File de istorie. Învățătorul Gh. C. Morariu- luminator al Neamului Românesc

Înv. Gheorghe Morariu

Gh. C. Morariu s-a născut la 15 octombrie 1898 la Plesoiu, județul Olt din părinți tarani: Constantin și Varvara. A învățat clasele primare în comună și la Slatina cursurile gimnaziale. În anul școlar 1915 – 1916 a urmat clasa a cincea la Școala Normală din Rm. Vâlcea. Din cauza izbucnirii războiului în august 1916, școlile s-au inchis. La 1 decembrie 1916 s-a înrolat în armată la Reg. 3 Olt, ca voluntar și a fost trimis la Școala de ofițeri de rezervă din Botoșani, apoi pe front. A fost decorat cu medaliile: „Crucea Comemorativă ” și ” Victoria „. Din mai 1918, după ce s-a încheiat Buftea-București și până la 15 octombrie 1918 a urmat cursurile Școlii Normale înființată pe domeniul Coroanei la Cotofeni. Aici cei 315 tineri au fost vizitați de Regina Maria și de Ministrul Școalelor prof. Simion Mehedinți. După ce a obținut Diploma de învățător s-a,întors acasă după doi ani de refugiu. Cunoscând direct sacrificiile făcute de soldații români pe front s-a implicat în timpul ce a urmat în ridicarea de monumente închinate eroilor. Din inițiativa sa la Colibasi s-a ridicat Monumentul Eroilor, inaugurat la 20 iulie 1920. A fost al doilea monument ridicat în fostul județ Romanati. Gh. Morariu a spus despre acest monument: ” mic de făptură, dar mare că ideal”
Pentru faptă să învățătorul a fost felicitat de Administrația Plasii Oltul de Sus și de Revizorul Școlar, Ion N. Georgescu.
La 1 septembrie 1920 s-a transferat la scoala din Plesoiu. S-a implicat și aici în ridicare Monumentului Eroilor. Acesta a fost inaugurat cu mare fast în 1922.
Toată viața Gh. Morariu si-a dedicat-o vieții culturale și sociale a comunei Plesoiu. A scris mai multe cărți cu caracter monografic: ” Din viața mea „(1963 ), manuscris, „Neamul Morarilor „, Monografia comunei Plesoiu ” în două ediții ( aceasta în colaborare cu Gh. Bodescu și D. I. Oprea ). Aceste cărți au fost scrise cu mult suflet dorind să fie pilde atât pentru copiii săi cât și pentru toți din neamul Morarilor. Fiilor săi le-a adresat următorul indemn: ” Voi șase băieți ai mei / Flăcăi viteji că niște zmei / Câți dintre voi, feciori iubiți / Ca bunul tată vreți să fiți!”
Ultima parte a vieții a locuit la Slatina, la fiica sa, doamna învățătoare Elena Bodescu, învățătoare la Școala nr 1 Slatina. Pentru întreaga sa activitate învățătorul Gh. Morariu rămâne o figură luminoasă a școlii olteni.
Dumnezeu sa-l odihnească în pace!

Monument Pleșoiu

Monumentul Eroilor din Plesoiu. Pe fațada principală Gh. Morariu a scris: ” Eroi la Mărăști ați frânt pe veci a dușmanului trufie / Si ati arătat lumii geniul și a voastră vitejie / La Mărășești, voi, Eroii neamului nostru, / Ati minunat lumea cu avântul vostru! / Fie odihnă voastră veșnică în pământul țării noastre scump.”
Mulțumesc pe această cale preotului Dumitru I. Constantin, parohul Biserici Sf. Ioan Botezătorul din Slatina.

Monument Colibași

Monumentul Eroilor de la Colibasi. Pe fațada din spate Gh. Morariu a scris: „Părinți! Frați! Surori! Neveste! / Sunt ai voștri prin legături de sânge, / S’aveti dreptate veșnic, / Cu lacrimi ai* plânge, / Dar că virtuți, ca hărnicie, / Ca eroi ai acestui popor, / E dreptul nostru-a plânge/ E dreptul tuturor, Ei au zidit România Mare prin sânge și rouă / Noi le vom păstra pioasă amintire din generație în generație nouă, / Căci păreri de rău și lacrima acum sunt deșarte. / În fața morții triste cuvantu-i de prisos. / Pe eroi mai bine rugati-i să vă ierte, / Voi toți ce aduceți jalea în somnul lor voios!”

Mulțumesc pe această cale preotului Dumitru I. Constantin, parohul Biserici Sf. Ioan Botezătorul din Slatina.

Prof. Doina leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s