Ziua Eroilor marcată în formulă restrânsă de autorități

 Ziua Eroilor a fost decretata sărbătoare națională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 și este celebrată în fiecare an de Ziua Înălțării Domnului, la 40 de zile după Învierea Domnului.

 Sărbătorită pe 28 Mai, anul acesta Ziua Eroilor și a Înălțării Domnului, a fost marcată cu fast religios, militar, național,  pentru a cinsti cei peste 330.000 militarii români, care și-au pierdut viața  pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial, dar și a militarilor care au murit în teatrele de operații și civililor.

 Reamintim faptul că în fiecare an, Ziua Eroilor s-a sărbătorit prin activități comemorative organizate atât în țara, cât și în străinătate, însă, în acest an, din cauza pandemiei de Covid-19 și a restricțiilor impuse de autorități, toate aceste activități au fost desfășurate cu un număr mic de participanți.

 Vâlcea.  Primarul Mircia Gutău și viceprimarii cu flori la Monumentul Eroilor

La  Rm Vâlcea, sărbătoarea ,,Înălțării Domnului” şi Ziua Eroilor din ziua de joi, 28 mai 2020, s-a oficiat după Sfânta Liturghie cu respectarea reglementărilor actuale din starea de alertă, iar la ora 12.00, clopotele din toate bisericile ortodoxe au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

 Primarul municipiului Rm Vâlcea,  Mircia Gutău,alături de viceprimarii Carmen Preda şi Eusebiu Veţeleanu, edilul-şef a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor de la Cimitirul Cetăţuia.

 Și aici, ca dealtfel în toată țara,  ca urmare a faptului că restricţiile în vigoare pe perioada stării de alertă nu au permis, aşa cum s-ar fi cuvenit, organizarea unor manifestări de anvergură cu ocazia Zilei Eroilor – Înălţarea Domnului.

  Mehedinți. Marius Screciu: ,,E o zi în care vorbim despre curaj și demnitate”

Primarul  Severinului, Marius Screciu, a transmis pe contul său de Facebook: ,, Ziua de astăzi are o semnificație aparte, istorică și religioasă, prin care cinstim memoria eroilor neamului românesc și sărbătorim Înălțarea Domnului.
Sacrificiul celor care și-au jertfit viața pentru generațiile viitoare să ne fie un exemplu pe care să-l prețuim și o lecție pe care să o predăm copiilor noștri: stă în puterea fiecăruia dintre noi să contribuim la dezvoltarea noastră ca națiune, ca oameni.
Este o zi în care vorbim despre curaj și demnitate, prin sacrificiu. Odihnă veșnică eroilor neamului! Hristos s-a înălțat!”

Argeș. Emanuel Soare: ,, Lor le datorăm existența noastră ca popor liber și demn!”

Emanuel Soare

Un mesaj emoționant, despre  dubla sărbătoarea a fost transmis și din partea prefectului Emanuel Soare:,, Ziua Eroilor este marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă în anul 1920.

Apreciez faptul că Ziua Eroilor reprezintă un bun prilej pentru a rememora faptele celor au făcut sacrificiul suprem pentru țară, care rămân în memoria naționala ca o dovada incontestabilă a jertfei de sine. Să privim cu respect către trecut și să aducem un omagiu tuturor eroilor cunoscuți și necunoscuți ai patriei. Lor le datorăm existența noastră, ca popor liber și demn. Dumnezeu să binecuvânteze România, Armata sa și pe toți eroii neamului!”, a transmis prefectul Emanuel Soare.

Olt.  Ceremonie restrânsă desfășurată la Cimitirul Eroilor din Slatina

 Oficialitățile oltene, au sărbătorit Ziua Eroilor, în formulă restrânsă, la Cimitirul Eroilor din Slatina, la care au participat militari, jandarmi precum și fanfara Lyra Band, condusă de col. (r ) Ilie Hău.

  Ziua Eroilor, prilej de omagiere a militarilor si civililor care au murit în timpul Primului Război Mondial, sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotărâta și de Sfântul Sinod în 1920 și, la scurt timp, consfințită prin doua hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare naționala bisericească. 

Tot în anul 1919 a fost înființată Societatea „Mormintele Eroilor Căzuti în Război”, devenită ulterior, în anul 1927, Societatea „Cultul Eroilor”, care se afla sub înaltul patronaj al Reginei Maria, primind în 1940 denumirea de „Asezământul Național Regina Maria”. Aceasta a avut un rol important la inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut din anul 1923, amplasat prima data în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol, iar acum este prezent în multe localități din România.

În anul 1919, în semn de recunoștința față de militarii care au murit pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial, s-a semnat Tratatul de la Versailles, prin care țările beligerante și-au asumat întreținerea mormintelor ostașilor care au fost îngropați pe teritoriile acestora.

 Istoricii amintesc că prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat în anul 1920, când a fost decretată Ziua Eroilor sărbătoare națională, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în care se preciza că această sărbătoare se va celebra de Ziua Înălțării Domnului.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s