Vâlcea.Primarul Nicolae Sărdărescu, în luptă pentru un nou mandat la Horezu

***Vâlcea.Primarul Nicolae Sărdărescu, în luptă pentru un nou mandat la Horezu***

“Alături de oameni am început, alături de oameni am fost, alături de oameni sunt și tot alături de oameni voi continua! 

Prin continuitate, coerență și consecvență, prin deschidere și transparență, prin implicare și dedicare, vom reuși să finalizăm toate proiectele începute. Avem multe de făcut! Împreună mergem mai departe! Îmi iubesc orașul și sunt mândru că sunt horezean!” 

 Acestea au fost cuvintele cu care primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu ne-a întâmpinat. Acesta este de altfel și motto-ul sub a cărei egidă candidează pentru un nou mandat. Aflat la “data de scadență”, cum ne place nouă să spunem, primarul Sărdărescu ne-a prezentat, pe scurt, un bilanț al realizărilor dar și al nerealizărilor acestor patru ani de mandat.

Primăria Orașului Horezu
Proiect parc Horezu

 Nicolae Sărdărescu: “Acum 4 ani am făcut o trecere neașteptată pentru mulți, de la o structură foarte bine organizată, ale cărei activități se desfășurau doar prin prisma legalității, la o primărie unde m-au așteptat multe surprize, neplăcute din păcate. Am găsit aici un colectiv mai mic de zece ori față de cel pe care l-am condus anterior, dar cu foarte multe probleme. Pentru început am identificat trei categorii de angajați la nivelul primăriei. În primul rând, o grupare foarte bine pregătită care lucra efectiv în folosul cetățeanului, pe care nu trebuia decât să o coordonez, o a doua grupare – cea care era nepregătită din punct de vedere neprofesional si care nici măcar nu înțelegea rolul pe care îl are în această instituție și o a treia categorie de angajați și slab pregătiți și fără dorința de a munci, de a învăța și de a se implica în problemele de zi cu zi. Le-am cerut angajaților primăriei două lucruri: 1- in primărie nimeni nu face politică, nici măcar eu sau vicele care suntem oameni politici și 2 – să lucreze în același ritm cu mine. Au fost necesare două-trei luni ca să stabilesc concret problemele stringente ale localității. Era clar că avem probleme de infrastructură, probleme legate de canalizare-apă-curent electric-agent termic, probleme sanitare și cele legate de educație. Horezu trăiește din două surse: din turism și din activitatea economico-industrială. Prima măsură luată pentru creșterea veniturilor oamenilor a fost una drastică: în bugetul pe 2017-2018 am redus impozitele și taxele locale la nivelul anului 2014. Timp de patru ani de zile nu am crescut nivelul impozitelor și taxelor locale nici măcar cu rata de inflație. Cu toate acestea, prin buna gestionare, de la 1 milion 200 mii euro am ridicat bugetul local în trei ani jumătate la aproape 2 milioane de euro. Gradul de colectare a taxelor și impozitelor nu era mai mare de 55%, acum ne apropiem la peste 87%”.

Rep.: S-au făcut investiții în Horezu? Unii spun că da, alții afirmă contrariul. Ce spune edilul localității la ceas de bilanț? 

 Nicolae Sărdărescu: “Investiții s-au făcut și se vor mai face. V-o spune un om care a stat nopți întregi nedormite alături de o echipă extraordinară pentru a pune la punct toate etapele, toate punctele pentru a întocmi documentațiile necesare accesării fondurilor europene. Așa încât vă pot spune că nici un fond european care era accesibil noi nu l-am pierdut. Iar în ceea ce privesc fondurile guvernamentale (PNDL, CNI, Ministerul Turismului ș.a.m.d) nu mai vorbim. Am accesat tot. În patru ani de zile, avem 17 finanțări mari, din care 9 europene și 8 guvernamentale, valoarea totală a acestora depășind 90 milioane lei, aproximativ 20 milioane euro. 95% din proiecte sunt finalizate sau în curs de execuție, 5% sunt proiecte care se află în diferite faze: de licitație sau final de licitație și începerea activității. 4 milioane euro am reușit să investim pentru lucrări din fonduri proprii. “ 

Rep.: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le puteți aduce la cunoștința opiniei publice? 

“Cele mai importante proiecte sunt cele cu fonduri europene și ca exemple: 2,2 milioane euro pentru construcția ambulatoriului și dotarea Spitalului Orășenesc Horezu cu CT, RMN, mamograf, osteodensitometru, aparatură de ultimă generație. Un alt exemplu, foarte important, realizat tot cu fonduri europene, îl reprezintă extinderea, modernizarea și automatizarea iluminatului public. Avem 2,2 milioane euro și aici. Tot centrul civic va beneficia de iluminat public la standarde europene, la fel ca și satele care intră în componența localității (vorbesc aici de lămpi cu led).. Echipamentele moderne, de ultimă generație vor fi dotate cu acel sistem inteligent care anunță dispeceratul de orice mică avarie. Vor fi montați peste 1000 de stâlpi.  

O altă investiție, de această dată pe fonduri guvernamentale, este legată de construcția unei noi creșe, care este finalizată. E vorba de o construcție mare: demisol, parter, etaj I, etaj II, după toate normele europene. Am reușit extinderea unei grădinițe vechi și modernizarea acesteia, am început reabilitarea a trei corpuri mari ce aparțin Liceului “Constantin Brâncoveanu” Horezu (74 miliarde lei). Am obținut finanțare pentru construirea unei săli de sport, cu 180 locuri în tribună. În luna martie a anului viitor se va finaliza și această investiție. Am reușit să obținem finanțare pentru o altă investiție de o însemnătate majoră pentru comunitatea noastră. Este vorba de un centru cultural, de 1400 mp amprenta la sol, în afară de parcări, care va fi format dintr-un centru expozițional, o sală de conferințe, 15 ateliere de ceramică. Sunt multe investiții realizate sau în curs de realizare în orașul Horezu.  

Mânăstirea Hurezi

Legat de infrastructura rutieră pot să vă spun următoarele. Orașul Horezu, făcând parte din categoria orașelor mici și mijlocii, nu a avut acces la accesarea de fonduri europene pentru lucrări privind infrastructura rutieră. Totuși, cu fonduri proprii și cu două finanțări guvernamentale, am reușit să asfaltăm drumul de la Olari la Romanii de Jos, precum și strada Mircea cel Bătrân, riverană râului Urșani. Cu bani proprii am reușit să asfaltăm zeci de kilometri de șanțuri betonate și podețe, debușări de ape pluviale. Horezu suferea și suferă încă de lipsa locurilor de parcare. Am reușit în acești patru ani să reabilităm cinci vechi parcări, acum suntem la a șasea,  

 Nu am uitat nici centrul civic, care va fi transformat, cu fonduri europene, în centru istoric, de o frumusețe extraordinară, care va fi pavat numai cu granit adus din import. Parcul Constantin Brâncoveanu, pe 3 ha, va fi și el modernizat cu un patinoar de 300 mp, un amfiteatru cu 400 locuri de în aer liber, tiroliană, pârtie cu tunuri de zăpadă pentru săniuș iarna, iar vara pârtia va fi folosită pentru role ș.a.m.d. 

Am fost acuzat de nerespectarea promisiunilor făcute acum patru ani, mai ales în ceea ce privește crearea locurilor de muncă. Absolut fals. Le-am permis celor de la Penny sa demoleze complet fostul Vinalcool Horezu și au construit un modern centru comercial. Am adus un investitor de la Sibiu a cărui fabrică produce încălțăminte din piele și care a creat aproximativ 185 noi locuri de muncă. Valorisul, întreprinzător vâlcean, și-a deschis un show-room în Horezu, urmând să dezvolte pe viitor și un centru de mantenanță, deci alte locuri de muncă. În privința aceasta suntem pe drumul cel bun, avem alte cereri pentru concesiune de terenuri în vederea construirii de noi spații comerciale și de producție.  

Și la capitolul furnizarea gazului metan am fost acuzat că nu am făcut nimic. Acest lucru este spus de cei care nu știu realitatea. Am făcut toate demersurile necesare realizării acestei investiții. Prima dată am încercat să mergem cu investitor privat, nu am acceptat condițiile și am renunțat la el, după aceea, pe FNDI, am obținut aprobarea, urmând ca în 30 de zile să semnăm finanțarea(eram în asociere cu alte șase localități), dar după venirea guvernului Orban am primit adresă ca proiectele depuse pe FNDI nu mai primesc finanțare. Am renunțat la toate promisiunile guvernamentale. Sunt convins că în vara anului următor vor începe lucrările pentru transportului gazului de la Stupărei, prin aprobarea ce am primit-o de la “n” Transgaz. Pe promisiunile ferme pe care le avem, în anul 2022 vom avea gaze la sobe. Acest lucru va fi benefic și pentru atragerea de investitori.’ 

Rep.: Primarul orașului Horezu are și nemulțumiri, lucruri pe care din diverse motive nu a reușit să le realizeze. Care ar fi acestea, domnule primar? 

 Nicolae Sărdărescu: Nemulțumirile pleacă de la lipsa de unitate din comunitate, observată de mine în toți acești patru ani, comunitate pe care eu o cunosc de 56 de ani. Niciodată nu a fost atât de dezbinată. Este la fel ca întreaga țară. Au ajuns să nu se mai înțeleagă în familii, în sate, unde majoritatea sunt rude între ei. Eu sunt ferm convins că factorul politic și cel socio-economic a influențat această stare de fapt. Discut cu oamenii în permanență. La mine nu există zi de audiență, oamenii vin și îmi prezintă problemele lor de viață în fiecare zi. Nu mai avem valori, am dat la o parte oamenii cu experiență. Puterea banului a afectat umanitatea. Oamenii trebuie să înțeleagă un lucru: într-o localitate mică precum a noastră, de aproximativ 7000 de oameni, este foarte ușor să pui un primar care să-ți râdă în față, să te ia în brațe, să-și vorbească frumos, dar care atunci când tragi linie să constați că nu a făcut nimic pentru comunitate. 

De asemenea, trebuie să mai știe că de orice fond de dezvoltare poți să beneficiezi o singură dată! Trece ca trenul prin gară.

Horezu, să se dezvolte cu fondurile lui proprii, nu poate. E poveste. Dacă nu accesezi toată gama de fonduri la care ești eligibil, degeaba. Alții vin cu întrebarea când se realizează “n” investiție, că o păstrăm pentru alegeri, fără să știe că există o multitudine de criterii și etape care trebuie respectate. Nu am reușit să fac tot ceea ce mi-am propus acum patru ani, dar am făcut în plus. Contracandidatul meu, Ilie Fârtat spune peste tot că nu mi-am respectat promisiunile electorale, dar nu vede lucrurile bune care s-au făcut: nu am crescut prețul la apa potabilă, nu am acceptat ca locuitorii de la sate să plătească apa pluvială. Problema căldurii este adusă în discuție de contracandidatul meu, fără să țină cont de faptul că de doi ani stăm cu proiectul depus pentru fonduri infrastructură mare, nu doar noi, toată țara, datorită blocării fondurilor. Dar de doi ani am furnizat căldură termică la un preț mai mic, datorită faptului că am luat, pe cale legală, centralele termice în custodia primăriei.  

Rep. :  Ce planuri aveți pentru următorii patru ani de zile, domnule primar?

 Nicolae Sărdărescu: “Ce vreau pentru următorii patru ani de zile? Am câteva proiecte care sunt în diferite faze de execuție sau de finanțare: 

–  transportul energiei electrice la Vârful lui Roman, suntem în fază finală cu CEZ, fiecare cu 50% din investiție; 

–  distribuție gaze naturale (acorduri semnate, finanțare asigurată); 

–  infrastructura rutieră și școlară. Avem cel mai mare liceu, cu 2000 de locuri. Vom construi o nouă scoală I-IV, prin fonduri europene, 2-3 milioane euro; 

–  înființarea unui serviciu de transport public în comun, prin achiziționarea de microbuze, etc.

Și în final,  vreau să mai spun un singur lucru: candidez la funcția de primar pentru că iubesc acest oraș și pe cetățenii din Horezu, asta în primul rând. Este orașul în care s-au născut generații întregi din familia mea. La 1497 domnitorul Țării Românești îl împroprietărește pe strămoșul meu pentru faptele lui și îi dă 2000 ha de teren aici. Ne chema Serdar, Sărdărescu a apărut când s-a pus particula escu la final. Străbunicul meu, Ion Urșanu are 43 de ctitorii. Deci am în sânge să țin la plaiurile natale.  

În al doilea rând, candidez pentru că dintre contracandidații mei nu văd nici unul care să fie în stare să iubească Horezu, așa cum îl iubesc eu, și să facă tot efortul necesar ca să poată să dezvolte orașul. “ 

 Andreea Sima

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s