Mehedinți. Primarul Șerban din Tâmna trage tare să schimbe viața consătenilor săi

Localitate plină de istorie, peisaje foarte frumoase și străjuită de seculara pădure a Foaienfirului, Tâmna, din Județul Mehedinți pare una aproape părăsită, uitată de timp și de lume, chiar dacă este situată pe E 70. Localnicii, cei care au mai rămas prin cele 11 sate răzlețe, sunt oameni gospodari și încearcă să țină pasul cu vremurile. Își construiesc case, își fac afaceri, muncesc pământurile și cresc vite pentru ca viața lor și a familiilor lor să fie cât mai confortabilă.

Pe raza localității Tâmna, se află o bisericuță din lemn, monument istoric, construită  între anii 1801-1808 de către boierul locului Gheorghe Isvoranul și soția sa Bălașa. Acest edificiu de cult cu hramul ,, Sf Nicolae” a fost ridicat pe ruinele unei alte biserici din lemn, a cărei vechimi se pierde în negura vremurilor.

 Tot în această localitate, în satul Valea Ursului, se mai află o altă biserică monument istoric cu hramul ,, Sf Mare Mucenic Gheorghe”, construită în secolul al VIII-lea, prin 1886,  însă a fost lăsată în voia sorții, stă să se dărâme și nu se mai oficiază slujbe. Asta pentru că, cei care au condus vremelnic localitatea, n-au modernizat nici un metru de drum până acolo.

 De fapt, nicio uliță nu este asfaltată, nu e rețea de apă  și nici canalizare. Și dacă, pe timpul verii te umpli doar de praf, când plouă ulițele sunt pline de noroi, amintind parcă de perioada interbelică, când roțile căruțelor se afundau adânc în mocirlă, punând la grea încercare animalele care le trăgeau.

Prins cu ,, Cioara” vopsită, fostul primar declarat incompatibil

 Primar din 2006, Ion Cioară n-a făcut mai nimic în localitatea  Tâmna, cu excepția unor aberații. Înaintea fiecărei candidaturi pentru un nou mandat promitea ,, marea cu sarea”, iar la sfârșit când trăgea linie rezultatele erau zero! În 2015, primarul Ion Cioară, aflat în pragul unei noi candidaturi în 2016, declara pentru un ziar local că va începe asfaltarea a 8 km de drum și încă alți 4,4 km de drum care fac legătura între satele Fața Cremenii și Cremenea, drumul  către biserica nouă și cimitir, din satul Pavăț în lungime de 800 de metri și alt drum din satul Tâmna care face legătura cu Centrul de Zi.

 Din păcate, nu a realizat nimic din ceea ce a promis, iar între timp a fost  declarat incompatibil de ANI care a constatat că Ion Cioară ,, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Tâmna, Jud. Mehedinți, a semnat, la data de 10 iulie 2008, o dispoziție prin care fiul său este numit în funcția de referent debutant la Serviciul situații de urgență din cadrul Primărie Comunei Tâmna, precum și o dispoziție prin care fiul său este desemnat să participe la efectuarea operațiunilor generate de desfășurarea alegerilor autorităților administrației publice locale din data de 10 iunie 2012.”

 Cioară intrase deja în atenția presei mehedințene când a refăcut un monument al eroilor din localitate. Acesta a șters numele soldaților căzuți la datorie și l-a trecut pe al său și pe ale consilierilor locali. Lucrarea a costat bugetul local nu mai puțin de 30.000 lei și a mai cheltuit alți 54.000 de lei într-un gard din sârma care împrejmuiește școala și care ajunge la 2.700 de lei metrul linear.

Dumitru Iliuță Șerban, primar Tâmna

Gospodar acasă, gospodar și la primărie
 Din 2018, funcția de primar al comunei Tâmna a fost preluată de viceprimarul Dumitru Iliuţă Şerban, iar soarta localității pare să ia o întorsătură favorabilă.  Fiu de crescător de animale din Curtea de Argeș, a urmat Facultatea de Zootehnie la București și a fost șef de fermă la IAS Tâmna, iar după revoluție și-a înființat propria-i fermă de animale cu oi, capre și vaci. A cumpărat peste două sute de hectare de teren arabil, de care se ocupă împreună cu familia sa. O afacere de succes care îi asigură venituri considerabile

 Primarul comunei Tâmna, Dumitru Iliuță Șerban, ne-a declarat într-un scurt interviu că anul trecut a construit un pod peste pârâul Hușnița, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II), în valoarea totală a investiției este de 642.340 lei. Între timp a reușit să împrejmuiască primăria cu gard, ajutat de beneficiarii Legii 416, să achiziționeze prin GAL Șimian un tractor performant cu mai multe utilaje cu care face deszăpezirea, sau întreține curățenia în localitate.

 De asemenea, edilul din Tâmna ne-a mai declarat că deja a obținut finanțare pentru asfaltarea a 8 km de drumuri comunale, iar lucrările vor începe foarte curând. 

 Șerban nu vrea să mai lase în paragină nici biserica monument istoric,  dar nici ulițele satului neasfaltate, așa că deja a demarat mai multe proiecte pe fonduri europene. Totodată se află în discuții avansate cu specialiști în domeniu pentru introducerea de apă, canalizare dar și gaze naturale. Își dorește foarte mult ca localitatea sa să ajungă un punct de atracție turistică, mai ales că localitatea se află pe Drumul E 70, la limita dintre județele Dolj și Mehedinți, spre Timișoara.

Edilul din Tâmna, nostalgic după locul nașterii și al copilăriei sale, Curtea de Argeș, ar dori ca și aici să fie reînviată istoria și promovați oamenii de vază ai locurilor, să se pună mai mult accent pe cultură, pe artă și pe tradițiile populare.

Despre aceste ideii a discutat cu bătrânii satului, cu profesori de specialitate dar și cu intelectuali ai Mehedințiului iubitori de artă și cultură.

Interviu Dumitru- Iliuță Șerban

Așa că are ce face cu siguranță,  în mandatul viitor, pentru că localnicii, neîncrezători la început, își doresc foarte mult ca Șerban să fie primar în continuare.

Redactor Georgia Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s