Ziua Drapelului Național al României, sărbătorită cu masca pe figură!

Tristă aniversare a Zilei Drapelului Național, desfășurată în toată țara  cu masca pe figură.  Astfel că autoritățile prezente, militari, preoții  și publicul  au stat în timpul momentului oficial acoperiți de măști.

Anul acesta pe 26 iunie s-au împlinit 172 de ani de la declararea oficială a Tricolorului ca drapel naţional. Drapelul tricolor a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă. Cele trei culori care apar pe steag ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din timpul lui Mihai Viteazul şi se regăsesc şi pe diverse structuri de scuturi şi steme. Pentru prima dată, Drapelul Tricolor, a fost folosit în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului spre aprobare modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă.

În 1834, când Țările Românești au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conştiinţa naţională cerea unitatea şi libertatea ţării, domnitorul Ţării Româneşti, Al. Ghica Vodă, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”

    Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben şi roşu), cel atribuit armatei era compus din trei (roşu, galben şi albastru) şi un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.

  Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX drept simbol naţional cu cel puţin un deceniu înainte de oficializarea sa

   În timpul revoluţiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei revoluţiei burghezo – democratică (1848- 1849), 14/26 iunie, când avut loc abdicarea domnitorului Gh. Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti şi promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului naţional.

   Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor; cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă ţara noastră mai existând alte trei ţări europene tradiţionale cu steagul tripartit în mod egal şi vertical:  Franța, Italia  și Belgia.

     Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel naţional în 1859 odată cu dubla alegere a lui AI Cuza culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâşia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fâşia roşie sa fie dispusă pe partea superioară.

     Legenda formării tricolorului naţional prin contopirea culorilor drapelelor Moldovei şi al Ţării Româneşti s-a născut după 1860, Această legendă a fost favorizată şi de potrivirea coloristică a drapelelor atribuite celor două principate române la acel moment (roşu şi albastru pentru Moldova şi albastru şi galben pentru Ţara Românească).

     După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală,  România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

     Protocolul drapelului României este stabilit în cadrul Legii nr. 75/1994 şi detaliat în Hotărârea de Guvern nr. 1157/2001. Protocolul drapelelor şi pavilioanelor militare este stabilit prin regulament intern.

     Astfel, ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua  Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

 Vâlcea: Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită și la Râmnicu Vâlcea printr-o ceremonie publică de înălțare a steagului României pe catarg în fața Instituției Prefectului – Județul Vâlcea. 

 La acest evniment au participat, alături de prefectul Tiberiu Costea, oficialitățile județului, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Oroș, IPS Varsanufie arhiepiscopului Râmnicului,  precum și parlamentari și politicieni vâlceni.

Ceremonia a fost organizată de către Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea cu sprijinul Centrului de Perfecţionare Geniu şi EOD ,,Panait Donici”, în condiții speciale din cauza pandemiei de COVID-19, care a impus respectarea de către participanți a măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului

 ,,Drapelul Național este sărbătorit în fiecare an la 26 iunie în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, prin Constituția României din 1991, drapelul tricolor fiind consfințit ca simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn.

 La mulți ani, Drapel Tricolor! ” a spus prefectul Județului Vâlcea, Tiberiu Costea.

,,Ziua Drapelului – știută și ca Ziua Tricolorului – a fost proclamată în 1998 pentru marcarea de către autoritățile publice prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ștințiific.

În 1834, voivodul Alexandru Ghica al Țării Românesti a atribuit Armatei ca steag tricolorul, cu cele 3 culori – roșu, galben și albastru– consfințirea steagului având loc prin decret în timpul Revoluției pașoptiste – când s-a precizat că pentru stindard „culorile sunt albastru închis, galben deschis și roșu carmin”, dispuse vertical, aranjate în ordinea următoare: „lângă lemn vine albastru, apoi galben și apoi roșu fâlfăind“.
Ziua Drapelului a fost instituită pentru a marca data de 26 Iunie 1848, când guvernul a hotărât ca tricolorul – roșu, galben și albastru – reprezintă steagul Țării Românești. La mulți ani, români! La mulți ani, România!” a transmis deputatul PSD Eugen Neață.

 Vâlcean și el, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Florin Epure, a transmis la rândul său un mesaj cu acest prilej: Simbol sfânt al ființei noastre istorice și politice, Drapelul Național s-a născut în revoluționarul an 1848, acela al ridicării la lupta câștigarea drepturilor fundamentale cetățenești, de libertate, egalitate și fraternitate. Fruntașii Revoluției – Nicolae Bălcescu, A.G. Golescu, C.A. Rosetti, Ion C. Brătianu, G. Scurti, în frunte cu Mitropolitul Neofit al Ungrovlahiei -, au semnat Decretul nr.1 din 14/26 iunie, al Guvernului provizoriu, în care se arăta: „În numele poporului român. Dreptate și Frăție. Guvernul vremelnic decretă: Steagul național va avea trei colore, albastru, galben și roșu. Deviza română care va fi scrisă atât pe steaguri, cât și pe monumentele și decretele publice, se va compune de aceste doă cuvinte: dreptate, frăție. Dreptatea, această stea strălucitoare care luminează omenirea și o povățuește în calea binelui, voește ca oameni să fie mai întâi slobozi și deopotrivă, și frăția, acest sentiment străbun românesc leagă inimile pentru obștescul folos”. A doua zi, stindardele tricolore au fost sfintite în cadrul unei Mari Adunări populare, pe „Câmpul Filaretului”, numit de atunci, „Câmpia Libertații”. La Râmnic, important centru revoluționar, în ziua de 20 iunie 1848, a avut loc o ceremonie la Biserica ,,Toți Sfinţii” pentru ,,sfinţirea stindardului libertăţii naţionale după noua constituţie”, oficiată de arhiereul Nifon Sevastos, la care au participat autorităţile revoluţionare locale şi mulți orășeni. Ceremonia specialăpentru depunerea jurământului, s-a amânat mai bine de o lună, din cauza epidemiei de holeră care bântuia oraşul şi o mare parte din judeţ. Abia la 29 iulie, s-a putut organiza evenimentul, pe ,,câmpia înconjurată de arbori” din marginea oraşului – locul unde mai târziu se va amenaja primul parc al Râmnicului – ,,Zăvoi”, unde s-a intonat și „un prea frumos cântec”, care nu este altul decât imnul de stat „Deşteaptă-te Române!”. La mulți ani, Tricolorule! La mulți ani, români!” a transmis  prof. dr. Florin Epure.

 Argeș. “Sărbătorim, în această zi, Drapelul Național, care reprezintă pentru românii de pretutindeni simbolul identității, independenței, suveranității și unității noastre naționale. Românii au un profund sentiment de mândrie când văd drapelul arborat acasă, cât şi în exteriorul graniţelor, în teatrele de operaţiuni sau cu ocazia competiţiilor sportive, ca însemn al unităţii şi coeziunii naţionale, al iubirii de neam, al onoarei şi gloriei. Tricolorul României este simbolul unui stat modern şi democratic, membru al NATO şi al Uniunii Europene, un aliat de nădejde al Statelor Unite ale Americii, un reper de stabilitate şi un furnizor de securitate în Europa de Sud-Est. Drapelul nostru reprezintă un liant al trecutului, prezentului și viitorului și ne amintește de sacrificiile făcute de întreaga națiune pentru a avea, astăzi, un stat democratic și pluralist, în care drepturile fundamentale ale omului sunt protejate, iar principiile statului de drept sunt respectate.

 Identificăm drapelul cu pacea, securitatea și libertatea, dar nu trebuie să uităm că acesta este, în egală măsură, și un simbol al răspunderii pe care cu toții o avem pentru dezvoltarea societății și pentru păstrarea identității noastre naționale.

 Prin celebrarea Zilei Drapelului Național, ne revine datoria morală de a transmite generațiilor tinere, prin exemplul personal, conștiința apartenenței la valorile noastre naționale, precum și a faptului că patriotismul nu înseamnă doar emoția unei sărbători, ci asumarea responsabilității de a contribui la progresul României.

La mulți ani României și tricolorului nostru!”- Emanuel Soare, prefectul județului Argeș

Olt.  Ziua Drapelului Național, a fost marcată și la Slatina,  eveniment desfășurat pe platoul din fața Prefecturii Olt, dar în formulă foarte restrânsă. La ceremonie au participat, purtând mască și păstrând distanța corespunzătoare prefectul județului Florin Homorean, vicepreședinții CJ Olt, Ioan Ciugulea și Virgil Delureanu, comandanții Jandarmeriei, ISU Olt, etc.

  După ce, un sobor de preoți ai Episcopiei Slatina au sfințit Tricolorul Românesc, prefectul Florin Homorean a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban,  cu prilejul acestui eveniment. A urmat, ridicarea pe catarg a Drapelului Național, iar ceremonia s-a încheiat fără obișnuita paradă militară. 

Mai multe amănunte la VGtv Regional, http://www.vgtvregional.ro

Redactor/ reporter, Georgiana Leulescu, op. imag. editare și montaj ing. Grigore Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s