Mehedinți. Hercule și lupta cu balaurul de la Izvoarele Cernei

 Mehedinți. Hercule și  lupta cu balaurul de la Izvoarele Cernei

Hercules, eroul legendar în drumul său spre Caucaz, în căutarea lânii de aur, împreună cu argonauţii săi ar fi trecut prin zona Severinului, urcând  pe Dunăre în sus. Pe vremea aceea Dunărea avea un alt curs faţă de cel de astăzi, astfel că o parte trecea prin Iugoslavia curgând  către Marea Adriatică, iar o altă parte către Pontus Euxinus, sau Marea Neagră, de astăzi.

 Hercules şi argonauţii  ar fi ajuns la cataracta de pe Dunăre (atunci  Dunărea se numea Okeanos Potamos), în locul numit Cazanele Dunării, unde s-ar fi oprit pentru a găsi o soluție de a trece corabia deasupra cataractei.

  Hercules ar fi plecat pe Cerna în sus şi ar fi ajuns la izvor cu ape miraculoase. Obosit și plin de răni, legendarul erou a băut din apa rece ca gheața, după care s-a scăldat în ea și nu mică i-a fost mirarea când a constatat că se revigorează iar rănile au dispărut complet.

O bătrână, pe numele său Corcoaia, care locuia în zona  Platoului Coroninii, a văzut minunea și recunoscându-l pe vestitul erou, le-a spus  ce se întâmplase și celor doi fii ai săi care veneau obosiți de la munca câmpului. Aceștia, la rândul lor s-au îmbăiat în apele calde ale miraculosului izvor și de fiecare dată se simțeau mai bine și mai puternici. Bătrâna i-a povestit lui Hercules despre un balaur care venea pentru a se scălda aici și când își lua zborul de pe pământ scuturându-și aripile, stropi de apă cădeau de sus, din cer, ca o perdea de ploaie peste pomii fructiferi și culturile agricole, care deveneau foarte roditoare.   Acum, în zona respectivă  s-a creat o cascadă, numită Cascada Vânturătoarea, ai cărei vapori se revarsă peste tot, păstrând vegetația mereu proaspătă, de un verde crud.

Localnicii, aflând despre puterea tămăduitoare a apei, de fiecare dată când erau bolnavii, sau aveau animale bolnave, rănite sau mușcate de vipere făceau baie în aceste izvoare, iar după ce ieșeau afară şi ei, si animalele se vindecau complet.

Cheile Corcoaiei

Reluându-și drumul, Hercules ajunse într-un loc sălbatic numit astăzi  Piatra Puşcată, unde s-a întâlnit cu un localnic care i-a cerut ajutorul pentru a omorî un balaur care își avea vizuina lângă Izvoarele Cernei şi care le producea mari necazuri. Din discuția avută aceasta i-a povestit de necazul lor şi anume că de fiecare dată când ieșeau din sat și se duceau la munca câmpului balaurul venea şi îi omora, distrugându-le şi recoltele. Pentru ca să nu mai aibă probleme cu balaurul ei trebuiau să dea în  mod  regulat câte o fecioară din sat pe care o legau  de un stâlp, care se afla pe  buza unei prăpastii. Balaurul venea şi o lua astfel sătenii aveau liniște un timp. Eroul  i-a ascultat rugămintea şi a pornit în căutarea balaurului, dar înainte de a părăsi locul,  ca să nu uite pe unde a venit a făcut un semn cu coada măciucii în peretele de stâncă.

Hercules organizează o pânda folosind drept momeala o fata din sat, iar în momentul când  balaurul a venit  să ia fata de pe stâlp, legendarul erou îi apăru în cale şi îi dădu o lovitură puternică cu măciuca, dar aceasta a sărit din solzii balaurului în munte, retezând jumătate din vârful acestuia,  cel care avea să poarte numele de Muntele Retezat.

 Apoi balaurul năucit de lovitura o luă pe Cerna în jos şi intrând în Cheile Corcoaiei, locul fiind strâmt acesta rămase blocat. Hercules a ocolit muntele ieșindu-i în cale, s-a proptit atât de tare să-i dea lovitura de grație încât piciorul i-a intrat în stâncă, urma fiind vizibilă și astăzi.

Balaurul de durere, și aproape pe moarte, se zvârcoli aşa de tare încât reuși să iasă din strâmtoare și a intrat în locul unde își avea  vizuina.

 În locul lui au rămas urmele luptei, muntele despicat în două, scobiturile rotunde din pereţii de pe stâncă şi despicătura verticală prin care abia se întrevede un colţ de cer, undeva sus de tot, e lăsată de măciuca lui Hercules .

 Legenda mai spune că, Hercules l-a urmărit,  aplicându-i ultima lovitură cu paloșul său, omorându-l.  Sângele dihaniei s-a transformat în apă și a țâșnit cu putere, formând izvoarele de la Izbucul Cernei, iar ultima suflare ieşindu-i într-un vârf de munte, în locul ştiut astăzi de Grota cu aburi, dar şi în cavernele și peșterile din jur.

 Despre fata care era dusă drept momeală pentru balaur, se spune că s-ar fi speriat și a trecut râul Cerna în Cheile Ţâșnei ascunzându-se într-o grotă.  Din păcate, gura acesteia a fost acoperită de stâncile masive căzute în timpul luptei dintre Hercules și  fiorosul balaur. Hercules  i-a auzit ţipetele disperate şi s-a apucat să elibereze intrarea în grotă, dar nu a reușit. Atunci a l-a lovit atât de puternic cu măciuca, că stânca din gura peșterii s-a spart în două, dar şi o parte din grotă care s-a surpat peste biata fată, omorând-o.

 Supărat pentru moartea fetei,  Hercules a luat bucățile de stâncă şi le-a aruncat atât de departe, că una dintre ele ajunse în mijlocul râului Cerna în locul numit ,,La Bobot”. Apa a fost oprită de stâncă ca de un baraj, dar după ce apele au crescut,  trecând peste ea  s-a format Cascada Bobot, din Valea Cernei.

Dr. ing. Grigore Sebeș

 Locul în care a fost grota şi spărtura de măciucă, este cunoscut de oameni locului drept ,,Gaura Fetei” şi se poate vedea din poteca care trece pe deasupra.
După lupta cu balaurul Hercules trecând pe lângă izvoarele de apă miraculoasă în drumul lui spre Dunăre unde îl așteptau argonauții, dar  nu înainte intra în apele termale, pentru a-și recăpăta puterile.

 Locul acela a fost numit de către localnici Herculane, unde astăzi  se află stațiunea binecunoscută purtând acest nume.

 ( Va urma)

   Dr. Ing. Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s