Argeș. Ministrul Oros apreciază că sunt prea mulți angajați în direcțiile județene

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros și președintele ANSVSA, Robert Viorel Chioveanu, au efectuat vineri o vizită de lucru în județul Argeș. Cei doi s-au întâlnit cu prefectul Emanuel Soare, la sediul Instituției Prefectului Argeș, unde au susținut și o conferință de presă. Au participat și președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, Adrian Miuțescu, deputatul argeșean Dănuț Bica și președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Gheorghe Alecsei.

Ministrul Agriculturii, președintele ANSVSA și prefectul Argeșului au participat la o întâlnire cu directorii instituțiilor deconcentrate din județ, din domeniul agricol, la sediul Instituției Prefectului. Ministrul Adrian Oros s-a interesat despre culturile afectate de fenomenele meteo extreme din Argeș.

În plus, ministrul i-a informat pe directorii de deconcentrate despre programele prin care fermierii pot atrage fonduri europene și subvenții. Astfel, ministrul Adrian Oros a anunțat un amplu program de sprijin, în valoare totală de 200 de milioane de euro, pentru antreprenorii care fac angajări în mediul rural. La rândul său, ministrul Adrian Oros a fost informat despre problemele fermierilor din Argeș, printre care și prezența mistreților pe unele terenuri agricole, care suferă pagube în mod constant din această cauză.

Printre altele, ministrul Oros a mai precizat, în cadrul conferinței de presă că România este cea mai birocratizată țară din Europa în domeniul agricol cu 14.600 de bugetari care se ocupă, la nivel naţional, de un domeniu care este „eminamente privat”. „Eu am spus că suntem 14.600 de bugetari, atâţia suntem care gestionăm o agricultură care este eminamente privată. Din acest punct de vedere, cred că suntem ţara cea mai birocratică, eu mă refer doar la agricultură, nu-mi dau cu părerea în alte domenii. Dar să ai 14.600 de oameni care gestionează, de la stat, o activitate eminamente privată, mie mi se pare un pic mult în anii 2020. Tocmai de aceea eu am militat şi voi milita pentru apariţia Camerelor Agricole. În toată Europa există aceste Camere Agricole care sunt nişte entităţi private care reprezintă cu adevărat interesele fermierilor dintr-o anumită zonă şi care nu numai că reprezintă interesele, dar rezolvă foarte multe probleme de ecosistem, probleme de relaţii între fermieri, probleme pe care statul prin instituţiile sale, prin oamenii pe care îi are niciodată nu le poate rezolva, de multe ori le încurcă”.

Acesta a mai susținut că în urma vizitelor sale făcute în mai multe județe, dar și a rapoartelor prezentate lunar de către direcțiile agricole județene și-sa făcut o imagine despre eficiența fiecărei instituții în parte subuordonate Ministerului Agriculturii și Dezvotării Rurale. ”La evaluarea din decembrie era prea puțin ca și interval de timp să avem o evaluare corectă, dar acum au trecut aproape 10 luni și începem să avem o imagine despre performanțele fiecărei instituții în parte și ne-am creionat câteva păreri. Astăzi i-am cunoscut personal pe cei care conduc aceste instituții deconcentrate, în mare parte activitatea domniilor lor o cunoaștem pentru că ei prezintă lunar această activitate, multe rapoarte sunt publice și avem în mare o evaluare. Am venit și să-i cunosc și o să ne conturăm o părere despre ceea ce reprezintă aceste instituții, care este performanța lor și cât de benefică este activitatea lor în sprijinul fermierului”, a menționat Adrian Oros.

A urmat o vizită la Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Pomicultură din Mărăcineni, o deplasare la o fabrică de pâine și produse de panificație din Pitești și o vizită la o fabrică de conserve de fructe și legume din Curtea de Argeș. În plus, la Curtea de Argeș ministrul, însoțit de prefectul Emanuel Soare, s-a întâlnit și cu fermierii din zona de nord a județului.

Georgia Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s