Vâlcea. Bani pentru investiții la Dănicei pe Situații de Urgență

Aflată în sudul județului Vâlcea, la confluența județelor Olt și Argeș, localitatea Dănicei are nu mai puțin de 14 sate situate pe o suprafață de aproape 2.900 ha. Primarul localității Gheorghe Pirneci s-a străduit ca în toate satele să dezvolte infrastructura, iar locuitorii să beneficieze de apă și canalizare, drumuri asfaltate, iluminat public, inclusiv de internet atât de necesar în ultima perioadă pentru elevii școlilor din localitate.
Consilierul Juridic, Ionuț Voiman, ne-a declarat într-un interviu pentru VGtv Regional că, de curând, în bugetul local al primăriei Dănicei au intrat 2. 121.000 RON, pentru realizarea a patru obiective de interes local, pe situații de urgență. Prima investiție se referă la o punte pietonală peste Pârâul Trepteanca, sat Linia Vale.

Cel de-al doilea obiectiv se referă la la refacerea și consolidarea DC 182, pe raza satului Glodu. Al treilea proiect este refacerea și consolidarea drumului sătesc, Colțul Bisericii, în satul Crețu și, în sfârșit, cel de-al patrulea obiectiv se referă la refacerea platformei drum Dealul Sâmburului, în satul Cireșu.
De asemenea, Voiman ne-a mai precizat, printre altele că în prezent, la Dănicei, sunt în derulare lucrări de investiții în mai multe puncte ale comunei. Se fac rigole pe DC 181 (Udrești-Dobrești-Dealul Scheii), se lucrează la finalizarea canalizării, respectiv la stația de pompare care se află la limita cu localitatea Vitomirești, din județul Olt, stație de care văr beneficia ambele UAT-uri. De asemenea, tot în această perioadă se lucrează la construcția Centrului Social, iar în satul Dobrești se lucrează la construcția unui pod, precum și la un spațiu de agrement în incinta târgului săptămânal.

Pe masa de lucru a autorităților locale din Dănicei mai există și un proiect de introducerea gazelor naturale în toate cele 14 sate ale comunei. ”În momentul de față lucrăm la ridicările topo pentru a întocmi studiul de fezabilitate. Suntem în studiu să vedem de unde ne vom racorda, fie de la Ionești, fie de la Golești. Vom intra într-un ADI, împreună cu localitățile vecine pentru a putea depune proiectul. De asemenea, pe lângă gaze, mai avem un proiect de 7,5 km de drumuri, proiect ce fost eligibil pe FDI, iar acum trebuie să vedem cum putem obține finanțarea pentru că programul respectiv urmează să poarte un alt nume.” Ne-a mai declarat, Ionuț Voiman, consilierul juridic al primăriei.

Tot el ne-a mai dezvăluit că autoritățile locale vor să construiască o primărie nouă, pentru că locația actuală este într-o clădire închiriată. O altă investiție la fel de importantă este și construcția, în centrul comunei a unui Cămin Cultural, unde tradițiile, obiceiurile și portul popular din această zonă vor avea un loc de cinste. Amplasamentele au fost predate, urmând a se începe construcțiile prin Compania Națională de Investiții.
Remarcabil este faptul că în această localitate, există patru biserici-monument istoric, construite din lemn şi refăcute de-a lungul vremii, dar păstrând arhitectura și pictura originală.

Biserica cu hramul ,, Sfântul Nicolae” din satul Dobreşti, este construită la 1823.
O altă biserică se găsește în satul Linia pe Vale, cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“, zidită în secolul al XVII-lea şi refăcută din zid în anul 1853.
În satul Valea Scheiului se află biserica cu hramul „Înălţarea Domnului“ din datată în lista monumentelor istorice la 1767.
În sfârșit, în satul Bădeni se află o altă frumoasă bisericuță din lemn cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ monument cu o istorie destul de bizară. Se știe că destinul bisericilor de lemn este în bună parte asemănător, indiferent în ce zonă a ţării s-ar afla ele. Ridicate din respect cu multă dragoste şi credinţă de strămoşi, preţuite o vreme, micile arhitecturi alcătuite cu măiestrie ca să reziste vitregiilor de tot felul decâd cu timpul, fiind concurate de arhitectura modernă din zid.
Mai multe amănunte la VGtv Regional, Redactor/ reporter Georgiana Leulescu, op. imag. Grigore Sebeș, editare și montaj, Georgia Sebeș http://www.vgtvregional.ro