Vâlcea. 420 de ani de la sosirea lui Mihai Viteazu la Ruda ( Budești) 20 octombrie 1600

File de Istorie.

***Vâlcea. 420 de ani de la sosirea lui Mihai Viteazu la Ruda ( Budești) 20 octombrie 1600***

După înfrângerile de la Mirăslău şi Bucov, pe Teleajen, Mihai Viteazul se retrage spre apus, la Curtea de Argeş, „până la satul Ruda” (comuna Budeşti-Vâlcea). Aici a ajuns Mihai la 20 octombrie 1600, unde şi-a organizat tabăra militară ce cuprindea mai mult de 10.000 soldaţi. Domnitorul a stat, la boierii Rudeni, mai mult de o lună, până la 26 noiembrie. Această perioadă de o lună de zile petrecută în tabăra de la Ruda este de cele mai multe ori ignorată de istoriografia românească.

Aici, în reședința Rudenilor se află o biserică ridicată de acest puternic neam, un monument istoric ridicat înainte de anul 1601, deoarece, în 1601, mai 2, Chirca Rudeanu, fiul postelnicului Tudor, și mama sa, Stanca, decedați în timpul lui Mihai Viteazul, erau înhumați în acest lăcaș de la Ruda. În același an, tot aici, sunt înhumați și jupânița Caplea, soția lui Istfan Rudeanu, copii Ioan și Neaga și preotul Marincea.

Din Ruda Vâlcii, domnitorul şi-a pregătit strategia unui nou atac împotriva polonilor lui Jan Potocki şi a moldovenilor lui Simion Movilă. A trimis o mică oaste condusă de banul Udrea Băleanul spre Curtea de Argeş, pentru a organiza o ambuscadă adversarului care venea dinspre Piteşti. Din păcate, slujitorii lui de mare încredere l-au părăsit, printre care şi banul Udrea Băleanul, care după o luptă la Curtea de Argeş (25 noiembrie), a trecut în slujba lui Simion Movilă împreună cu Teodosie Rudeanu şi cu alţi mari dregători. Ultimii mercenari poloni au părăsit tabăra de la Ruda în noaptea de 25-26 noiembrie 1600. La 25 noiembrie 1600, Mihai Viteazul a trecut Oltul pe la Râmnicu Vâlcea şi s-a îndreptat spre Craiova, unde a executat o seamă de boieri trădători, l-a învins pe beiul de Vidin, la Dunăre, apoi a intrat în Transilvania, prin pasul Vulcan, cu cei 7.000 de călăreţi, câţi mai rămăseseră, trecând prin Deva, Oradea şi Debreţin, şi în luna ianuarie a ajuns la Viena.

Prof. Dr.Florin Epure

Din această perioadă se păstrează legenda care spune că domnitorul și-a potcovit calul la un meșter fierar din Râmnic.

Există nenumărate izvoare scrise și mărturii care amintesc de momente importante din viața întregitorului domn Mihai Viteazul și a familiei sale în Vâlcea. Toate acestea arată cât de puternică a fost legătura lui Mihai Viteazul cu locurile și oamenii din acest străvechi ținut.

Prof. dr. Florin EPURE,

secretar de stat Ministerul Culturii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s