Vâlcea. Ministrul Monica Cristina Anisie în vizită la Vâlcea

  ****Vâlcea. Ministrul Monica Cristina Anisie în vizită la Vâlcea****

Sebastian Fârtat, noul prefect de Vâlcea și ministrul Educației Naționale, Monica Anisie, au fost invitați săptămâna trecută de Mihaela Andeianu,  inspectorul general al SJ Vâlcea, pentru a participa  la mai multe întâlniri cu reprezentanți ai profesorilor,  vu vicepreședinții Consiliului Județean al Elevilor (CJE), Asociației Vâlcene a Elevilor (AVE), precum și reprezentanții Cercului de Mecatronică de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea.
La această întâlnire, au fost acordate diplome de merit cadrelor didactice din municipiu, care s-au pensionat în acest an școlar, în semn de prețuire pentru o viață dedicată educației, moment plin de emoție.

Tot cu acest prilej, elevii și directorii unităților de învățământ au adresat întrebări și și-au exprimat opiniile asupra modului în care trebuie să înceapă anul școlar, pornind de la specificul unităților de învățământ.

 Demn de remarcat a fost interesul și implicarea de care au dat dovadă reprezentanții elevilor, care, într-un dialog deschis cu ministrul Monica Anisie au solicitat și au primit precizări legate de cele trei scenarii posibile pentru anul școlar 2020-2021.
Vizita a continuat la sediul Instituției Prefectului Vâlcea, unde a avut loc prima ședință a Grupului Tehnic privind începerea anului școlar, cu participarea reprezentanților Instituției Prefectului, Inspectoratului Școlar, Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, și o întâlnire cu aleși locali, pentru identificarea dificultăților și a măsurilor care se impun pentru toate instituțiile implicate în asigurarea atât a unei educații de calitate cât și a stării de sănătate a participanților la procesul educațional și a familiilor acestora.

„Ceea ce am transmis celor care au participat la întâlnirile cu doamna ministru Monica Anisie, este că îmi doresc să vină cu sugestii și propuneri pentru ca împreună să găsim acele soluții viabile care să garanteze că reîntoarcerea la școală va avea loc într-un mediu cât mai sigur din punct de vedere epidemiologic.

Chiar dacă sunt un susținător al digitalizării, cred sincer că legătura care se realizează în sala de clasă, între elev și profesor, este una extrem de importantă pentru actul educațional, dar oricât de mult ne-am dori cu toții ca mediul școlar să revină la normalitatea de dinainte de pandemie, nu putem risca sănătatea nimănui și nici nu ne permitem să punem presiune suplimentară pe sistemul sanitar.

Până pe 14 septembrie, voi vizita cât mai multe dintre unitățile școlare din județ pentru că vreau să constat personal dacă acestea sunt pregătite din punct de vedere sanitar și dacă în fiecare școală sunt luate acele măsuri care să asigure siguranța elevilor și a profesorilor”, a spus prefectul județului Vâlcea. În încheierea vizitei, s-a răspuns întrebărilor adresate de reprezentanții mass-media, în cadrul unei scurte conferințe de presă.  Din declarațiile autorităților, se pare ca ideea agreată în totalitate este reîntoarcerea elevilor la școală.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat în legătură cu scenariile privind începerea şcolii, că dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se stabileşte ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online, decizia fiind luată de unitatea de învăţământ, inspectoratul şcolar, direcţia de sănătate publică şi comitetul pentru situaţii de urgenţă.

Cele trei scenarii

Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:

Scenariul verde – în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus.

Scenariul roşu – se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Andreea Sima

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s