Vâlcea. Mânăstirea Hurezi la ceas aniversar

Vâlcea. Mânăstirea Hurezi la ceas aniversar

S-au scurs 330 de ani de când Măria Sa, Constantin Vodă Brâncoveanu, a ales acest loc retras, de la poalele Munţilor Căpăţânii, să zidească o lavră monahală, un loc de închinare și de îngropăciune pentru el și familia sa.
Sfânta Mănăstire Hurezi de la Romanii de Jos (Horezu) a fost ridicată în acest loc mirific de la margine de pădure, plin de farmec şi singurătate, a cărui linişte o tulbură doar cântecul huhurezilor, păsările nocturne care au dat numele așezării şi mănăstirii.
Bătând deseori această cărare, care urca spre munte, la duhovnicul său de la Schitul Sf. Ioan, Brâncoveanu s-a îndrăgostit de acest loc și a cumpărat satul şi moşia încă de pe vremea când era mare spătar (în anul 1685).
Aşa cum scrie cronicarul Radu Greceanu, în vara anului 1690, la doi ani de la urcarea sa pe tronul Ţării Româneşti, „s-au apucat Măria sa de Mănăstirea Hurezi, cu multă osârdie şi cheltuială, ispravnic trimiţând pe Pârvul Cantacuzino, vel stolnic”.
Domnitorul a zidit Hurezii cu cei mai pricepuţi meşteri: vătaful de zidari Manole, Vucaşin Caragea pietrarul şi Istrate lemnarul, zugrăviți şi ei pe fresca de la Hurezi.
La 8 septembrie 1693, așezământul monastic își primea ctitorul, pe domnitorul Constantin Brâncoveanu, însoțit de mitropolitul Teodosie, de Ioan arhimandritul, primul egumen al mănăstirii, de cler şi de tot poporu, pentru sfințirea bisericii mari: „[…]septembrie 6, miercuri, am sosit la Hurezi şi mănăstirea am târnosit la septembrie 8 vineri […]“ (Foletul Novel).
Hurezi este cununa stilului artistic brâncovenesc şi unul din cele mai impresionante monumente istorice din patrimoniul universal UNESCO (din 1993), de proporţii impunătoare.

Prof. dr. Florin EPURE, secretar de stat în Ministerul Culturii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s