Editorial. Jocurile și consecințele inconstienței umane

Jocurile și consecințele inconștienței umane

Nu intenționez sa discut aici o problema filosofica de conștiință, vreau doar sa precizez ca omul, în general, își asuma existenta bazata pe un principiu subiectiv de a răspunde pentru faptele sale. Fiecare om are o conștiința, iar despre acest concept, Kant spunea ca ar fi: “tribunalul interior din om, în fața căruia gândurile se acuza sau se justifica reciproc”. Pornind de la sensibilitățile morbide ale conștiinței, ne dam seama de perioadele care amenință viața pe planetă.

Este o mare nenorocire ca ne trezim dintr-o data ca ne fuge pământul de sub picioare, sa vezi cum toate temeliile ordinii sociale se cutremura la veste unui atac necunoscut, fie ca e virus ucigas, fie ca este o amenintare militara. Poate ca asa ceva s-a mai întamplat si altor generatii, in alte epoci, totusi, acum se pune problema supravietuirii noastre fizice sau spirituale, “trecutul este ceea ce a fost, prezentul este ceea ce este, viitorul este ce se cuvine”, spune D. Zamfirescu.

Epoca noastra este un timp al anxietății. Multe nenorociri amenință viața, dar ceea ce este mai tulburator, in societatea noastra contemporana, este numarul ingrijorator de cazuri din randul copiilor si femeilor tinere atinse de flagelul sclaviei sexuale ce pare de neoprit. Aceste practici, ce rusineaza lumea animala, se petrec peste tot in lume si la toate modele socio-culturale, chiar si in sanul Bisericii crestine, daca e sa dam crezare cazurilor denunțate la Vatican. O relatie de cauzalitate a acestui flagel este data de misticismul care dezvaluie un fenomen intermediar intre normalitate si psihoza.

Din perspectiva spirituala se naste intrebarea: ce se intampla cu limitele constiintei umane? Reputati oameni de stiinta, din domeniul psihiatriei si neurostiintei, au clarificat anumite dezordini mentale in termeni generali de schizofrenie, termen ce provine din limba greaca, schiz, care inseamna imprastiat si phrenos, care inseamna suflet sau inima. Un schizofren ar fi , deci, o fiinta a carei suflare a explodat. Acest aspect, dublat de starea de mizerie si saracie, de lipsa locurilor de munca, a mijloacelor de trai, determina cresterea cazurilor de sinudicideri, fenomen care constituie in prezent a treia cauza de mortalitate in lume. Dincolo de aceasta imagine sumbra, mai avem o raza de lumina: solidaritatea oamenilor treziti de pericolul care ne-a adus pe muchie de cutit, adica in situatia de “a fi sau a nu fi”.

Numai o actiune de constientizare a faptului ca viata exista in orice lucru si ca noi nu suntem niste spectatori intr-o lume goala de sens, ci participanti activi ai unei planete care doreste sa redevina o gandire ingrijita, fara buruieni! Exista vremea faptelor bune si a oamenilor cu inima mare. Trebuie spus franc si la obiect ca lipsa de constiinta face ca omul sa fie cea mai periculoasa fiara de prada si singura care isi devoreaza sistematic propria specie, el fiind cauza unica a tuturor relelor.

Priviri la concetatenii nostri care in conditii de pandemie se intorc in tara si cu cat cinism sfideaza regulile impuse de starea de urgenta doar de dragul zicalei: sa moara si capra vecinului. Poate ca aceasta criza a sănătății, însotita si de una economica, va deschide calea catre noi lumi cu episoade de conștiență pura, unificatoare si cu o stabilitate absoluta. Stabilitatea cu functia ei nivelatoare, este precum tăcerea care domneste in cimitir.

Acum virusul Covid-19, izolează oameni și locuri, dar soarele luminează mereu lumea neliniștitoare prin voința unui singur stăpân: Dumnezeu, Etern și Răbdător!

Gheorghe Duduială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s