Argeș. 11 aleși locali din Argeș, declarați incompatibili de instanță

***Argeș. 11 aleși locali din Argeș, declarați incompatibili de instanță***

Agenția Națională de Integritate a transmis Judecătoriilor și Tribunalelor din toată țara o listă cu cei 103 candidați găsiți incompatibili conform unor definitiv.  Este vorba despre 103 candidați la funcțiile de primar, viceprimar sau consilier din întreaga țară. ANI atrage atenția că, potrivit legii în vigoare, persoanele care au primit decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa o funcție electivă vreme de trei ani.

Pe această listă, regăsim și câțiva argeșeni care au câștigat un nou mandat, însă se află în incompatibilitate sau conflict de interese.

Ion Baicea, primar oraș Costești

Candidații din Argeș la alegerile locale aflați sub interdicția de 3 ani de a mai ocupa o funcție electivă sunt: Manta Cătălin din comuna Albeștii de Muscel, Dică Hristu Cristian din comuna Vlădești, Ștefan Benoni- Aninoasa, Popa Nica Vasile, viceprimar Rucăr, Grigore Ștefan- consilier local comuna Bradu, Ion Baicea, primarul orașului Costești de Argeș, Marin Gheorghe, primarul comunei Băbana, Iulian Miu, primarul comunei Ungheni, Constantin Cornel Ionică, primarul municipiului Pitești, Ion Voican primar comuna Băilești și Gheorghe Purcărea primarul comunei Morărești.

Stefan Benonie, Aninoasa

De exemplu, una dintre cele mai controversate candidaturi a fost ce a primarului Ștefan Benonie, de la Aninoasa, care, după ce a câștigat alegerile a fost declarat incompatibil. Acesta a fost acuzat de ANI că „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 14 iunie 2012 – 12 februarie 2013, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al comunei Aninoasa, cât şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Întreprinderii Individuale Ştefan Benonie. ”

Pe baza documentelor ANI, Prefectura Argeș a deschis în instanță proces pe numele primarilor cu probleme. În cazul lui Ștefan Benonie judecătorii au invalidat prin sentință alegerea lui Ștefan Benonie pentru funcția de primar al comunei Aninoasa, județul Argeș. „ Admite apelurile. Schimbă în tot sentinţa apelată în sensul că invalidează alegerea domnului Ştefan Benonie pentru funcţia de primar al comunei Aninoasa, județul Argeş, la alegerile locale din 27.09.2020. Prezenta hotărâre va fi comunicată Prefectului Judeţului Argeş şi Secretarului General al U.A.T. comuna Aninoasa pentru a fi adusă la cunoştinţă publică prin afişare la sediul unităţii administrativ -teritoriale. Definitivă”.

Pe 9 octombrie, Judecătoria Câmpulung a validat alegerea lui Benonie în funcţia de primar, dar PNL și Instituția Prefectului județului Argeș au atacat în instanță validarea. Tribunalul Argeș a decis invalidarea. Motivul a fost legat de faptul că, în trecut, Benonie a fost declarat incompatibil de ANI.

Emanuel Soare

Emanuel Soare, prefectul județului Argeș, a ținut să precizeze că este posibil ca în comuna Aninoasa să se repete alegerile. În mod normal, se va decide de către Autoritatea Electorală Permanentă repetarea alegerilor. Au mai fost situații la nivel național când s-au invalidat mandatele și s-a dispus repetarea alegerilor. În Argeș sunt mai multe cazuri în această situație, primari şi consilieri, ca urmare a contestațiilor depuse atât către partidele politice sau persoane fizice, dar și de Instituția Prefectului”, a precizat reprezentantul guvernului în județul Argeș.

Iulian Miu, primar Ungheni

În schimb, Tribunalul Argeş a decis ca primarul Ion Baicea de la Costești va fi validat ca primar. În aceiași situație se află și Iulian Miu, primarul de la Ungheni

Ambii au câştigat alegerile şi au fost validaţi, în primă instanţă, de Judecătoria Costeşti, însă prefectul de Argeş, Emanuel Soare, a făcut contestaţii la decizii, folosindu-se de mai vechi procese de incompatibilitate pe care cei doi le-au avut cu ANI.

Georgiana Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s