Mehedinți. Constantin Trușcă de la Șimian, un om de onoare care face cinste localității

Mehedinți. Constantin Trușcă de la Șimian, un om de onoare care face cinste localității

Primar din 2012 și câștigător a unui mandat de deputat PSD ( pe care l-a abandonat la scurtă vreme!), Constantin Trușcă edilul comunei mehedințene Șimian, a dat dovadă că știe să facă administrație, fie că a fost susținut politic, sau nu. Investițiile se văd foarte bine în toate satele aparținătoare, unde nu lipsește apa, canalizarea, drumuri asfaltate, școli și grădinițe reabilitate, parcuri moderne, etc., lucruri esențiale care nu ar trebui să lipsească din nicio localitate, fie ea urbană sau rurală.

 Scurt istoric

Comuna se găseşte în judeţul Mehedinţi, România, şi este alcătuit din 8 sate, respectiv Cerneţi, Dedoviţa Nouă, Dedoviţa Veche, Dudaşu, Ergheviţa, Poroina, Şimian şi Valea Copcii. Este situată pe stânga văii Dunării, în zona de contact a Piemontului Coșuștei cu terasele Dunării, la granița cu Serbia.

Cu peste 11.000 de locuitori, Șimianul este cea mai mare localitate rurală din Mehedinți, ceea  ce înseamnă că responsabilitățile edilului sunt destul de variate și importante.

Satul, Cerneţi ce aparține de Șimian este singura localitate din ţară cu cele mai multe lăcașuri de cult. Pe la 1842 fiind capitală a județului, cu puternice rezonanţe în istoria naţională. Aici se găseşte celebra Culă a lui Tudor Vladimirescu, momument înălţat în anul 1912 de Societatea Institutorilor din Bucureşti.

 Acest sat a cunoscut momente zbuciumate, de-a lungul vremii, dar și unele foarte importante pentru locuitorii săi. Aici a fost construită cea mai veche biserică , care de altfel dăinuie până astăzi, construită în secolul al XVII – lea, 22 mai 1663, de domnitorul Munteniei, Grigore Ghica. Lăcaşul de cult avea hramul Sf. Treime şi a fost mânăstire până în anul 1730, fiind închinată Mănăstirii Tismana. Se ştie însă de existenţa unei bisericuţe din lemn care a cedat locul construcţiei realizate de domnitor.

Cula lui Tudor Vladimirescu

De asemenea, la Cerneți era căpitănia, dar și una din vămile țării. Devenise, de-a lungul secolelor, cel mai important oraș al zonei, cea funcționat ca și reședință a județului Mehedinți. După o jumătate de secol de rivalitate – de la înființarea formală a noului oraș Severin, în 1833 și până la 1855, Cernețiul este abandonat. La 1824, când izbucnește războiul între rusi si turci, Cernetiul este incendiat. Arde până în temelii, un adevărat prăpăd. Turcii sunt învinși, se încheie pacea de la Adrianopol, care duce la libertatea comerțului și navigației pe Dunăre.

 Din comuna Șimian face parte și insula Ada Kaleh, ceea ce însemnă, din limba turcă-Insula Fortăreaţă, a fost o insulă locuită încă din antichitate aflată în mijlocul Dunării scufundată odată cu construirea hidrocentralei Porţile de Fier. Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orşova şi avea o dimensiune de circa 1,7km lungime şi circa 500m lăţime.

Această insulă a fost locuită încă din antichitate, unde sălășuiau, potrivit marelui istoric, academicianul Nicolae Densușianu, zeii și semizeii antici, unde Hercules s-a luptat cu Gerion și despre care  Herodot amintea că lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini şi de viţă sălbatică. Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificaţiile bănăţene, care vorbeşte despre insula Saan cu 216 oameni. Numele ei s-a schimbat de-a lungul timpului, însă de la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.

 Constantin Trușcă, un exemplu de necontestat al unui edil

 Așa cum am precizat, localitatea Șimian are adânci rădăcini istorice, despre care vom vorbi într-un alt număr al revistei  Semnalul ORA- S.

 Revenind la zilele, putem spune  că actualul edil, Constantin Trușcă, este singurul primar post decembrist care a readus comuna Șimian la justa ei valoare.

Acesta va candida pentru al treilea mandat, de această dată din partea PNL, formațiune politică favorită, după ce i-a fost retras sprijinul politic de către președintele PSD Mehedinți, Aladin Georgescu. Despre motivele acestei ,,despărțiri” , Constantin Trușcă ne-a declarat că: ,, Am avut curajul să semnalez o serie de comportamente greșite, care nu urmăreau interesul cetățenilor, astăzi președintele Consiliului Județean Mehedinți a acționat ca președintele PSD Mehedinți, împărțind bani pe criterii politice, nu pe cele corecte. Un gest josnic chiar și din partea lui. Un gest care arată că este disperat și că nu îi pasă deloc de mehedințeni, de oamenii din Șimian, de dezvoltare. Cu toate astea vreau să îi asigur pe concetățenii din Șimian că nu mă las intimidat, ci voi acționa și pe viitor cu aceiași abnegație pentru a aduce cât mai multe fonduri pentru dezvoltarea localității noastre”, a ținut să ne precizeze edilul din Șimian, adăugând că este bucuros că noii săi colegi din PNL Mehedinți îl susțin din toate punctele de vedere.

 Insula Șimian  va fi redată turismului pe Dunăre

De curând, chiar ministrul Virgil Popescu, care este și președinte al PNL Mehedinți, a discutat cu primarul Șimianului pentru o investiție de mare anvergură ce va fi realizată chiar pe Insula Șimian. Proiectul a fost început în 2011 de către fostul președinte al CJ Mehedinți, Marius Bălu, care declara la acea vreme că ideea i-a venit după niște discuții cu potențiali investitori, că se aprobase  demararea infrastructurii, adică apă, canal, energie electrică, drumuri asfaltate, etc. Pe insulă ar fi urmat să se construiască hoteluri, cinematografe, restaurante, spaţii pentru camping şi piaţă de spectacole în aer liber. Din acest proiect mai făcea parte și amenajarea unei plaje plus un centru de cercetări dunărene, pentru care autoritățile mehedințene aveau trei variante de finanțare, respectiv printr-un program guvernamental, prin fonduri UE, sau parteneriat public privat. ,Proiectul a fost scris în perioada 2010-2011. A fost depus pe axa România – Bulgaria un proiect în valoare de circa 450.000 euro pentru studiul de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru transformarea Insulei Şimian în produs turistic. Contractul a fost semnat în 2013 însă, preşedintele Consiliului Judeţean de la acea vreme, Adrian Duicu, şi, mai apoi, Aladin Georgescu nu au reuşit să implementeze acest proiect. Astfel, s-au pierdut foarte mulţi bani pentru dezvoltarea turismului.”, declara în 2016, fostul președinte al CJ Mehedinți, Marius Bălu.

 Din păcate, acest proiect foarte important, nu numai pentru comuna Șimian, dar și pentru întreg județul Mehedinți, a fost abandonat și de atunci a devenit un subiect tabuu cu gust amar pentru foarte mulți mehedințeni. Astfel că, acum primarul Șimianului, Constantin Trușcă, care vrea să redea speranța șimienilor și nu numai lor, că acest proiect de mare anvergură care ar dezvolta foarte mult turismul în această zonă, va fi, în sfârșit realizat. Ministrul Virgil Popescu a promis edilului că va face tot ce-i stă în putință ca Insula Șimian să fie cea mai importantă atracție turistică de pe Dunăre.  

Dealtfel, în momentul de față pe masa de lucru a primarului din Șimian, Constantin Trușcă mai are un proiect de asfaltare, deja demarat,  în valoare de cinci milioane de euro din fonduri proprii, despre care a  declarat în presa locală că: ,,Este vorba de un proiect de asfaltare, de aproximativ 5 milioane de euro, finanțat din bugetul local al Primăriei Șimian. Fac această precizare deoarece am văzut că domnul Aladin Georgescu își asumă multe investiții pe raza comunei Șimian. Am promisiunea fermă de la domnul Cristinel Pavel și de la domnul ministru Virgil Popescu că acest proiect va intra la finanțare pe Compania Națională de Investiții (CNI). Săptămâna viitoare, împreună cu domnul Cristinel Pavel voi fi prezent la CNI pentru a obține finanțare pentru acest proiect deoarece dacă îl continuăm pe buget local va trebui să fie multianual. Practic prin acest proiect se finalizează toate drumurile rămase neasfaltate din comuna Șimian, nicio uliță nu va mai rămâne neasfaltată”.

Cristinel Pavel și Constantin Trușcă

 Însuși prefectul Cristinel Pavel a ținut să îl felicite pentru investiția începută, dar și pentru tot ce a realizat în cele două mandate în localitatea Șimian: ,, Cu un curaj demn de un primar gospodar, domnul Trușcă l-a abordat, l-a finanțat din bugetul propriu. Este unul din proiectele majore pe care domnul primar Constantin Trușcă îl demarează la Șimian și îl felicit și pentru celelalte proiecte pe care le-a pus în practică de-a lungul anilor, care au contribuit decisiv la modernizarea acestei comune.

 Georgiana Leulescu și Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s