Olt. Concursul ,, Încuratul Cailor de Sân’ Toader”, ajuns la ediția X-a la Brâncoveni

 Cai, căruțe și calești din Olt, Argeș și Dâmbovița au participat la cea de-a X-a ediție a Concursului „Încuratul cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni, organizată de primăria și Consiliul Local  Brâncoveni, o sărbătoare reînviată în urmă cu 10 ani de către  primarul Ion Cheroiu, pe atunci director al Căminului Cultural.

Despre Caii lui Sântoader se spune că, în galopul lor, “rup lanțul lui Sântion, pentru a înlocui iarna cu vara. De aici, probabil, a apărut obiceiul numit ,,Încuratul sau Încurarea (alergarea) Cailor”, care a generat mai târziu mult așteptatele întreceri de cai din mai multe localități ale Oltului precum Brâncoveni, Osica de Jos, Vlădila, etc.

Potrivit tradiției, această sărbătoare dedicată cailor, reprezintă şi un pretext pentru ca gospodarii să arate cât de bine şi-au întreţinut animalele în perioada iernii, animale pe care le folosesc la diferite munci agricole.

 Se mai spune că, pentru a le crește părul lung și frumos, fetele de măritat îşi spălau părul cu ,,iarbă mare”, în vinerea premergătoare zilei de Sfântul Toader.

„Încuratul cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni s-a petrecut sâmbătă, 7 martie, pe stadionul din satul Mărgheni, începând cu ora 10.00. Aici, au venit peste 1000 de persoane, locuitori ai Brâncoveniului sau ai localităților învecinate, dornice să participe la această sărbătoare, unde au putut admira frumoasele cabaline, să ciocnească un pahar cu bere și să se înfrupte din micii sau pastrama aduse de agenții economici.

 Evenimentul a debutat cu o paradă a cailor, caleștilor și căruțelor trase de aceștia, urmată de botezul lor de către preotul satului. Apoi toată lumea s-a mutat în perimetru destinat concursului de tracțiune, unde  cei mai puternici cai a trebuit să deplaseze un buștean de aproape o tonă și jumătate.

La această frumoasă sărbătoare au ținut să fie prezente și autoritățile județene, politicieni și șefi de deconcentrate, printre care am aminti pe  Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt, deputatul Marius Iancu, senatorul Renică Diaconescu, consilieri județeni, etc.

 Primarul Ion Cheroiu, a ținut să vorbească despre importanța acestui eveniment și totodată să puncteze câteva dintre realizările sale cele mai importante după care a invitat pe scenă, pe Marius Oprescu, președintele CJ Olt, care a declarat: „Această sărbătoare este una care se dezvoltă. Vin de ceva timp aici şi simt că această sărbătoare creşte. Noi, prin Centrul Cultural Judeţean suntem implicaţi în organizare, dar ar trebui să o facem mai mult pentru că se pare că Încuratul Cailor de Sân’ Toader, la Brâncoveni, capătă o altă dimensiune şi cred că este nevoie de dezvoltarea acestei sărbători.

Ştiţi că sunt un susţinător important al tradiţiilor din Olt. Noi, la Consiliul Judeţean, avem mai multe sărbători pe care încercăm să le susţinem atât financiar, cât şi logistic, împreună cu Centrul Cultural. Cred că aceste tradiţii ne arată de unde am plecat, este bine să ne cunoaştem istoria şi cred că este foarte important ca şi copiii noştri să le cunoască”.

Concursul ,, Încuratul Cailor de Sân’ Toader”, de la Brâncoveni, veritabilă zi a localității a continuat cu un spectacol de zile mari oferit de copii de la Ansamblul ,, Florile Brâncovenilor” , urmați de interpreții, dansatorii și orchestra Ansamblului ,,Doina Oltului” din Slatina. 

 Mai multe amănunte la VGtv Regional, http://www.vgtvregional.ro

 Redactor, Georgiana Leulescu, op. Imag. Ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgiana Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s