Ofițeri slatineni de seamă: Dumitru Morjan ( 1877 – 1917 )

Irina Morojan

File de istorie
Prin naștere Dumitru Morjan a fost gorjan, dar prin căsătorie a devenit slatinean. A locuit pe strada Pitești, nr 31.
La intrarea Romaniei in Primul Război Mondial ( pentru noi Războiul de Intregire Națională), D. Morjan era comandantul Companiei 3 din Batalionul I al Reg 3 Olt. Ulterior a fost transferat la Reg. 43 Infanterie ( rezerva regimentului 3 Olt ). A luptat în prima fază a războiului pe Valea Jiului ( la Oboroca, Dealul Scurtu, Piscul Negru în perioada septembrie – 5 octombrie 1916). Apoi a primit ordin să se deplaseze la Curtea de Argeș. Aici a luptat la Muntele Frunti unde batalionul său ” s-a încărcat de toată lauda”. La sfârșitul lunii octombrie revine în Valea Jiului. La 29 octombrie 1916 în luptele de la Arsuri a fost rănit. Fesele și rectul i-au fost perforate. A suportat 3 operații, a fost internat în 154 de zile în 11 spitale.
După refacere este mobilizat la 20 august 1917 ca și comandant al Companiei X, Batalionul III al Reg 43/ 59 Infanterie. La 21 august ia parte la luptele de la Dealul Secului , ocupând cota 368. Cade lovit de un glonț dușman și rămâne mort la Valea Zabrauciorului. A fost înmormântat de preotul Dumitru Brumusescu, confesorul Reg 43/59, pe valea Codetului în pădurea Apostoliceanu alături de Ecaterina Teodoroiu ( Ecaterina a murit a doua zi ).
Moartea lui D. Morjan a lăsat doi copii fără tată: Napoleon ( 1909 – 1931 ) și Florica- Ciresica ( 1915 – 1999 ). Soarta soției, Irina ( 1882 – 1968 ) a nedreaptă. În 1931 fiul Napoleon alintat Polynel, student medicinist moare. Irina ridica in Cimitirul Strehareti o cruce unde alături de fiu este trecut și tatăl: ” Maior Dumitru Morjan născut la 14 septembrie 1882, mort pe Altarul Patriei 21 august 1917″.

Post- mortem a fost înaintat la gradul de maior. Numele său este înscris și pe Monumentul Ecaterinei Teodoroiu din Slatina, fațada nordică, poziția 2 . Fiica , Ciresica, a donat Muzeului Județean Olt în 1968 documente ale tatălui său, legate de cariera militară, un binoclu și o busolă. Crucea din Cimitirul Strehareti ( pe care au fost trecuți toți membrii familiei Morjan) a fost realizată de renumitul meșter pietrar P. Carajanis din Craiova. Acesta a realizat și Monumente eroilor din Primul Război Mondial de la Perieti și Iancu Jianu.
Odihnă veșnică acestui erou!

Casa familiei Morojan din Slatina

Prof. Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s