File de istorie. Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor

 Participarea României la Primul Război Mondial a dus în mod fericit la îndeplinirea idealului național: formarea României Mari. Acest deziderat a fost plătit foarte scump: peste 250 000 de morți și peste 200 000 răniți și dispăruți. În urma acestui România pierdea 3 % din populația țării care atunci era de 7,5 milioane locuitori. Din fostul județ Olt au fost mobilizați în anul 1916 – 30 000 de militari. Au rămas pe câmpul de luptă 6 836 morți și dispăruți.
Pentru omagierea eroilor căzuți în război s-a înființat în 1919 Societatea ” Mormintele eroilor căzuți în război ” care în 1927 a devenit ” Cultul Eroilor „.
Prin Decretul- lege din 4 mai 1920 se hotărăște că în România Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului.
Ziua Eroilor a fost stabilită ca urmare a Tratatului de la Versailles, unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatelor de pace la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriul statelor respective precum și a monumentelor comemorative dedicate acestora.
România a fost prima țară care i-a comemorat în ziua Înălțării Domnului atât pe eroii români cât și pe cei străini.
În epoca comunistă Ziua Eroilor a fost mutată pe data de 9 Mai, ea fiind acum legată de ziua Proclamării Independenței României.
La 2 mai 1995 Parlamentul României a adoptat o lege confirm căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarată ” Ziua Eroilor „.


Referindu-se la eroi marele istoric Nicolae Iorga a spus: „Neamul este etern prin cultul eroilor” . În România nu a existat casă, familie din care cel puțin un fecior ori tata sau soțul să nu fi căzut pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale.
Cel mai bun mod de a-i omagia pe eroi este acela de a nu-i uita. Aproape pe toate monumentele ridicate în amintirea lor este inscripția: ” Nu ne uitați „. Extrem de sugestivă este inscripția de pe Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial de la Valea Mare, județul Olt: ” Iubite trecător! Adă-ți aminte cu pietate că suntem aici 166 EROI din comuna VALEA MARE NOUĂ, jud. Olt, care ne-am stins viața în Războiul din 1916- 1919 pentru făurirea ROMÂNIEI MARI. Iară voi, iubiții noștri copii, păstrați și infrumusetati ceea ce v-am lăsat „.
Sa ne aducem aminte și joi, 28 mai, să le aprindem o lumânare, să le aducem o floare și dacă este posibil sa-i pomenim la Sfântul Altar.
Glorie eternă Eroilor Neamului Românesc !

 Doina Leulescu

––––––––––––

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s