Religie. Cine a fost Sf Andrei și de ce este Ocrotitorul României

***Religie. Cine a fost Sf Andrei și de ce este ocrotitorul României***
În fiecare an pe 30 noiembrie creștinii ortodocși îl prăznuieste pe Sfântul Apostol Andrei, fiind considerat și ocrotitorul Romîniei.
Andrei s-a născut la Betsaida, un mic orașel de pe malul lacului Ghenizaret. Fiu al lui Iona, care se tragea din Galileea și frate al lui Petru, printre primii ucenici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Inainte de a sluji pentru a propovadui cuvântul Domnului si de a deveni Apostol, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezatorul. La o zi distanță după Botezul Domnului în Iordan îl vede pe Ioan cum arăta cu degetul spre Hristos și zice “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.
Sf Andrei convinge și pe Petru să îi ofere toată dragostea lui Hristos. Din acest motiv Sfântului Andrei i se mai spune “cel dintâi chemat al Domnului”.
Alături de ceilalți Apostoli, îl urmează și însoțește pe Mantuitor pe drumurile Țării Sfinte( Israel-n.r.), bucurându-se de toate cunoștințele și de iubirea nemărginita a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Asista și la foarte multe minuni pe care Hristos le-a făcut atât timp cât El a fost în forma trupească pe Pamant. S-a împărtășit din cuvântul dumnezeiesc, cel datator de viata. De asemenea, Andrei a văzut și Patimile Domnului, plângând nespus de mult la moartea Mântuitorului. Totuși, credința sa a rămas de neclintit iar Domnul nostru i se arată atât lui cât și celorlalți apostoli în ziua Învierii.

Peștera Sf Andrei


Conform scrierilor bisericești, Andrei merge în Bizantia, Tracia, Macedonia și Bitinia și toate ținuturile de lângă Marea Neagra, de la Dunăre și Sciția și până în Crimeia să propovaduiască cuvântul și iubirea Domnului nostru. Zăbovește multă vreme în fiecare loc pentru a-i învăța pe toți oamenii despre credința cea dreapta și despre iubirea lui Hristos. Păgânii încearcă să îl alunge, însă Sf Andrei biruie toate împotrivirile cu ajutorul Mielului lui Dumnezeu.
După ce se sfârșesc pelerinajele sale în toate aceste ținuturi se întoarce la Bizantia unde îl hironește ca episcop pe Stahie. Andrei sfârșește ca mucenic, fiind răstignit lângă Corint, la Patras, unde este așezat cu capul în jos pe o cruce în formă de X. Aceasta cruce avea sa devina cunoscuta drept “Crucea Sfantului Andrei”, cruce pe care o vedem la trecerile cu calea ferată.
În România, Sfântul Apostol Andrei este cunoscut drept ocrotitorul Țării doarece a propovăduit Evanghelia și cuvântul Domnului pe aceste meleaguri. Drept dovada avem toponimele din zona Dobrogei precum Peștera Sfântului Andrei, Pârâiașul Sfântului Andrei.


Tradiții și obiceiuri de Sf Andrei
Pentru a reuși să alunge spiritele rele, credincioșii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile alimalelor, fie la cruciulițele facute pe mainile copiilor. Potrivit tradiției, spiritele rele nu vor putea intra în casă dacă gospodinele întorc cu o seară înainte toate cănile sau vasele cu gura în jos. Tot pentru alungarea spiritelor se agață și usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuoic în mancare și în apa câteva picături de agheasmă.
De asemenea, se mai obisnuiește în unele sate în Oltenia ca de Sfântul Andrei să se pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casa și familia lui în anul ce vine.
Aceasta este o așa-zisă noapte magică, când pentru a se ține în cumpănă raul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii. Unul dintre acestea este faptul ca se unge cu usturoi pragul casei, usile, geamurile si toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra in casa. Pana si la grajduri se punea usturoi, astfel încât vrăjitoarele sau răul să intre în animale.


Oamenii cred că în ajun apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viață nepotriviță sau luată prin violență, care bantuie ulițele satului. Așadar, pentru a se apăra, oamenii se foloseau de usturoi, în timp ce copiilor li se facea cruciulița cu usturoi pe mânuțe și mâncare în care se pune usturoi.
Tot în noaptea de Sf Andrei, fetele de măritat care doresc să își cunoască pe cel care le va fi soț obișnuiesc să stea goale între doua oglinzi la miezul nopții, tinand în mâini două lumânări aprinse. În oglinda din spate, acestea pot vedea, de obicei scene din viitorul lor, dar și chipul celui sortit.

În alte sate, obiceiul este ca fetele de măritat să își pun busuioc sfințit sub pernă pentru a-l visa pe cel cu care se vor mărita, însă nu totdeauna se întâmplă, semn că anul care vine îl vor petrece tot fecioare.

( sursa: ortodox.ro)
Georgiana Leulescu

La mulți ani cu sănătate și bucurii tuturor prietenilor, colaboratorilor noștri precum și rudelor acestora , care astăzi își serbează ziua numelui!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s