Argeș. George Voicu de la Bârla, un primar serios și determinat

George Voicu, primar Bârla

 Localitate cu o bogată istorie ce se pierde în negura vremurilor, Bârla din județul Argeș a avut norocul ca în ultimii patru ani să fie condusă de liberalul George Voicu, un profesor de fizică, care a reușit să schimbe fața localității, în primul său mandat, infinit mai mult față de ceea ce au făcut predecesorii săi.

 Investițiile sale sunt remarcabile și chiar dacă uneori apar unele imagini de șantier care creează disconfort, autoritățile locale fac tot posibilul ca localnicii să nu fie prea mult timp afectați.

În toamna anului trecut, Direcția Drumurilor Județene Argeș, a tăiat toți plopii  de pe marginea drumului spre nemulțumirea locuitorilor din Bârla, dar și a autorităților locale. Angajații firmei subordonate CJ Argeș au făcut un dezastru de neimaginat, tăind plopii, nu de  la nivelul solului și de la 0,50-0,60 m deasupra, iar crengile debitate de pe trunchiuri, le-au lăsat împrăștiate peste tot.  Degeaba a încercat primarul George Voicu să vorbească cu reprezentanții Drumurilor Județene, sau cu cei de la CJ Argeș pentru a opri acest masacru, nimeni n-a făcut nimic!

  Așa că, în primăvara acestui an, după ce a strâns toate mizeriile lăsate de cei de la DJ, edilul a început lucrările pentru plantarea a 600 de plopi pe marginea drumului în locul celor vechi, iar acțiunea va continua și pe toate drumurile comunale.  De asemenea, primarul George Voicu a mai avut o acțiune de plantare a 100 de platani, în toamna anului trecut, pentru a înfrumuseța drumul dintre primărie și târgul comunal.

Încă de la începutul mandatului, primarul localității s-a declarat interesat de siguranța localnicilor și sănătatea lor, așa că a întreprins multe demersuri pentru realizarea acestor lucruri.

 Unul din primele proiecte a fost introducerea rețelei de apă în satul Bădești, deoarece avea o foarte mare încărcătură petrolieră, rețea la care au fost branșate nu mai puțin de 135 de gospodării.  Primarul ne-a declarat că în toată localitatea există probleme cu apa potabilă, aceasta fiind încărcată cu o concentrație foarte mare de nitrați și nitriți, așa că a fost necesară extinderea rețelei de apă. „Am accesat un proiect care este în lucru momentan, un proiect de 45 de km de rețea de apă. Din cei 100 km de rețea pe care îi are localitatea, nu este suficient, dar măcar se rezolvă problema în mare parte din localitate. Acum dintre cei 45 de km s-au realizat peste 35” a ținut să precizeze primarul George Voicu, în cadrul unui interviu pentru VGtv Regional.

Tot la capitolul realizări ale edilului din Bârla se numără și înființarea unui Centru de Permanență medicală ce stă la dispoziția locuitorilor 24 din 24 de ore, unde își fac datoria cinci medici de familie și care deservește nu numai pacienții din comună dar și pe cei din localitățile vecine.

Localitatea fiind foarte extinsă, numărând peste 4.460 de persoane, există  doi medici de familie, astfel că în satul Mândra se va amenaja un cabinet medical, deservit de un medic care să vină măcar o dată pe săptămână, mai aproape de pacienți. Cabinetul- spune primarul-  se va găsi în locul fostei școli, care numai este funcțională.

În momentul actual, un alt proiect care este în lucru finanțat prin fonduri europene, care va fi dotat cu instrumente muzicale, inclusiv un pian, unde copii din localitate, pasionați de muzică și dansuri populare românești vor învăța de la instructori să ducă mai departe tradițiile, dansul, muzica și portul popular specific zonei.

 Pe raza localității Bârla, exista cândva o stațiune balneară în satul  Bădești, dar care de două decenii nu mai funcționează datorită Companiei Petroliere din zonă care a infestat apele termale. În viziunea primarului, singura posibilitate de a salva vestita stațiune de la Bădești este de a crea o unitate de asistență medico-socială, unitate pentru care au fost purtate discuții cu președintele Consiliului Județean,  Dan Manu, pentru a se crea o unitate unde bătrânii să fie primiți și să li se poată acorda sprijin medical.

Primarul George Voicu, a ținut să asigure pe cetățeni că imediat după ce se va termina cu alimentarea cu apă și canalizarea, se va face și asfaltarea. „Am făcut un proiect pentru a rezolva problema asfaltului în Bîrla, parțial, deoarece comuna este extinsă și există foarte multe drumuri, dar pentru 16,5 km  aveam proiect de asfaltare făcut, avem contract semnat cu fondul de dezvoltare și investiții pentru 272 miliarde lei. Dacă o să executăm cei 16,5 km, toate problemele noastre cu asfaltarea se rezolvă” spune primarul localității, în interviul acordat pentru VG TV Regional.

Rețeaua de gaz este, de asemenea, un proiect foarte important pe care edilul din Bârla își propune să-l extindă, începând primele lucrări încă din 2016. În anul 2019 au fost finalizate primele lucrări de racordare a locuințelor la rețeaua de gaze și din 67 de cereri prin care se soluția acest fapt, 20 beneficiază acum de gaze.

Caminul cultural Bârla

Relațiile primarului cu asociațiile agronomice existente pe teritoriul localității s-au răcit în ultima perioadă, deoarece acestea foloseau terenurile locuitorilor fără a le oferi acestora prea multe avantaje, astfel încât asociații, în prezent, dau 500-600 kg pe ha, ceea ce este foarte puțin.

Primarul a ținut să precizeze că în ciuda faptului că este liberal, întotdeauna a încercat să facă la Bârla administrație și nu a politizat funcția de primar sub nicio formă, chiar dacă alți primari au încercat să politizeze anumite funcții. „Referitor la Consiliul Local, Bârla nu a primat cât trebuia să primească, pentru că este o localitate mare, dar bucuria mea este că banii în mare parte provin din fonduri europene care înseamnă sume destul de bani față de ceea ce poate să ofere Consiliul Județean.” a precizat primarul.

În finalul interviului susținut, George Voicu le-a transmis locuitorilor să aibă răbdare, deoarece se consideră un om serios, iar ceea ce le-a promis se vor concretiza, nefiind simple promisiuni de campanie, rugându-i să fie atenți la ceea ce aud, să judece toate lucrurile pe care le văd realizate și să îl judece în funcție de ceea ce a făcut pentru localitate.

Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro

 Reporter Georgiana Leulescu, redactor Ionuț Cocârlău, op. Imagine editare și montaj ing. Grigore Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s