Vâlcea. Conacul Otetelișenilor de la Bălcești, o veritabilă pagină de istorie

Vâlcea. Conacul Otetelișenilor de la Bălcești, o veritabilă pagină de istorie

 Orașul Bălcești, din județul Vâlcea se află așezat la limita sudică a județului Vâlcea pe partea dreaptă a râului Olteț.
 Altă dată o comună bogată cu  un târgușor bine dezvoltat social și economic, este așezată la răscrucea drumurilor ce leagă Craiova (44km) de Râmnicu Vâlcea (86 km), Horezu și Drăgășani (52 km), este prin Legea nr. 353 din 6 iunie 2002 declarată „oraș.” Se compune din localitățile: „Bălcești” (centrul actualului oraș), „Benești, Gorunești, Chirculești, Ulicioiu, Irimești, Otetelișu, Preoțești și Poieni”, astăzi și cartiere cuprinse în administrarea noului oraș.

Este de remarcat faptul că „Benești” este cunoscut de foarte mult timp ca locul unde în anul 1750, „dascălul grec Hristodor” înființează o „școală sătească”. Aceast locaș de învățătură, în anul 1838 se transforma în „școală preparandă” care pregătea primii „învățători rurali” pentru satele plasei Oltețu.
În pridvorul acestei școli poposea la 2 martie 1821 Tudor Vladimirescu în drumul său cu pandurii, ai căror comandant era, către București.
„Benești” este și locul care a dat umanității pe cărturarul Petrache Poenaru, cel care în anul 1827 obținea la Paris brevetul pentru „condei portăreț fără sfârșit”, stiloul de astăzi.
Dar Petrache Poenaru, „omul de taină” a lui Tudor Vladimirescu pentru neamul românesc este cel care concepe steagul național, steag ce a fost purtat pentru prima dată de pandurii marelui revoluționar. Este de asemeni editorul „primului ziar românesc „Foaie de propadandă” pentru armata de panduri a lui Tudor Vladimirescu, „organizatorul învățământului național românesc”, fondatorul „colegiilor naționale” din București și Craiova, membru al Academiei Române din anul 1870.

Aici există un conac boieresc, cu adânci și semnificative amprente istorice și culturale, despre care prof. dr. Florin Epure, de la Vâlcea ținut să precizeze: ,,Conacul a fost construit în anul 1713, în stil brâncovenesc, de boierii Otetelișeni, o familie de mari patrioți, filantropi și iubitori de cultură națională.
În acest conac au locuit frații Iordache și Grigore Otetelișanu, mari iubitori de carte, care, în 1835, au înfiinţat împreună, cu cheltuiala lor, prima şcoala de învăţături începătoare în satul Beneşti. În același an, cei doi au ridicat, cu fonduri ale Epitropiei bisericii Sfântu Ilie, o şcoală primară de fete, un pensionat după modelul apusean, prima şcoală de acest gen înfiinţată în Craiova – în care se predau şi obiecte de educaţie practică.
La 10 ianuarie 1799, în această casă s-a născut Petrache Poenaru, pedagog, învățător, inginer și matematician român, membru al Academiei Române și inventator al tocului cu rezervor, brevetat la Paris și Viena în 1827.
Pe la Conacul Otetelișanu a trecut și Tudor Vladimirescu, cu doar câteva săptămâni înainte de a fi arestat și ucis de Eterie, în mai 1821. Boierii Otetelișeni i-au fost întotdeauna apropiați conducătorului mișcării revoluționare, iar acesta avea să le fie alături în vremuri în care “pânza morții părea să li se fi lăsat tuturor pe ochi” – așa cum avea să povestească, într-o scrisoare, Iordache Otetelișanu.
O legendă veche spune că din subsolul conacului ar fi pornit un tunel subteran, care ducea spre avanpostul din turla bisericii.”

 În perioada interbelică conacul a fost restaurat, conform monografiilor realizate, de către arh. Iancu Atănăsescu.

Familia Otelelișanu a locuit în conac până la naționalizare. După acest moment domeniul trece în proprietatea statului și este organizat un muzeu memorial, funcțiune care continuă și după 1989 până la momentul începerii procesului de retrocedare.

După retrocedare, în perioada 2000-2003, sunt cumpărate toate cotele indivize de la moștenitori de către unul dintre aceștia, astfel încât domeniul se reîntregește. În 2013 se constituie Fundația Domeniului Otetelișanu.

 Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s