Vâlcea.Orașul Ocnele Mari și-a recăpătat statutul de stațiune balneară

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a fost adoptat joi, 07 mai 2020, Hotărârea pentru aprobarea atestării ca stațiune turistică de interes local, dar și de interes național.

Așadar, nu mai puțin de nouă localități din țară au primit acest statut, printre ele fiind și orașul Ocnele Mari din Vâlcea.

Localitățile atestate ca stațiuni turistice de interes național sunt Tășnad (jud. Satu Mare), Lacu Sărat (jud. Brăila), cât și Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crișul Repede (Municipiul Oradea, jud. Bihor) și Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caraș-Severin) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național.
În același context, având în vedere potențialul turistic, dar și resursele naturale și antropice, localitățile Tăuții Măgherăuș (jud. Maramureș), Vama (jud. Satu Mare), Ocnele Mari (jud. Vâlcea), Peștișani (jud. Gorj), Jucu (jud. Cluj) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local.

    Pentru a face cunoscut această mare realizare, primarul orașului Ocnele Mari, Mihai Pătru a ținut să aducă mulțumiri atât echipei din primărie care a lucrat ani de zile la acest proiect, cât și Centrului de Informare Turistică Ocnele Mari, a transmis un mesaj emoționant atât locuitorilor cât și potențialilor turiști: ,, Administrația publică locală, in frunte cu domnul primar, Mihai Pătru, în urma eforturilor depuse, a reușit să readucă localitatea la rang de stațiune turistică de interes local, un lucru benefic atât cetățenilor, cât și persoanelor juridice, iar pe această cale, aducem mulțumiri îndeosebi personalului de la Centrul de Informare Turistică care, ne-au demonstrat, încă o data, profesionalismul și perseverența de care dau dovadă.
Ne aflăm pe drumul cel bun, drum care să ne conducă pe făgașul unui oraș european.

 Știm, mai este mult de lucru până acolo, dar avem dovezi solide, vizibile, care să confirme că, încet, încet orașul nostru prinde contur în dezvoltarea durabilă.

Mihai Pătru
Primaria Ocnele Mari

Iluminatul stradal a fost îmbunătățit calitativ, cetățenii încep racordarea la rețeaua publică de canalizare, străzi, care deveneau imposibil de circulat în urma fenomenelor meteorologice nefavorabile, au fost pietruite, podul Paria de pe str. Aviatorului este în proporție de 70% reabilitat, parcurile Central și Ocnița, au fost amenajate și înfrumusețate prin plantarea florilor de sezon, au fost efectuate măsurători pentru îmbunătățirea semnalului de internet în zonele vulnerabile, pentru facilitarea cursurilor online ale elevilor, programul “Wi-Fi gratuit” în centrul civic a început sa se deruleze, am efectuat dezinfectarea străzilor din oraș, a blocurilor de locatari și a locurilor de joacă, pe toată perioada stării de urgență, nu in ultimul rând, urmează o serie de asfaltări pe străzile din localitate.
Vă mulțumim, dragi cetățeni!
Cu deosebită considerație, primar Mihai Pătru.”

 Orașul Ocnele Mari își pierduse după revoluție statul de oraș stațiune, din cauza delăsării autorităților locale care nu au mai făcut nicio investiție în infrastructură, dar și din cauza unor prăbușiri de terenuri în zona fostelor exploatații miniere.

 Între timp, revigorarea orașului ca stațiune a fost încercată în 2013 de niște investitori italieni dar și de chinezii, care s-au perindat de mai multe ori prin zonă, fără nici un rezultat final

Istoric Ocnele Mari

Atestata documentar din 1402, declarata oraș în 1960, localitatea Ocnele Mari este așezată în partea central-sudica a Romaniei, in zona Subcarpatii Valcei, pe dreapta Oltului si este scăldată în apele Pârâului Sărat. Orașul este compus din cartierele Buda, Coșota, Făcăi, Gura Suhașului, Lunca, Ocnița, Slătioarele și Țeica.

 Potrivit istoricilor, Ocnele Mari este unul din cele mai vechi orașe din Oltenia și s-a dezvoltat ca urmare a comerțului cu sare. Orașul a apărut chiar înainte de Râmnicu Vâlcea, iar exploatarea zăcământului de sare în aceasta zonă se face de peste 2.000 de ani.

 La început, sarea era extrasă sub forma de brichete printr-un procedeu foarte interesant. Localnicii fierbeau saramura în oale de lut până se evapora toată apă, după care se spărgeau, iar sarea astfel extrasă avea forma unor brichete. Mai târziu, sarea a fost extrasă sub formă de saramură cu ajutorul sondelor. Încă mai funcționează câteva astfel de sonde iar saramura este trimisă la Combinatul chimic de la Govora, care nu mai are, din păcate, aceiași activitate ca altă dată.

 O altă parte din saramură este trimisă prin conducte către Ștrandul Ostroveni din Rm Vâlcea.

Masivul de sare are o dezvoltare maxima în Ocnele Mari unde are o grosime de circa 600 de metri. Acesta este acoperit de șisturi argiloase, nisipoase si nisipuri grosiere slab cimentate. Lacurile sărate au luat naștere în zona masivului de sare prin acumularea apei în fostele saline, apa fiind utilizată în tratarea afecțiunilor aparatului locomotor.

Lacurile mai prezinta fenomenul de helioterapie, fiind formate din fostele guri de mină, precum la  Balta Roșie unde s-a amenajat ștrandul băilor Ocnele Mari, Baia Dulce și Baia Sărată formate în ocnele săpate între anii 1820-1848, care au o adâncime de 10-15 metri.

După 1989, stațiunea a mai cunoscut un singur moment de explozie turistică, când a fost eclipsa totală de soare din 11 august 1999. Din Ocnele Mari, de lângă Lacul Doamnei, eclipsa s-a văzut cel mai bine. Atunci au fost reparate toate drumurile care duceau la lac. Oamenii își amintesc ca atunci au fost invadați de tot felul de turiști străini, printre care sute de japonezi și englezi, echipați cu ochelari de eclipsă și tot felul de aparate de înregistrare.

 Tratamente la ștranduri și Salina din Ocnele Mari

 La Ocnele Mari se tratează boli ca reumatismul și boli ale sistemului osos precum Artroze (artroza genunchiului, şoldului, umărului, cotului, mâinilor); Discopatie, osteoporoză algică (dureroasă) a coloanei vertebrale și spondiloză cervicală, dorsală, lombară, forme simple, fără complicații neurologice; Stări după entorse, fracturi, luxații ale membrelor; Rigiditate articulară; Afecțiuni ale organelor genitale masculine ( infertilitate); Tulburări funcţionale genitale la femei, metroanexite, cervicite, cistite cronice, insuficiență ovariană; Dereglări endocrine hipofuncţionale (insuficienta funcționare a unor glande); Meteosensibilitate, sindromul adinamo-astenic (oboseala cronica), tulburări ale circulaţiei periferice sanguino- limfatice; Diverse afecțiuni ale pielii (psoriazis); Tratarea bolilor respiratorii sub formă de aerosoli.

Nu trebuie uitat că aici a existat unul dintre cele mai dure centre de detenție din țară Penitenciarul Ocnița, unde au fost încarcerate numeroase personalități anticomuniste printre care am aminti pe poetul Vasile Militaru,  Radu Gyr, Petre Țuțea, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mircea Vulcănescu, Nechifor Crainic, etc.

 Așa că, în Stațiunea Balneară Ocnele Mari, cei care îi trec pragul, pot nu  numai să se trateze de foarte multe afecțiuni, dar pot vizita foarte multe vestigii istorice din cele mai vechi timpuri, peisaje sălbatice, păduri seculare, dar și Salina Ocnele Mari, unde pot desfășura diferite sporturi, sau pur și simplu să respire cel mai purificat aer din țară.

 Georgiana Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s