File de istorie. Drama preotului Ion Stănculescu

File de istorie. Drama preotului Ion Stănculescu

Ion Stănculescu a fost preot în comuna Potcoava, judetul Olt. S-a căsătorit cu Gherghina. Căsnicia le-a fost binecuvântată cu cinci copii: Theodor (n. 1885), Ioana (n.1890 ),George (n. 1892), Ilie (n. 1895) și Florea (n. 1898).

Liniștea căminului a fost tulburată odată cu izbucnirea Războiului de Intregire Națională (1916-1918). Au fost chemați la arme mai întâi frații mai mari: Theodor si George. Pentru ca frontul românesc a fost spart la Jiu și țara avea nevoie de noi ostași au fost chemați și frații mai mici, Ilie și Florea.

Inima preotului era sfîșiată, patru feciori și toți la război. Ilie, contingent 1917 a fost încorporat în Comp. I Sanitară iar Florea, soldat recrut 1919 in Reg. 43 Inf. Războiul s-a terminat în 1919. Tatăl cu sufletul la gură aștepta întoarcerea fiilor. S-a întors doar Theodor, dar cu sănătatea subrezita. Stiri a primit bietul părinte despre Ilie, mort în Spitalul Sf. Spiridon din Iași la 29 martie 1917 de tifos și despre Florea, mort în infirmeria Reg. 43 Inf, partea sedentară la Slobozia-Milu, județul Iasi, la 13 martie 1917 de tifos. Florea avea doar 19 ani. Sa-ti moară doi copii intr-o luna este ceva greu de suportat. Despre George părintele nu a primit nicio stire. A fost dat dispărut. Dacă a făcut parte din Reg 3 Olt a murit ori în Dobrogea ori în bătălia de la Neajlov – Argeș. Dacă a fost luat prizonier a murit în lagărele din Bulgaria unde condițiile de viață erau insuportabile.

Bietul tată! Nu a suportat această cumplită tragedie. Nu a vrut să vadă „trei morți într-un mormânt „. În anul 1919 a plecat sa-si întâlnească feciorii. Avea 56 de ani. Tragedia descrisă de Coșbuc s-a repetat la Potcoava. Fratele, Theodor, a ridicat în Cimitirul Falcoeni o cruce pentru toți trei. Cu sănătatea zdruncinată din cauza războiului a plecat sa-si întâlnească tatăl și frații în 1924 la 37 de ani.

Au rămas în urmă sa patru copii: Onica, Dumitru, Florica și Constantin. Nastasia, mama copiilor cu toate greutățile s-a dovedit puternică și a dat copiii la școli înalte. Acum, se odihnesc toți în lumea cea fără de dor, unde nu este nici întristare și nici suspin.

Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s