Olt. Lansare de carte la Slatina a craioveanului Cristi Nedelcu

Cristi Nedelcu

Craioveanul Cristian Nedelcu, jurnalist, bloger și scriitor cunoscut, a lansat astăzi la Biblioteca ,, Ion Minulescu” din Slatina, un volum de proză numit sugestiv ,, Graffiti”, apărut la Editura Heyday Books de la Bacău, o carte dedicată soției sale, Diana.

,, Graffiti este o carte care strânge o parte din poveștile pe care orașul le-a trăit și ale căror urme se regăsesc în inscripțiile de pe zidurile acestora. Totul a pornit ca o serie de fotografii postate pe facebook sub hastagul Zidurile povestesc. Apoi aceste urme s-au transformat în povești. Multe dintre inscripții care apar în carte nu mai există. Multe au fost șterse, unele au fost acoperite, altele au dispărut odată cu zidurile care au fost dărâmate, îngropând sub molozul lor toate aceste povești. Graffiti este o parte din istoria unui oraș, o poveste alcătuită din cele ale tuturor locuitorilor care au simțit nevoia să lase o urmă din ceea ce au gândit, au iubit, au suferit și au visat” spune Cristi Nedelcu despre cartea sa.

Dumitru Sârghie, despre cartea lui Cristi Nedelcu

Organizatorul evenimentului, jurnalistul și scriitorul slătinean Dumitru Sârghie a prezentat, în stilu-i caracteristic, subiectul cărții scriitorului craiovean, recomandând totodată la meditare: Dacă ați citit „Istoria nebuniei”, de Foucault, precum și considerentele lui Oscar Wilde despre sex, veți afla, precum a aflat și Cristi Nedelcu, că „totul pe lumea asta este despre sex, mai puțin sexul.” Mai mult, veți constata, așa cum a constatat și autorul nostru, că prostituatele, ca și nebunii, au avut același statut social și moral, atunci a apărut la om conștiința sinelui și au fost niște categorii sociale respectabile. Asta îmi aduce aminte, mai întâi, de romanul „Nebunul” al Ieromonahului Savatie Baștavoi, cu întâmplările din viața Sfântului Simeon cel Nebun pentru Hristos și, apoi, de nuvela lui Jean Paul Sartre – „Târfă cu respect”, ca și despre existențialismul și umanismul acestui mare filosof, scriitor, jurnalist și militant social francez.

Grafitti și iar grafitti… Căci, oare, ce poate fi mai expresiv și mai grăitor pentru existențialism decât aceste „scrieri pe pereți”? Grafitti, scrierile care își au originea în inscripțiile executate cu pigmenți de culoare roșie (în special) sau prin zgâriere, pe monumentele antice.

Așadar, laitmotivul acestei cărți – bijuterie a spiritului crește miraculos, prin aceste inscripții care, cum ar zice Emil Cioran : „izolează trecutul ca actualitate (și) îl vitalizează printr-o adevărată optică regresivă” ( Amurgul gândurilor).

Grafitti și case de patrimoniu… iată carnea aceste cărți. E vorba despre acele case nobile în esența lor originară, dar decăzute și stranii, care își îndeplinesc „menirea de a păstra urme ale tuturor celor care trecuseră pe acolo.” Acest subiect fascinant, al caselor de patrimoniu, lăsate în derivă de administratorii destinelor noastre, l-am tratat și noi aici, la Slatina, când Elena Sîrghie a scris o carte cu poveștile caselor de patrimoniu din orașul lui Eugen Ionescu și Pan Vizirescu, intitulată „În spatele zidurilor”. Sunt case de patrimoniu în Slatina, care au rezistat istoriei, păstrându-și grandoarea și rafinamentul arhitecturii nobile din perioada interbelică, dar și case care, din neglijența autorităților, sunt gata de a-și da obștescul sfârșit, dacă nu cumva, pe vremea comunismului luminos, n-au fost rase cu buldozerul de pe fața pământului. Doamne, și câte povești fascinante s-au găsit în spatele acestor case care, uneori vorbesc singure prin somn!

Sesiune autografe

Și lui Cristi Nedelcu îi vorbesc casele și inscripțiile de pe pereți… „Adevărul nu mulți și-l pot permite” – iată o inscripție universal-valabilă, care, astăzi, se potrivește foarte bine de a fi pusă în dreptul politicienilor și ziariștilor români. Politicianul pierde alegerile, iar ziaristul rămâne fără stipendie din partea politicianului, în cazul în care și unul și celălalt ar rosti adevărul, în același timp.

Și, deși în cartea lui Cristi Nedelcu „Vremurile au luat-o razna”, ai să găsești pe ziduri scris cu litere groase: „I STILL LOVE YOU”, un grafitti care-mi aduce în minte un vers al lui Adrian Păunescu „Și, totuși, există iubire”. Edificator pentru iubire este și următorul citat: „Ultima oară nici nu o văzuse. Dar degetele o păstrau în memoria lor, iar parfumul ei se întipărise atât de adânc, încât era sigur că ar fi recunoscut-o și peste 1000 de ani:”

Ion Crețeanu

 În cadrul acestui eveniment cultural, a fost și rapsodul popular Ion Crețeanu, prezent aproape la orice lansare de carte, care a interpretat cântece vechi românești, acompaniindu-se de cobza-i fermecată.

 Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

 Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s