Vâlcea. Lungești, o localitate model din toate punctele de vedere

***Vâlcea. Lungești, o localitate model din toate punctele de vedere

Situată în partea de Sud-Est a judeţului Vâlcea, comuna Lungești este formată din şase sate respectiv Gănţulei, Stăneşti-Lunca, Lungeşti, Fumureni, Dumbrava, Carcadieşti, aflându-se la 65 de km de reşedinţa de judeţ, la aproximativ 18 km de Municipiul Drăgăşani şi la 40 de km de Municipiul Slatina.

 În partea de Nord şi Nord-Est se învecinează cu localitatea Ştefăneşti, în partea de Est comuna Grădinari (judeţul Olt), la Sud-Est comuna Strejeşti (satul Strejeştii de Sus – judeţul Olt), în partea de Vest comuna Şuşani, în partea de Nord-Vest comuna Mădulari, iar în partea de Nord comunele Creţeni şi Suteşti. Locuitorii din zonă sunt recunoscuți cultivatori de viță-de-vie, dar și ai cerealelor, legumelor şi frunctelor.

Aici găsim una dintre cele mai frumoase așezăminte monahale, Mânăstirea Mamu, cu hramul ,, Sf. Nicolae”, construită pe la începutul veacului al XVI-lea. Se cunosc destul de puține date legate de prima ctitorire dar, se pare, că ea se datorează familiei boierești a Buzeștilor, dar măicuțele mânăstirii spun că este ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Însă despre acest frumos așezământ monahal, vom vorbi într-un material din numărul viitor.

 Localitatea Lungești este foarte frumoasă, curată și amenajată cum rar întâlnești în localitățile rurale. Toate școlile și grădinițele sunt reabilitate complet, șanțuri dalate, apă, canalizare, dispensar și farmacie, cămin cultural modern, iar sediul primăriei este foarte frumos amenajat cu flori și arbuști de toate felurile și culorile. Nu mai vorbim de faptul că pe marginea drumului, dinspre Grădinari, de o parte și de alta sunt construite foișoare rustice din lemn, unde trecătorii dar și cultivatorii din zonă se pot adăposti de ploaie sau de arșița soarelui.

Potrivit viceprimarului Ion Pătru, toate aceste investiții din comună, unde nu lipsește aproape nimic nemodernizat, i se datorează actualului prefect de Vâlcea, Tiberiu Costea, care a fost primarul acestei localități  timp de aproape două mandate.

Tiberiu Costea

,,Domnul primar Costea, a reușit, în cei aproape șapte ani și jumătate de când se află la cârma primăriei să realizeze mai multe investiții.  Eram printre ultimele localități din Vâlcea unde nu exista sistem de apă și canal și, grație dumnealui, acum avem apa și canal funcționabile în toată comuna. De asemenea, școlile și grădinițele erau într-o stare avansată de degradare, cu  mobilier foarte vechi, neschimbat de pe vremea când eu eram elev. Astfel că, primul lucru pe care l-a făcut domnul Costea a fost să reabiliteze toate cele cinci școli din satele localității noastre. În satul Fumureni școala de acolo a fost transformată în Centru de Zi pentru persoanele vârstnice. Am reabilitat două cămine culturale, au încălzire centrală, aparatură de sonorizare, totul este pus la punct! După aceea, am asfaltat toate ulițele comunale, nici nu se compară cu ce am găsit! DC 54 și DC 53 au fost asfaltate. Acum trebuie să facem recepția la o platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, care este finalizată tot datorită fostului primar, Tibi Costea. Toate aceste realizări s-au făcut datorită implicării dumnealui.” a precizat Ion Pătru, adăugând că implicarea serioasă în problemele comunității a primarului Tibi Costea, a stat la baza numirii lui în funcția de prefect al județului Vâlcea.

 De asemenea, Pătru a mai spus că administrația locală de la Lungești lucrează la un proiect pentru introducerea gazelor naturale în comună. ,,Tot în această perioadă, primăria va depune un proiect pentru construirea unui bazin acoperit de înot, chiar în centrul comunei și în paralel se lucrează la asfaltarea tuturor ulițelor rămase, care însumează 8,4 km. Se lucrează, de asemenea la DC 54 , Fumureni- Carcadiești, cu asfaltare, șanțuri dalate, alei pietonale și piste de biciclete. ”.

 Viceprimarul Ion Pătru , ne-a vorbit cu mândrie despre realizările din comuna pe care acum o păstorește de pe scaunul de primar, adăugând că sunt multe de făcut în această localitate. Implicarea sa va fi totală până la sfârșitul mandatului, însă vârsta nu îi mai permite să mai candideze, lăsând treburile obștei în seama celor mai tineri și dornici de muncă.

 Anul acesta, în luna iunie, trebuia să se desfășoare vestita sărbătoare numită sugestiv ,,Ziua Olarului”, care a ajuns la a 42- ediție, însă, potrivit viceprimarul localității cu atribuții de primar, Ion Pătru, aceasta va fi amânată pentru data de 8 august. Noi vom fi prezenți cu mare drag și interes la sărbătoare, pe care o vom transmite integral la televiziunea noastră.

Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Leulescu, reporter Georgia Sebeș, op. imag și Departament tehnic ing. Grigore Sebeș, http://www.vgtvregional.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s