Vâlcea. Adrian Udrea, candidat USR-PLUS pentru Primăria Horezu

***Vâlcea. Adrian Udrea, candidat USR-PLUS pentru Primăria Horezu***

Adrian și Andreea Udrea se cunosc din liceu, ea era în clasa a zecea, iar el în clasa a douăsprezecea. Acum formează familia Udrea. Sunt doi dintre tineri frumoși și deștepți care-și doresc să schimbe România. Amândoi sunt din zona Horezu unde s-au și întors după terminarea studiilor din Cluj Napoca.

Adrian Udrea este inginer proiectant și și-a deschis pe meleagurile natale, în Horezu, un birou de proiectare în construcții. Chiar dacă a primit o ofertă greu de refuzat de la o firmă din Franța, el a vrut să fie aproape de familie și de locurile copilăriei lui. Într-o localitate în care numărul tinerilor este într-o cădere liberă, cei doi fac parte din cei 5-6 tineri ai generației lor care s-au întors ca să construiască ceva în comunitatea în care au crescut, pentru copiii lor, Alex și Tudor, pentru toți tinerii și copii din frumoasa “cetate a olăritului”. Andreea a studiat Dreptul și este avocat în Baroul Vâlcea. Doamna Udrea este în PLUS, Adrian în USR, amândoi fac parte din aceeași alianță și vor să facă o politică pentru oameni și comunități.

Adrian este candidat pentru primăria Horezu și speră să aducă acest petic de țară la potențialul său maxim.

Despre aceste lucruri, despre visurile sale și despre cea anume l-a făcut să candideze la primăria Horezu, ne-a povestit într-un interviu acordat revistei noastre regionale.

Reporter: De ce USR? De ce nu alt partid? Rezonați cu principiile de bază ale acestui partid, destul de tânăr pe eșichierul politic românesc?

Adrian Udrea: Sunt ,,n” partide, este adevărat. Dar, în PSD nu m-aș înscrie niciodată, în PNL mi se pare că sunt aceeași oameni ca în PSD, e dovedit deja, acolo s-au adunat așa-numiții traseiști politici. Avem și un candidat care a fost la PSD, acum se regăsește pe lista PNL-ului pentru Consiliu, pe locul 5. Actualul candidat PNL la primărie este fostul primar care a fost susținut de PSD la vremea când a câștigat primăria. Deci, repet, și în PSD și în PNL sunt aceiași oameni care acceptă tot felul de înțelegeri, compromisuri pentru binele lor, nicidecum al comunității pe care ei îl reprezintă. În USR sunt oameni noi, care nu au făcut politică și care chiar doresc să facă o schimbare. L-am cunoscut pe pe domnul Cioloș la Cluj. Total întâmplător, bine asta credeam eu. Chiar când s-a lansat partidul. Era înainte de Crăciun și am hotărât de comun acord, împreună cu soția, să mergem singuri, undeva. Am ales o pensiune lângă Cluj. Înainte de a ne caza, ne-am oprit la Cluj, unde la inițiativa soției mele, surpriză totală, am participat la lansarea PLUS. Am ales USR pentru că, la acea oră PLUS mi s-a părut un partid de elitiști.

Reporter: Aveți contracandidați puternici pentru fotoliul de primar al orașului Horezu: actualul primar, fostul primar…

Adrian Udrea: Am plecat de la ideea schimbării. Dacă nu ne implicăm, schimbarea nu va veni de nicăieri. Atâta timp cât partidele vin, în general, cu aceiași oameni, atunci la ce schimbare ne-am putea gândi. Toți spun, la unison, că vor să dezvolte orașul pentru tineri, pentru generația viitoare, atunci haideți să lăsăm tinerii să se implice, să decidă. Actualul primar îmi este vecin. Îl cunosc de când eram de-o șchioapă. Eu candidez pentru Horezu, nu împotriva domniei sale. Vreau să demonstrez că schimbarea de care toți vorbim, inclusiv ei vorbesc, contracandidații mei, se poate face cu adevărat. Actualul primar a început, modernizarea orașului, lucru de altfel lăudabil, dar este nevoie de mult mai multă implicare, de o persoană tânără cu viziune asupra viitorului orașului.

Reporter: Planuri, proiecte. Despre ce le vorbiți oamenilor care ar trebui să aibă încredere în dumneavoastră și să vă acorde votul lor?

Adrian Udrea: În primul rând trebuie continuate și finalizate proiectele începute de actualul primar, mai ales cele care au reușit să atragă bani europeni, ca de exemplu schimbarea pavajului din centru. Am auzit multe voci pro și contra. Ceea ce trebuie înțeles este faptul că un proiect are în vedere o anumită tematică, se încearcă obținerea de fonduri pentru un anumit lucru. Aici s-a avut în vedere clar modernizarea zonei centrale. Horezu este cunoscut în țară și nu numai prin ceramică și Vârful lui Roman, zonă montană deosebit de frumoasă care se dorește a fi modernizată. Va fi foarte greu, deoarece trebuie refăcută întreaga infrastructură: drum, energie electrică.

Sunt multe lucruri care trebuiau făcute de acum 10 ani de zile, ca de exemplu canalizarea. Aceasta nu acoperă întreg orașul, ce să mai vorbim de sate. Există cazuri în satele noastre, în secolul 21, unde deversarea foselor septice se face direct în șanțuri. Canalizarea eu o văd ca pe o problemă majoră care ar fi trebuit rezolvată de mult timp.

O altă problemă ar fi străzile. Toate se repară strict electoral. Adică, anul acesta că avem campanie, ne-am apucat să asfaltăm șapte străzi. Toate se fac la repezeală, un asfalt de 7 cm plus un strat de amestecătură de pietriș cu pământ. Nici o lucrare nu se face ca la carte. Mai bine am face două străzi anul acesta, dar bine, ca să nu se mai rupă în următorii 10 ani. Degeaba fac șapte și anul viitor trebuie să le repar. Avem străzi reabilitate anul trecut și acum a ieșit iarba prin asfalt. Ce înseamnă acest lucru? Că a fost făcută de mântuială, cum spunem noi românii. Partea de terasament nu s-a făcut sau s-a făcut fără a se respecta anumite norme. Am discutat cu oamenii. Principalele probleme de care se plâng sunt acestea: străzile, canalizarea, șanțurile, trotuarele, căci în sate nu există așa ceva, oamenii mergând efectiv pe carosabil.

Ce am mai văzut? Lipsa unui loc de joacă pentru copii, făcut în standarde europene. Există un mic spațiu îngrădit unde au dus de la spațiile dezafectate un tobogan, câteva leagăne. Au existat fonduri UE pentru locuri de joacă, dar cine să facă proiecte pentru așa ceva. Sunt foarte mulți copii care ar trebui să beneficieze de astfel de locuri de joacă.

Eu văd Horezu ca zonă turistică, nicidecum industrială și atunci trebuie să ne preocupe foarte mult accesarea de fonduri pe această latură. Vârful lui Roman poate deveni o perlă a stațiunilor montane. Dar trebuie drum, energie electrică. Cum să atragi investitorii sau turiștii? Ce să le oferi? Fonduri pentru asfaltarea de drumuri se pot obține și pe proiecte de mediu, pentru care Uniunea Europeană dă foarte mulți bani. Noi avem o zonă cu un potențial turistic uriaș, trebuie să știm doar cum să o valorificăm.

Primăria Horezu

Reporter: Știți că va trebui pentru o bună desfășurare a activități, să aveți consilierii locală alături de d-voastră, pentru a fi sprijinit în ceea e privește proiectele, planurile pe care le aveți în vedere.

Adrian Udrea: Este foarte adevărat, dar noi sperăm să luăm majoritatea în Consiliu. Am observat o mare problemă existentă în cadrul actualului Consiliu Local. În 4 ani de zile, eu nu am văzut nici un consilier local să vină cu un proiect propriu, o propunere, toate au fost proiectele primarului, ceea ce nu este absolut deloc normal. Cei din propriul partid votează pro, ceilalți contra, iar dacă se reușește ca cei doi-trei consilieri de la celelalte partide să fie convinși, atunci proiectul trece. Efectiv așa s-a mers la Horezu. Consider că toate ședințele ar trebui să fie publice, on-line, să vadă și locuitorii interesați ce s-a discutat în fapt. Altfel pot fi stimulați și consilierii din opoziție să voteze. Consider că orice consilier, care gândește și nu merge linie de partid, dacă proiectul este bun, nu ar vota pentru aprobarea acestuia. Ai fost votat să faci treabă pentru comunitate, nu pentru partid. Mai e mentalitatea “Primarul ăsta a și făcut.” Total greșit. A mers la primărie ca să facă treabă, nu ca să stea degeaba sau să mai și facă treabă.

Campania electorală în Horezu va fi destul de dificilă, având în vedere faptul că aici sunt tot felul de grupuri de interese, care pe care susține. Am văzut trecerea fostului primar Niță de la PNL la PSD, care m-a dezamăgit total. Important a fost să prindă un loc eligibil. Și ca dumnealui sunt mai mulți, care se plimbă între partide, în funcție de ceea ce li se promite, de ceea ce au de câștigat. Candidații de la PER susțin PSD-ul…PNL-ul are oameni puternici. Va fi o bătălie dificilă, dar cred că avem șansa de a câștiga. Oamenii vor tineri care să aibă o altă viziune, o mentalitate nouă. Dar sunt și mulți care sunt dezamăgiți și spun: “Toți vin cu promisiuni, toți spuneți la fel, toți ne mințiți!” Și-atunci le răspund: “Cu ce v-am mințit noi? Suntem noi în politică, nu am fost până acum, majoritatea suntem tineri care nu au fost înregimentați politic”. De asemenea, mai este și problema experienței. Suntem tineri, clar nu avem suficientă experiență. În ce experiență? În a fura? În a face înțelegeri unii cu ceilalți? În a schimba partidul la bunul plac, după interesele personale. Am fost atacați spunându-ni-se că noi candidăm pentru a susține PSD-ul. Niciodată. Și nu pot să susțin nici PNL-ul care este la Horezu. Sunt aceiași oameni consilieri care au fost de ani și ani de zile. Vă dau doar un mic exemplu. Eu sunt din satul Urșani. PNL-ul se adună în fiecare an să-l comemoreze pe Duca, dar nu a făcut nimic pentru acest sat, nu a reparat nici măcar un drum. Dacă nu ar fi fost asfaltat de actualul primar, era de-a dreptul impracticabil. Actualii oameni din PNL sunt oamenii care au fost susținuți de PSD. Candidez pentru Horezu și horezeni, pentru schimbare. Vin cu o altă mentalitate, cu forță de muncă, cu planuri și proiecte, cu viziunea unui tânăr care vrea să muncească în folosul comunității unde a ales să-și ducă existența și să-și crească copiii.

Reporter: Vă mulțumim și vă dorim succes!

Adrian Udrea: Și eu vă mulțumesc d-voastră și cititorilor acestei reviste!

Andreea Sima

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s