Olt. Caracalul a sărbătorit 482 ani de atestare documentară

***Olt. Caracalul a sărbătorit 482 ani de atestare documentară***

Parcul Poroineanu
Teatrul Național Caracal

Data de 17 noiembrie este ziua în care caracalenii își serbează prima atestare documentară, fapt ce-i dă orașului Caracal o importanță istorică deosebită în rândul așezărilor din zona Olteniei.
Potrivit cercetărilor făcute de-a lungul timpului, Caracalul exista cu mii de ani în urmă, dovada fiind nuclee de piatra specifice ,,culturii de prund”, unelte de silex și ciocane de piatră cu locașuri de înmănusare descoperite cu ocazia amenajării parcului „Constantin Poroineanu“. Tot aici au mai fost descoperite fosile animaliere, fragmente de vase pictate și de ceramică reprezentând cultura Vădastra, obiecte de bronz și de fier. Caracalul a fost o așezare (sat), situată, mai târziu, pe vechiul drum roman ce lega Sucidava de Romula-Malva. Dovada clară dovedesc nuclee de piatra specifice ,,culturii de prund”, unelte de silex și ciocane de piatră cu locașuri de înmănusare descoperite cu ocazia amenajării parcului „Constantin Poroineanu“, fosile animaliere, fragmente de vase pictate și de ceramică reprezentând cultura Vădastra, obiecte de bronz și de fier.
Se pare că prima atestare documentară ar fi legată de numele împăratului roman Marcus Aurelius Antoninus Caracalla (211-217), care în urma unei campanii împotriva geților, ar fi împroprietărit în anul 215 d.H. o parte din veterani, care au întemeiat o așezare ce i-a purtat numele – Caracalla, cetățenii Romulei primind cetățenie romană și numele de „romanates”;
Însă, oficial prima atestare documentară a localității Caracal, a fost făcută într-un hrisov emis la 17 noiembrie 1538, la cancelaria de la Târgoviște a domnitorului Țării Românești, Radu Vodă Paisie (1535-1545), fiul nelegitim al lui Radu cel Mare. Conform acestui document Radu Vodă Paisie arată ca: „am dat și am miluit pe boierul domniei mele“ Radu vel Clucer (vistier), „pentru slujba pe care mi-a slujit-o, cu dreaptă slujbă“ două moșii cumpărate de la „jupânița Marga din Caracal cu 30.000 aspri“. Caracalul a fost moşie a boierilor Craioveşti şi Brâncoveni, jupâniţa Marga fiind soră bună după mamă cu domnitorul Neagoe Basarab şi fiică a lui Pârvu I Craiovescu. Satul Caracal făcea parte din zestrea acestei jupâniţe. A fost căsătorită cu Marcea, mare postelnic, şi a avut doi fii, pe Vlăsan şi pe Matei ban“, stă scris în istoricul oraşului, postat pe site-ul oficial al Centrul National de Informare si Promovare Turistica din Municipiul Caracal.


Despre denumirea Caracalului s-au emis mai multe impoteze. Una dintre ele fiind aceea că ar provenii de la impăratul roman, Caracalla, însă s-a dovedit că aceasta este doar o simplă coincidență. Adevărul este că numele Caracalului provine de la ,, căracăleni”, meșteri populari care confecționau căracăle, adică scurte din lână cu care se îmbrăcau iarna, bărbații. Acest fel de îmbrăcăminte s-a vândut în târgul numit Căracăl din Antichitate până în anii 1935-1936.
Trecerea de la nivelul de așezare rurala la cea de târg, se va face mai târziu, odată cu dezvoltarea agriculturii și a comerțului în această parte a țării, și creșterii importanței drumurilor comerciale ce veneau din Transilvania pe valea Oltului la Dunăre și al Craiovei și Bucureștilor, ce se întretăiau la Caracal

Pictura interior Teatrul Național


Între timp, fumoasa așezare istorică devine capitala fostului județ Romanați, până în anul 1965, când după reorganizarea teritorială, își pierde această calitate.
Autoritățile locale nu au uitat să marcheze această zi importantă, însă problema pandemiei care a bolcat întreaga lume, a suspendat și evenimentele care evocau sărbătoarea caracalenilor.
Astfel că, primarul Ion Doldurea, a transmis un mesaj locuitorilor municpiului Caracal, reamintindu-le semnificația, importanța istoriei și culturii caracalene care se întinde atât în timp cât și ca spațiu georgrafic.
,,Nu ne uităm trecutul: 482 de istorie atestată a Caracalului!
Astăzi avem ocazia să ne reamintim de înaintași, să rememorăm istoria, cultura și tradițiile orașului nostru.
Chiar dacă pandemia nu ne permite să marcăm simbolic și să ne bucurăm împreună sărbătorim cei 482 de ani de atestare documentară a Caracalului, nu uităm semnificația acestei zile.
Al doilea municipiu al judeţului Olt, Caracalul sărbătoreşte în această perioadă 482 de ani de atestare documentară.
Pentru cei care nu au trecut prin oraș Caracalul se reduce, poate, la „minunile“ care şi astăzi fac subiect de ironie sau, deși nu ne place să recunoaștem, la tragicul subiect – ”cazul Dincă”.
Noi, locuitorii acestei urbe și iubitorii acestui loc avem datoria să readucem orașul la faima de odinioară, să arătăm că el înseamnă o istorie bogată, o viaţă culturală remarcabilă și nu în ultimul rând legende care merită desluşite la faţa locului.
Iubesc Caracalul și vă invit să descoperim împreună istoria locului și frumusețea oamenilor săi!
Împreună vom face din Caracal un pol cultural regional.”
spus Ion Doldurea, edilul Caracalului.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s