Olt. De ce nu se respectă Hotărârea Judecătorească în cazul elevului de la Drăgănești-Olt?

Elevul de la Drăgănești-Olt, Ionuț-Andrei COCÎRLĂU, a câștigat definitiv procesul intentat Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt, obținând atât anularea sancțiunilor disciplinare, care au fost nelegal aplicate, cât și acordarea de daune materiale și morale în cuantum de 22.231.

Între timp, actualul student a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Olt să dispună cercetarea disciplinară a persoanelor găsite vinovate prin hotărârea judecătorească pronunțată de instanța de judecată, însă rezultatul acestora nu a fost pe măsura așteptărilor.

În cursul acestei săptămâni am primit actele administrative întocmite în cauză, prin care s-a dispus de către Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt nesancționarea persoanelor cercetate, hotărâre care nu a fost motivată de unitatea de învățământ. Procedura de sancționare a fost încălcată flagrant, persoanele care trebuiau să fie cercetate disciplinar, erau chiar membrii comisiei de disciplină, pe scurt, s-au auto-cercetat” ne-a declarat Ionuț-Andrei COCÎRLĂU, student la Facultatea de Drept din Sibiu, vizibil nemulțumit de soluția dispusă.

Din informațiile furnizate, din comisia de disciplină întrunită a făcut parte și un inspector de la ISJ Olt, care însă, împreună cu toată comisia de disciplină au stabilit că a fost sancționat legal, numai procedura fiind încălcată de unitatea de învățământ. Studentul ne-a explicat că, instanța de fond, prin rejudecare, a reținut toate abuzurile săvârșite de către unitatea de învățământ, sentința Tribunalului Olt având 133 de pagini. „Deși există o hotărâre judecătorească definitivă prin care se constată nelegalitatea și netemeinicia sancțiunilor disciplinare ce mi-au fost aplicate, reprezentanții liceului mă acuză în continuare de niște fapte pe care instanța le-a analizat anterior, iar aceștia susțin că am fost sancționat legal și temeinic. Ceea ce este mai supărător, este faptul că forul ierarhic superior, Inspectoratul Școlar Județean Olt, nu a avut nicio reacție față de aceste abuzuri săvârșite și constate de instanță”.

Ionuț-Andrei COCÎRLĂU a depus plângere împotriva directorului și directorului adjunct, precum și împotriva a 11 profesori de la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt. A arătat în cadrul acestui memoriu o serie de fapte care constituie abatere disciplinară, printre care sancționarea sa disciplinară, prin încălcarea dispozițiilor legale și prin lipsa administrării probatoriului necesar aflării adevărului. Acesta a preluat inclusiv din motivarea instanței, unde s-a arătat că a fost supus fenomenului nociv al bullyingului, precum și că i-au fost încălcate o serie de drepturi. „Unitatea de învățământ, prin reprezentanții săi, nu a înțeles nimic din acest proces pierdut. Atitudinea este aceeași, de mușamalizare a propriilor fapte, în ciuda faptului că au fost reținute în cuprinsul hotărârii judecătorești” a declarat Ionuț-Andrei COCÎRLĂU care consideră că „este inadmisibil ca astfel de cadre didactice, după astfel de abuzuri, să mai poată predată altor elevi”.

Av. Corina Chilom

Pentru a obține încă o părere legată de acest caz, am contactat pe doamna Corina CHILOM, avocat definitiv în cadrul Baroului Olt, care l-a reprezentat pe fostul elev în cadrul contestației în anulare formulată de Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt.

Ținând cont de considerentele și dispozitivul hotărârii judecătorești, aceasta trebuia respectată întocmai. Judecătorul fondului a analizat întregul material probator în rejudecare și a stabilit atât nelegalitatea actelor administrative, cât și aplicarea netemeinică a sancțiunilor elevului. În acest sens, judecătorul a concluzionat și cu privire la vinovăția profesorilor și a directorului instituției de învățământ, astfel că, procedural, urma a se lua măsuri în concordanță cu hotărârea judecătorească și constatările acesteia” a precizat av. Corina CHILOM, referitor la procedura de sancționare ce trebuia urmată.

Practic, trebuia ca reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Olt, respectiv personalul din cadrul Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt să individualizeze faptele reținute de instanța de judecată, în sensul de a stabili cine era responsabil de deciziile luate și de a arăta împrejurările în care s-au întâmplat, precum și consecințele extrem de grave, prin cauzarea unui prejudiciu imens unității de învățământ, atât prin plata despăgubirilor către student, cât și prin plata onorariilor de avocat și alte cheltuieli de judecată.

Concluzia doamnei avocat Corina CHILOM a fost clară și concisă, arătând că „din punct de vedere juridic, nu s-a respectat procedura legală privind cercetarea, dar nici hotărârea judecătorească față de considerentele acesteia”.

 Georgiana Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s