Olt. Delia Zorzoliu, olteanca care scrie povești pentru copii din Marea Britanie

Olt. Delia Zorzoliu, olteanca care scrie povești pentru copii din Marea Britanie

Delia Manuela Codin-Zorzoliu, din orașul Drăgănești Olt, este una dintre cele mai cunoscute scriitoare de literatură pentru copii din Marea Britanie.

 Este nepoata cunoscutului muzeograf, regretatul Traian Zorzoliu, fiica lui Cristi și Livia Zorzoliu, născută pe 28 Martie 1987, în București.

  Delia a debutat în revista Liceului ,,Tudor Vladimirescu” din Drăgănești-Olt, în anul 1998,  cu poezia “Iarnă Grea”, moment crucial în care i-a dat încredere că înclinația sa spre cultură, va fi una de succes, așa cum a fost cea a bunicului său.

  Și chiar așa a fost. Până acum a scris foarte multe povești dedicate copiilor  precum “Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit”, ”Broscuța de Cristal și Zâna Nuferilor”, ”Bobocul Fermecat”, “Prințesa Prepeliță și Bobul de Porumb Fermecat”, “Zâna mării și Delfinul de Argint”, ” Țara Fulgilor de Nea”, ”Trăsnăile micuțului Ozzy”, ”Satul Licuricilor și Zâna Viselor”, ” Povestea Liliacului de Foc”, ” Lupa magică”, ” Cel de-al cincilea anotimp”, “Călătorie cu un neuron“ și ” Ibricul vorbitor”, toate scrise în limbile română și engleză.

Are în lucru câteva romane și în pregătire un volum de poeme.

În prezent trăiește în Southampton, Marea Britanie și ne-a făcut onoarea de a acorda un interviu revistei noastre.

  Redactor: Spune draga mea, cum a început totul? Te-ai gândit vreodată că ai să fii o scriitoare de succes, tocmai într-o țară străină?

 Delia Zorzoliu: Pentru mine scrisul este o eliberare. Un repaos pentru minte. Atunci când scriu simt că timpul stă pe loc. Îmi place să mă plimb prin propriile gânduri. Când pun litere pe hârtie, asta fac. Mă rătăcesc printre cuvinte, le aleg pe cele potrivite și le transform în povești.

Îmi place cel mai mult să scriu cu sufletul pentru că atunci se nasc scrierile cele mai intense și profunde. Atunci se nasc scrierile care ating inima. Se nasc scrierile care sensibilizează sufletul. Când scriu cu mintea totul pare mecanic sau mult prea gândit. Oricum, indiferent cum aș scrie, cu mintea sau cu sufletul creez o lume doar a mea în care mă simt liberă. Creez o lume în care pot să fiu cum vreau eu. Creez o lume în care pot să fiu cine vreau eu.

Îmi place să creez povești cu prinți, prințese, cu fenomene și cu lucruri magice. La polul opus se află pasiunea mea pentru dramă, mister. Tind să cred că magia nu este doar în lucruri. Magia este în fiecare dintre noi.

Îmi place să scriu noaptea pentru că atunci sentimentele sunt mai profunde și le pot transpune mai bine pe hârtie sub diferite forme.

 R. De unde această pasiune? De ce povești pentru copii?

 D. Z. Uneori am senzația că m-am născut scriind. Am început să scriu pe vremea când aveam doar 11 ani. Am scris doar pentru mine. Țin minte și acum, de parcă a fost ieri, ziua în care am compus prima mea poezie adevărată. Se intitula ,,Iarna în noapte“. Mi-a ieșit atât de bine, încât nici profesoara mea de limba română nu a crezut că este compusă de mine.  Ea mi-a spus atunci: ,,Dacă această poezie chiar este scrisă de tine și nu este copiată, atunci mai scrie încă una. Vreau să mă conving că așa este!” .

Și din acel moment scrisul a fost o provocare pentru mine. A fost o încercare de autodepășire pe care o exersez zilnic de atunci. Acela a fost momentul descoperirii talentului meu.

   R. Ce ne poți spune despre proiectul tău numit sugestiv ,, Delia C Zorzoliu”?

 D. Z. ”Delia C. Zorzoliu”, un proiect pe care l-am început în glumă acum 22 de ani. Pe atunci nu avea un nume, însă prin ochii mei de copil îmi imaginam cum ar fi să am și eu o carte a mea, așa cum aveau toți marii autori de povești pe care îi citeam la acea vreme.

Citeam cărți una după alta și mă măcina o ambiție prostească. Nu înțelegeam cum de alții puteau să scrie și să își imagineze lucruri atât de minunate. Vroiam să fac și eu asta. Într-o zi, în timp ce citeam o carte, mi-am spus: „Vreau să scriu și eu o carte de povești! Cât de greu poate fi!?”.

Am pus deoparte cartea pe care o citeam, apoi am luat un caiet pe care îl aveam la îndemână și am început să scriu. Așa au luat naștere în anul 1998 patru povești.

”Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit” face parte din cele patru povești pe care le-am scris la vârsta de 11 ani. Aceasta a fost a patra.

Mai am și acum ciornele de atunci cu povestea scrisă de mana. Patru foi de caiet dictando pline cu visele unui copil de 11 ani.

Prima mea carte publicată ”Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit” 

 R. Ce ne poți spune despre cărțile tale și care sunt acestea? 

 D. Z. ”Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit” face parte dintre cele 20 de cărți ale mele, o parte dintre ele aflându-se încă în curs de scriere.

 ”Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit” este prima carte publicată la Editura LETRAS și cu siguranță va rămâne povestea mea de suflet.

Aventura Veveriței Curajoase este una cu scop educativ pentru copii. Aceștia pot învăța de la Veverița Curajoasă cum să împartă și cum să vină în ajutorul celorlalți la nevoie. În ideea aceasta de a amplifica scopul educativ al cărții am făcut ediția tipărită bilingvă în română și engleză.

Elementele magice precum Alunul cel Vrăjit sau Soarele și Luna dau poveștii originalitate și o fac diferită față de celelalte povești.

Pot spune cu siguranță că poveștile mele sunt unice.

Cartea ”Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit” a fost tradusă în cele mai circulate limbi ale lumii: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană. În curând va apărea și în limba japoneză.

 R. Am înțeles că  poveștile tale sunt cunoscut nu numai în Marea Britanie dar și în alte țări ale lumi…

 D. Z. E-Book-ul cărții „Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit” este distribuit la pe toate continentele (Europa, Asia, Africa, America și în Australia), pe site-uri precum: www.smashwords.com , www.fnac.com , www.chapters.indigo.ca , www.barnesandnoble.com , www.kobo.com , www.angusrobertson.com.au , www.booktopia.com.au , www.lafeltrinelli.it  și www.bol.com

În viitor pe plan internațional se va activa și o variantă tipărită a cărții pentru fiecare limbă în parte în limba în care este tradusă cartea.

În România eBook-ul este disponibil pe site-ul edituriihttps://letras.ro/ și pe http://www.scribd.com  .

În variantă tipărită în ediție biligvă română-engleză ”Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit” este disponibilă la vânzare în România într-o mulțime de librării online: https://letras.ro/ , www.librariadelfin.ro , www.cartidesuflet.ro , www.librarie.net , www.librariaonline.ro , www.universulcartii.ro , www.librarultau.ro , www.procarti.ro ,

editurabenefica.ro , piatadecarte.net , tidy.ro și www.librariileonline.ro .

Cartea ”Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit” va fi distribuită curând și în librăriile fizice.

În curând va apărea tot la editura LETRAS cea de-a doua mea carte „Broscuța de Cristal și Zâna Nuferilor”. Aceasta va fi tradusă într-o varietate de limbi străine ușor diferite față de cartea „Veverița Curajoasă și Alunul cel Vrăjit”.

Cea de-a doua carte ”Broscuța de Cristal și Zâna Nuferilor” va venii cu un dessign diferit. Va avea ilustrații personalizare și un format nou. Ediția tipărită a cărții va fi însoțită și de o surpriză pentru cititori.

Pe mine, autoarea Delia C. Zorzoliu mă puteți urmări pe Facebook pe YouTube și pe WordPress, Pagina facebook: Delia C. Zorzoliu https://www.facebook.com/DeliaCZorzoliu/

-WordPress: https://zorzoliucdelia.wordpress.com/

-Youtube: Delia C. Zorzoliu https://www.youtube.com/channel/UCut_uDgEEqrJCBKfS44nb5Q

 R. Mulțumesc Diana și-ți doresc mult succes în continuare!

 Georgiana Leulescu

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s