Editorial. Omul a uitat de Dumnezeu și plătește scump!

Omul și viața, evolutie sau regres Nu cred în cei ce pretind ca știu ce vorbesc despre conștiința teoretică a lumii, fără contopirea în timp și spațiu a desfășurarilor istorice de la facerea lumii și pâna azi. Omului, niciodată nu i-a fost suficientă stralucirea minții pentru liniștea, bucuria și mântuirea lui, fără de care existența n-are sens. Aș spune, mai degrabă, că omenirea a trăit mai mult sub blestemul involuției decât sub necesitatea evoluției spirituale, de vreme ce nici apariția Mântuitorului Hristos nu a fost suficientă pentru a da sens vieții pe pământ.

De la facerea lumii nu se mai întâmplase nimic, istoria era lipsită de sens, viața însemna doar placere și durere. Hristos aduce în lume aceste învățături: “Să vă iubiți dușmanii voștri!”, “Nu vă supuneți răului.”. Azi vedem că doar înțelegerea creștina a istoriei apropie omul de Dumnezeu și îl ajută să înțeleagă jocul alternanțelor dintre bine și rău, dintre viață și moarte. Istoria lumii, pe care eu o numesc generic semaforul speciei umane, ne arata tot mai clar ca a devenit o cursă între educație și catastrofă. În prezent cele doua treimi din suprafața planetei ocupata de ape, a devenit un imens coș de gunoi planetar cu grave consecințe pentru viața din zona subacvatică.

In acest context, vrednica de atentie este doar istoria popoarelor libere, in care tribunalul lumii, adica ordinea sociala, dobandeste sensuri noi, inevitabile ale convietuirii oamenilor in cadrul societatii. Lumea nu este un loc ideal pentru implinirea destinelor umane, nu garanteaza catusi de putin victoria binelui, a unei ordini ideale. Dimpotriva, tendinta generala este spre dezordine si haos, exista acum in lume asa zisi oameni de stiinta, teoreticieni care propaga haosul si dezordinea in lume. Iată dovada ca simtul tragediei este viu, domneste etern în viața de aici și tradeaza incapacitatea omului de a evolua spiritual. Evoluția la scară umana se vede doar in plan material, omul modern este omul material, fauritor de unelte din ce in ce mai complexe in lupta lui de adaptare. De la roata olarului și toporul de bronz, pana la era robotilor, stapan pe tehnologie, poate trai fara adevar, devenind opusul omului religios, deci, a evoluat, nu? A devenit omul muritor al evolutiei materiale. Sarmanul om material!

Omul masina, gandit cibernetic, ne conduce inevitabil spre o lume unidimensionala, lume materialista, cea mai buna lume in care ne-am nascut! Dar ce se intampla daca nimeni nu urmareste simbioza intre om si tehnologie? Daca nu se are in vedere principiul actiunilor de dezumanizare a speciei umane in raport om-robot, s-ar putea ca in viitor omul sa devina pentru masini ceea ce sunt astazi cainele si calul pentru el.

Multi ganditori filosofi, teologi, oameni politici, au crezut ca omul este chemat sa puna ordine in lume si s-o curete de monstruozitati si de mizerie. S-au inselat, realitatea arata altceva, ca firea omului este incarcata mereu de ura, o ura atat de grea incat ii schimva fata intreaga, dandu-i o infatisare salbatica. Omul este singura fiinta din tot regnul animal care produce o spaima nebuna. Nici regele animalelor nu este capabil sa faca atata rau. El nu are idealuri, religie, activitate politică, nici rang nobil, pe scurt, e lipsit de orice motiv de a distruge pe cineva pe care nu vrea să-l mănânce! El nu înregistrează până azi nicio regresie fata de starea naturala, traiasca Regele Leu…!

Gheorghe Duduiala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s