Olt. Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Potcoava

***File de istorie.
Olt. Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Potcoava***

În Potcoava s-a ridicat primul monument închinat eroilor din Primul Război Mondial ( pentru noi Războiul de Intregire Națională) din judetul Olt , în anul 1921. Pentru realizarea lui s-a constituit un comitet de inițiativă format din 23 de persoane, intelectuali, veterani de război, oameni cu dare de mână. Printre ei invatatorii: Alexandrina Luchian și Ștefan Carjan.
În timpul războiului, Ștefan Carjan a fost mobilizat cu gradul de căpitan în Reg. 3 Olt, contigent 1917. Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu ” Crucea Comemorativă a Războiului 1916 – 1917″ și „Medalia Victoriei a Marelui Război pentru Civilizație 1916 – 1921”. După război a fost invatator la Scoala Potcoava între anii 1919 – 1944. Ca participat la război a cunoscut foarte bine ororile războiului, faptele de arme ale ostasilor și era de datoria lui să lupte ca memoria eroilor potcoveni să fie cunoscută urmașilor. Deci, s-a implicat în strângerea de fonduri pentru ridicarea monumentului.

Prof. Doina Leulescu


Realizarea monumentului a fost încredințată maestrului pietrar Giovanni Bianchi din Slatina. Bianchi a mai realizat în următorii ani monumente ale eroilor in Clocociov, Turia, Mierlesti și Dumitresti în Județul Olt. Dintre toate cel mai frumos este cel din Potcoava. Este făcut din piatră de Albesti și are o înălțime de cca 3 m. Bine proporționat, zvelt , are ca terminatie o cruce. Ceea ce iese în evidență este coroana de flori ” aruncată ” peste cruce. Acest monument este luat drept model de către comitetul de inițiativă din comuna Mierlesti. In chitanța încheiată cu Bianchi cei din Mierlesti cereau: ” sa fie un monument la fel de frumos ca cel de la Potcoava, numai că în loc de cruce să fie un vultur „. Suma cheltuită pentru realizarea monumentului a fost de 7.500 lei.
Pe monument sunt trecute numele celor 169 de eroi, numele membrilor Comitetului de inițiativă, numele pietrarului si următoarele inscriptii: 1. „Nu ne uitati”, 2. ” D-tru Georgescu fost invatator și locotenent „, 3. ” Acest monument s-a ridicat pentru vecinica amintire a Eroilor din comuna Potcoava, Olt, morți pentru Patrie în Războiul din 1916 – 1918″.
Dumitru Georgescu, potcovean de origine, a fost absolvent al Scolii Normale ” Regele Carol ” din Câmpulung Muscel, promoția 1901. A funcționat mai întâi la scoala din comuna Crampoia iar din 1907 s-a mutat în satul natal unde ” avea frați mai mici în îngrijire, fără părinți „. A fost mobilizat în 1916 cu gradul de locotenent . A căzut tot în acest an pe Altarul Patriei. Până în anul 2010 pe monument era și fotografia eroului. Acum nu mai este.


Monumentul a fost amplasat în curtea Școlii nr. 1 din localitate. Inaugurarea a avut loc ” în ziua de duminică 9 octombrie, ora 10″. La inaugurare a fost invitat și prefectul județului. In adresa trimisa de comitet se spunea: ” vă rugăm cu insistență să binevoiți a lua și Dv parte la această faptă sfântă „.
În anul 2021se vă împlini un secol de la inaugurarea monumentului. Ținând seama de amplasamentul actual, care nu mai este corespunzător datorită degradării localului școlii, se impune un nou amplasament. Sperăm că Primăria Potcoava vă găsi fondurile necesare pentru a da acestui monument locul care i se cuvine, găsind un nou amplasament în care să fie vizibil.
Glorie eternă eroilor potcoveni! Și într-adevăr să nu fie uitati.
Autor: Prof. Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s