Olt. Robert Rotea: Cu excepția gazelor, mai sunt foarte puține de făcut la Vitomirești!

Primarul localității vitomirești Olt

Olt. Robert Rotea: Cu excepția gazelor, mai sunt foarte puține de făcut la Vitomirești!

Comuna Vitomirești Olt, o localitate din nordul județului plină de istorie, tradiții populare și culturale, nu a mai fost de foarte mult timp în atenția publicului, de la începutul anilor 2000, când regretatul primar, Constantin Rotea organiza anual, în luna martie, Ziua Viei și Vinului. Pe lângă specialiștii în degustarea vinului, mai erau invitați epigramiști, oameni de cultură și de artă, politicieni, dar și primarii din localitățile vecine din județele Vâlcea și Argeș. Pentru că reușea să strângă laolaltă primari din toate cele trei județe, Constantin Rotea a fost supranumit și ,, Guvernator de Argevilo”.

 În această localitate învățământul și agricultura ocupă un loc important în viața vitomireștenilor dar și a vecinilor lor. Agricultura, cu tradiție a localității este reprezentată de culturile de câmp, livezile de pomi fructiferi, suprafeţe mici acoperite de viţă-de-vie şi, mai nou, apicultura care a impus necesitatea pregătirii de cadre în domeniile: agricultură, economic şi mecanică. Astfel că la 1 septembrie 1971 s-a înființat Liceul Teoretic Vitomireşti, unde erau pregătiți specialiștii din agricultură. În cei peste 49 de ani de existenţă, unitatea şcolară a avut mai multe titulaturi, respectiv Liceul Teoretic, Liceul Agroindustrial, Liceul Teoretic, Liceul Vitomireşti, iar din 2012, poartă numele de Liceul Tehnologic Vitomireşti.

Tot aici funcționa, pe timpul comunismului una dintre cele două tabere școlare din Olt, în satul Trepteni care, din păcate, se află în stare avansată de degradare, fiind în administrarea Ministerului Tineretului și Sporturilor.

De asemenea, pe raza localității, chiar în fața primărie Vitomirești se află o bisericuță din lemn monument istoric, cu hramul „Sfânta Parascheva”, foarte veche, care a fost strămutată în 2015,  din satul Trepteni, deoarece risca să fie distrusă de viiturile de pe versanți.

Primarul din Vitomirești, Robert Rotea, aflat la cel de-al doilea mandat și continuator al proiectelor tatălui său, regretatul Constantin Rotea, reușește să mențină viața socială la un standard ridicat. Localitatea arată foarte bine, atât  din punct de vedere al peisajelor mirifice de dealuri și coline, cu păduri seculare,  dar și al investițiilor, fiind cotată a fi una dintre cele mai dezvoltate localități  din Olt ca urmare a muncii susținute a administrației publice locale, dar și a gospodarilor din comună care și-au construit gospodării cu case impresionante, și-au plantat livezi cu pomi fructiferi sau viță-de-vie. Foarte mulți dintre ei au afaceri în localitate, își muncesc pământurile și își duc copii la unitățile de învățământ de pe raza localității, considerând că au toate condițiile necesare unui trai bun și frumos, în aer curat.

 În perioada în care actualul edil, Robert Rotea, a condus destinele acestei localități au fost realizate foarte multe lucruri frumoase și utile. Astfel că după ce a fost introdusă alimentarea cu apă, a fost făcută și canalizarea  în aproape toate satele cu un tronson de colectare a apei uzate de 9,5 km și două stații de epurare în satele Vitomirești și Dejești.

 De asemenea, au fost reabilitat și modernizat Sistem de alimentare cu apă în satul Dejești, cu o conductă de distribuție de 6,3 km, 3 puțuri forate, gospodărie apă, stație de clorinare și spațiu de depozitare cu o capacitate de 200 mc apă. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală  a fost realizat un proiect de alimentare cu apă și canalizare în satul Trepteni, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală și constă în rețea centralizată de alimentare cu apă pe o distanță de 6,3km și o rețea de canalizare inclusiv stație de epurare pe o distanță de 6,5 km pe toate străzile din satul Trepteni. 

Cu finanțare din fonduri europene, a fost asfaltat un drum de exploatație agricolă între Dealul Mare și Drumul Viilor, din satul Donești, proiect realizat în parteneriat cu, localitatea vecină, Sâmburești, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Vitosîmburel”.

,,Toate aceste proiecte realizate, vin în sprijinul cetățenilor pentru schimbarea în bine a mediului de viață pentru prosperitate și o viață mai liniștită, mai ales pentru populația locală, în majoritate îmbătrânită și fără prea multe posibilități de a duce o viață mai bună și liniștită.  În ultima perioadă am construit și dotat  complet o Grădiniță cu program normal în satul Vitomirești am  modernizat infrastructură rutieră în comuna Vitomirești, prin asfaltarea a 10, 5 km de drumuri locale în toate satele prin Programul Național de Dezvoltare Locală în baza Ordonaței de Guvern nr. 28/2013 și, totodată am regularizat pârâul Dejeasca în satul Dejești cu fonduri de la Ministerul Apelor și Pădurilor. ” ne-a mai spus, printre atele, primarul Robert Rotea, într-un interviu pentru VGtv Regional.

 În ultima sâmbătă din mai, aici trebuia să se desfășoare cea de-a șaptea ediție a  sărbătorii ,,Întâlnire cu Fii satului” , ca un semn de recunoștința a înaintașilor dar și a păstrării tradițiilor populare românești, specifice zonei de nord a județului Olt.

Statuie realizata de artistul plastic Catalin Mihalache

 De numele acestei localității se leagă persoane foarte importante cu care comuna Vitomirești se mândrește și pe care, autoritățile locale îi prezenta și felicita pentru aportul adus, la fiecare ediție. Printre acești am putea aminti pe cunoscutul regizor de teatru și televiziune Nae Cosmescu, profesorul Vasilica Dudiță și cumnatul său, prof. Univ. dr. Ing. Florea Dudiță, medicul Petre Cosmescu, Mariana Punguță, dir. Curții de Conturi București, dr. Mihai Vlădoiu, medic chirurg SJU Pitești, inginerul silvic Minodor Vasiloiu, Nicolae Rotea, președintele Judecătoriei Balș, medicii Nae Petruț, Negru Gheorghe, Elena Constantin, Ion Negrescu, Toma Sandu, juriștii Cătălin Rotea, Ciprian Tomescu, Petre Cazan, dr. Ing. Cotescu Marin Adrănel,  fost senator Vâlcea, Wiliam Cosmescu-director TVR Rm. Vâlcea, profesorii Bonciu Elena, Oneci Constantin, Pungoci Florentina, Nicolae Popescu, Gheorghe Staniguț, Iuliana Zamfirescu, Magdalena Zaharescu, Ștefan Vasiloiu, Gheorghe Tomescu și mulți alții.

În fine, localitatea Vitomirești, din câte ne-a spus primarul Robert Rotea, va beneficia în următorul mandat al său și de gaze naturale printr-un proiect desfășurat împreună cu mai multe localități vecine din Olt și Vâlcea. Edilul deja lucrează la un studiu de fezabilitate și zilele următoare va discutat cu compania de gaze pentru a găsi cea mai rentabilă soluție de a se racorda.

Gazoducte

Această investiție ar cam fi ultima de mare anvergură, care se va face la Vitomirești. În rest, spune primarul, în afară de întreținerea a ceea ce s-a realizat până acum, mai sunt câteva străduțe de asfaltat, ce nu depășesc în totalitate câteva sute de metri, precum și amenajarea șanțurilor și podețelor.

Pentru VGtv Regional, Georgiana Leulescu, redactor/ reporter, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s