Vâlcea. Cel mai important sit arheologic din Vâlcea se află la Ocnele Mari

Interviu cu Aura Popescu directorul Bibliotecii orășenești Ocnele Mari

Expoziția de artefacte care a stat aproape un an în Ocnele Mari îi aparține profesorului Leonard Velcescu care a studiat în România istoria artei și ulterior a plecat la Sorbona pentru un doctorat, rămânând profesor în cadrul Universității din Sorbona la Facultatea de Istorie a Artei.

Este descris de către doamna bibliotecar a orașului Ocnele Mari, Aura Popescu, ca fiind un „personaj fascinant ” deoarece lucrarea sa de doctorat se referă, în special, la bărbatul dac, la portretul și la poziția sa în societatea de la acea vreme.

Profesorul a reușit printr-o finanțare din mediul privat, neavând nicio finanțare de la stat, să facă o replică a omului dac, care se află acum la București. Situl arheologic de la Ocnele Mari este lăsat la voia sorții deoarece nu există finanțări.

Directorul bibliotecii, Aura Popescu, a precizat că, în situația actuală în care copiii, publicul nu au avut acces la bibliotecă și nu s-au mai putut ține evenimentele culturale care se țineau de obicei, a decis să reconfigureze partea de bibliotecă, aducând titluri noi, atât pentru copii, cât și pentru adulți, vizitatori ai bibliotecii.

Bibliotecara își propune să facă în cadrul bibliotecii o nouă secțiune numită „ludotecă”  pentru a aduce copiii la bibliotecă, nu numai pentru a citi, ci și pentru a descoperi emoții, lucrări științifice și științe noi într-un alt mod.

„Am încercat să mă diferențiez de școală pentru că ei vin la bibliotecă după școală și dacă ar fi fost o școală continuă, nu aș fi avut atât de mulți prieteni. Am achiziționat jocuri care să le dezvolte creativitatea, care să-i facă sa gândească. Sunt jocuri de echipă care îi fac să gândească mai practic, să vândă, să cumpere, să negocieze și să-și gestioneze bunurile. Cred că vom avea succes și pe această parte.” spune încântată bibliotecara.

În această perioadă, bibliotecara a ținut legătura online cu copiii, dar aceștia nu au uitat biblioteca, venind din când în când să mai împrumute cărți.

În urmă cu 2 ani, în Situl Buridava s-a descoperit un cimitir dacic, zona sacră a dacilor. În afară de partea de cercetare, nu se prezintă un interes foarte mare din partea Ministerului Culturii, care din punctul său de vedere trebuia să finanțeze și să pună mai mult accent pe valorificarea acestor descoperiri de importanță națională, spune bibliotecara, vizibil revoltată. Totodată, Aura Popescu, consideră că dacă mai multe persoane pasionate de arheologie s-ar unii, ar putea pune în lumină mult mai bine aceste descoperiri de mare importanță, întrucât pentru un viitor sănătos este bine să ne cunoaștem strămoșii. Bibliotecara și-a manifestat nemulțumirea și dezamăgirea pentru modul în care statutul român gestionează aceste vechi monumente ce ar putea fi valorificate pentru îmbunătățirea economiei țării, dar care sunt lăsate de izbeliște.

Aura Popescu ne-a povestit cum în ultimii 5 ani, la Ocnele Mari, au fost descoperite mormintele dacilor, cimitirul dacic. Aceasta a evidențiat faptul că s-au găsit detalii necunoscute foarte interesante, cum ar fi faptul că mormintele dacilor aveau forme cilindrice, într-o formă a amforei.

Bibliotecara este foarte fericită că a descoperit echipa coordonată de profesorul Constantin Bărbulescu, care a fost intens susținută de Ovidiu Udrescu, deoarece sunt oameni pasionați de ceea ce fac, iar acești oameni o motivează să meargă mai departe. Aceasta speră, totodată, ca în următoarea perioadă să găsească resurse pentru a construi un muzeu în aer liber.

 Mai multe amănunte într-o înregistrare video la VGtv Regional.

 Redactor Ionuț Cocârlău, Reporter  Dr. Ing. Grigore Sebeș, op. Imagine, editare și montaj Georgiana Leulescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s