Mehedinți. Primăria Orșova amendată pentru gunoaiele de pe Dunăre și Cerna

Mehedinți. Primăria Orșova amendată pentru gunoaiele de pe Dunăre și Cerna

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a trimis mai multe avertizări Primăriei Orșova pentru a lua măsuri împotriva poluării cu deșeuri a apelor situate în spațiul hidrografic Banat. Din păcate, cei avizați nu s-au conformat și administrația locală a fost amendată cu 80.000 lei.

 Acest lucru s-a întâmplat în urma creșterilor de debite și niveluri pe cusururile de apă din ultimele săptămâni, când apa a antrenat și deșeurile provenite din gropile de gunoi neautorizate.  În urma unei sesizări, o echipă de inspectori ABA Banat, din cadrul Serviciului de Inspecție Bazinală a Apei, s-a deplasat în control în municipiul Orșova, unde au constat că ambele maluri ale râului Cerna, intravilan municipiul Orșova, erau acoperite cu deșeuri diverse aduse de apele mari (PET-uri, materiale plastice, deșeuri vegetale).

 Jurnaliștii de la Ziua de Vest au precizat că: ,,Tot aici, pe malul stâng al fluviului Dunărea, intravilan municipiul Orșova cât și pe luciul apei, existau PET-uri, inspectorii au găsit diferite materiale plastice, deșeuri vegetale. Pentru nesalubrizarea cursurilor de apă Cerna și Dunăre, UAT Orșova a fost sancționată contravențional cu amendă de 80.000 lei, conform Legii Apelor și i s-a impus ca măsură salubrizarea malurilor și albiilor celor două cursuri de apă de pe raza localității Orșova până la data de 15 iulie 2020”.

Sorina Neaga, purtător de cuvânt ABAB Timișoara, a declarat pentru ziuadevest.ro.  „Serviciul de Inspecție Bazinală a Apei Banat va mai efectua în această perioadă și în următoarele luni controale pentru verificarea salubrizării cursurilor de apă. Atenționăm toate UAT-urile să ia măsuri, să verifice și să intervină pentru îndepărtarea depozitelor necontrolate de deșeuri aflate pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursul de apă și obturarea secțiunilor de scurgere. În caz contrar, UAT-urile care vor încălca legislația vor fi amendate. ABA Banat nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Conform legislației în vigoare (Ordonanța nr. 21/2002 și Legea nr. 515/2002, art. 8) această obligație revine autorităților publice locale, care sunt direct responsabile cu gestionarea regimului deșeurilor în arealul administrat”.

 Georgia Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s