Mehedinți. Orsova, orașul care s-a reinventat în ultimii patru ani

Mehedinți. Orsova, orașul care s-a reinventat în ultimii patru ani

Prima atestare documentară a orașului Orșova, a fost în secolul II e.n când Romanii au construit aici castrul Dierna. După Evul Mediu timpuriu, localitatea reapare menționată în documente din secolul al XIV-lea, fiind vorba despre o cetate de piatră, iar mai târziu, localitatea a devenit un avanpost al austriecilor pe Dunăre, făcând parte din regiunea Banatului. În 1910, este deschis șantierul naval, iar după Unirea Banatului cu România, Orșova este declarată oraș (la 1923). Dezvoltarea economică a Orșovei în perioada interbelică s-a desfășurat în jurul cărbunelui extras de la Mehadia și utilizat în rafinăria construită în port. La reforma administrativ-teritorială din 1968, orașul și zona împrejmuitoare este trecută în administrarea județului Mehedinți. 1954 – prin noua împărțire administrativă, Orșova devine centru de raion în regiunea Banat (între anii 1950 – 1954, datorită conflictului cu Jugoslavia, centrul de raion a fost stabilit la Mehadia) dispunând de toate instituțiile administrative și politice de rigoare. 1968 – prin împărțirea administrativ-teritorială din februarie 1968, Orșova este inclusă pentru prima oară în județul Mehedinți, pierzând o serie de instituții: judecătoria, notariatul, agențiile de navigație. 1966 – 1974 – are loc strămutarea orașului ca urmare a construirii sistemului hidrotehnic și de navigație “Porțile de Fier”; în componența noului oraș intră și satele Jupalnic, Tufări, Coramnic. 1990 (noiembrie) – orașul primește statut de municipiu. Actualul oraș nu se află pe vatra orașului vechi, deoarece acesta a fost mutat mai sus față de nivelul Dunării, în prima parte a anilor ’70, odată cu umplerea lacului de acumulare format de barajul de la Porțile de Fier I. Deci, relativ tânăr, municipiul Orșova ar fi trebuit să fie unul dintre cele mai moderne citadele din Mehedinți, însă proasta gestionare a foștilor edili care l-au administrat în perioada post- decembristă, au făcut ca acesta să rămână încremenit în timp, pustiu și ruginit.

Lucrurile au început să se schimbe din 2016 când la conducerea primăriei a  fost ales social-democratul Marius Stoica. Acesta a inițiat mai multe proiecte , care mai apoi au devenit realitate. Astfel că acum, orașul arată mult mai bine, este curat, cu parcuri frumoase și bine întreținute cu străzi asfaltate, iar în Golful sunt ancorate zeci de vase de croazieră de mici dimensiuni, ceea ce înseamnă că turismul câștigă  teren, iar orașul încet, încet își recapătă parfumul de odinioară.

 Primul proiect important a fost demarat în octombrie 2017. Este vorba de modernizare a Parcului ,,General Ion Dragalina”, o lucrare în valoare de 13 miliarde lei vechi, finalizată anul următor. Lucrările de modernizare a parcului au făcut parte din ,,Reabilitare a Golfului Cerna” , lucrări care au schimbat total aspectul orașului, spre încântarea localnicilor.

 Într-un reportaj realizat de VGtv Regional la Orșova, am întrebat câțiva locuitori aflați în acest Parcul ,, General Ion Dragalina” despre investițiile făcute de-a lungul timpului în oraș, despre  această frumoasă zonă  și despre ce ar dori să se mai realizeze de către administrația locală.

 Constantin Trandafir a afirmat că parcul este foarte frumos și curat, iar primarul se descurcă foarte bine. Nea Costică era foarte încântat că poate să își petreacă timpul liber într-un cadru frumos, să se bucure de umbră și răcoare, de parfumul florilor și de ciripitul păsărelelor. Îi place să privească jocul copiilor și să stea de vorbă cu turiștii care vin în oraș pe timp de vară. Cât despre primarul Marius Stoica, nea Costică a declarat că este foarte mulțumit de ce a făcut și că ,,orașul n-a mai avut un primar așa bun de pe timpul lui Ceaușescu”. 

 Un alt localnic, ne-a declarat că în urmă cu câțiva ani îi era rușine să spună că locuiește aici, pentru că turiștii care ajungeau în acest loc, erau dezamăgiți de ceea ce vedeau: un oraș lăsat în paragină și murdar. Credea că așa va rămâne și nu va mai apuca ziua când se va putea bucura de frumusețea lui niciodată. ,, Mă întrebau turiștii care veneau aici dacă avem primar, iar eu le spuneam că avem un sac de paie! Pentru că așa credeam! Dacă nu se făcuse nimic niciodată, nu mai aveam nicio nădejde că se va mai face ceva! Mă bucur însă că m-am înșelat! Târziu am aflat că dl primar Marius Stoica a fost împiedicat multă vreme chiar de către colegii din partid ( PSD- n.r.), în special de cel care acum candidează din partea PSD, Constantin Popescu. Îl știm că este un om de afaceri, fost președinte al PSD Orșova,  care a fost cercetat de DNA, într-un dosar penal de corupție. ” a spus nea Mihai Trandafir.

  Despre proiecte de viitor ne-a vorbit și nea Petre Ogea, care își dorește ca acela care va câștiga fotoliul de primar al orașului Orșova să se țină de promisiunile care le-a făcut în campania electorală. De asemenea acesta o-a mai cerut primarului aflat în funcție, sau celui care va veni, să facă în acest frumos parc o toaletă publică. În rest, este încântat de fântânile arteziene de lângă primărie, dar și de faptul că este curățenie peste tot.

 În interviul pe care edilul din Orșova, Marius Stoica l-a acordat VGtv Regional, am aflat că a refăcut sistemul de alimentare cu apă al orașului dată în folosință în primăvara acestui an.  Locuitorii cartierului din zona de sud au fost  branșați la sistemul cel nou de alimentare cu apă, au fost montate apometrele, branșamentele la fiecare proprietate, conducta fiind schimbată pe o lungime de 18 km. De asemenea, au fost asfaltate străzile din zona de Sud, respectiv  Eminescu, Traian, Banatului, Dierna, etc. .

,,Din punct de vedere politic, vă spun că e foarte greu să conduci un oraș ca Orșova, pentru că sunt tot felul de piedici, inclusiv din cadrul Primăriei, și aici mă refer la unii funcționari publici, după care vin piedicile din Consiliul Local. Asta e, ce să fac, merg înainte, proiectele mele pentru comunitatea din care provin îmi dau satisfacția că rămâne ceva în urma mea, tocmai de aceea mă dau peste cap și se poate observa că s-au schimbat multe în Orșova, și mai sunt de schimbat, este timp, zic eu. Cu toate astea, nu înțeleg de ce primarul e hulit, chiar dacă face și lucruri bune. Nu toată lumea mă iubește, și pot să dau un exemplu biblic: cât de bun și cât de milostiv este Dumnezeu și tot nu-l iubește toată lumea. Așa este și cazul meu, să nu se înțeleagă că mă cred Dumnezeu, nu, eu mă raportez la bunătatea divină, cât de milostiv este Dumnezeu și cât de răi și invidioși suntem noi, oamenii. Majoritatea celor care sunt cu capul pe umeri conștientizează și constată că, de când am preluat mandatul de primar în Orșova, dezvoltarea este într-un anumit sens, dovada fiind proiectele implementate și cele în curs de implementare.”
Acesta era dezamăgit de faptul că  nu va mai putea construi blocurile ANL pentru a muta locatarii din vestitele blocuri ,, California”, aflate într-o stare avansată de degradare. ,,  Anul trecut, guvernul îmi aprobase o anumită sumă de bani pentru construirea blocurilor sociale, urma să construiesc un bloc ca să mut toți locuitorii din binecunoscutele blocuri California. După care s-a schimbat guvernul, noul guvern mi-a retras acea finanțare”
a precizat Marius Stoica, adăugând că totuși, după mai multe insistențe la Ministerul Dezvoltării, i-a fost aprobat acel proiect.

,,Am fost sunat de la Ministerul Dezvoltării, că îmi vor fi alocate sume de bani pentru continuarea acelui proiect de construire a locuințelor sociale. Așa că urmează procedura obișnuită în astfel de cazuri, voi scoate la licitație proiectul, demersurile pe plan local s-au făcut, am adoptat o hotărâre de Consiliu local prin care am stabilit sumele de bani, este un proiect multianual, în fiecare an autoritatea publică locală va primi de la guvern o anumită sumă de bani pentru finalizarea acestui proiect. Vestea bună este că, după îndelungate dezbateri și tot felul de demersuri la guvern am găsit bunăvoință și sprijin pentru a aloca fondurile necesare. ”, a mai adăugat edilul din Orșova, cu precizarea că acel bloc ,,California” va fi demolat și în locul lui se va amenaja un parc  sau blocuri pentru tineri, tip ANL.

De asemenea, Marius Stoica se gândește și la dezvoltarea mediului de afaceri în așa fel încât să crească considerabil numărul locurilor de muncă, cu toate că, spune primarul ,,, nu prea se înghesuie nimeni să le ocupe” , dând ca exemplu  fosta fabrică de volane TAKATA, unde dic cei 400 de angajați, mai puțin de 100 sunt orșoveni, restul vin din Drobeta Turnu Severin, Vânju Mare și alte localități.  Acesta a mai  precizat că și în Șantierul Naval este nevoie de forță de muncă. ,,  Am impresia că sunt mulți care-și doresc să nu muncească prea mult, dar vor să salarii foarte mari. La propunerea mea, s-a adoptat o hotărâre în Consiliul local prin care am concesionat o suprafață de teren pentru supermaket-ul LIDL, care urmează să deschidă un magazin la Orșova, oferind 25 locuri de muncă permanente plus cele temporare, necesare pentru construirea magazinului pe amplasamentul dat de mine.
Eu spun că s-au mișcat lucrurile în Orșova, am accesat și fonduri europene, am avut un proiect pe un grant norvegian cu valoare de peste 300.000 euro, anul trecut am semnat un proiect, contract cu o valoare de 1 milion de euro pentru aparatură nouă pentru Spitalul Orșova, aici este inclusă achiziția unui computer tomograf. Acest proiect se află în desfășurare, suntem în procedura de achiziție publică. În ultimele două luni am mai semnat două contracte importante, unul cu Agenția Fondului de Mediu, de peste 500.000 euro, pentru închiderea gropii de gunoi, iar săptămâna trecută am mai semnat un proiect cu o valoare de 600.000 euro pentru digitalizarea instituției Primăriei. De când sunt eu primar am semnat contracte de finanțare pentru comunitatea orșoveană de peste 10 milioane de euro. Niciunul dintre primarii de până acum nu au adus asemenea sume cât am adus eu singur.
”, a conchis Marius Stoica, în interviul acordat VGtv Regional.

Mai multe amănunte la VGtv Regional, redactor Georgiana Leulescu, reporter, Georgiana Sebeș, op. imag. ing. Grigore Sebeș. www.vgtvregional.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s