Mai avem medici ca Ana Aslan? Cum a revoluționat aceasta tinerețea fără bătrânețe

Primul Institutul de Gerontologie și Geriatrie din lume a fost fondat în anul 1952 prin Hotarâre a Consiliului de Miniștri și a devenit Institut Național în 1974, iar în anul 1992, i s-a atribuit numele de „Ana Aslan”.

Înca de la înființare, pâna în anul 1988, Institutul a fost condus de Acad. Prof. Dr. Ana Aslan, având ca obiect de activitate: asistența medicală geriatrică, cercetarea și gerontologia socială, pe care presedintele OMS l-a propus ca model de Institut de geriatrie țărilor dezvoltate în anul 1964.

Zece ani mai târziu, în anul 1974 Institutul ,, Ana Aslan” se extinde cu o secție clinică nouă, remarcabilă prin confortul interior și spațiile largi, situată într-un decor natural pe o suprafață de 33 ha la Otopeni. Clădirea din strada Mănăstirea Căldărușani nr. 9, care este și sediul central al Institutului, face parte din patrimoniul arhitectural, fiind o creație a lui I. D. Berindei, cu decorațiuni de ceramică în stil românesc.

Primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbatrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice și experimentale. Rezultatele acestui studiu fac obiectul lucrării „Novocaina – factor eutrofic și întineritor” publicată împreuna cu Prof. C. I. Parhon în 1955. Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul este prezentat pentru prima data lumii medicale internaționale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe și apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.

Ana Aslan s-a născut pe 1 ianuarie 1897, la Brăila, fiind fiica Sofiei Aslan și a lui Mărgărit Aslan, o familie de origine armeană.

Fetiţa urmează cursurile Colegiului Romașcanu din Brăila, dar familia trece prin momente dificile când, în 1910, tatăl, care era cu 20 de ani mai vârstnic decât mama, moare. Familia Aslan părăsește Brăila și se mută la București. În 1915, Ana termină Școala Centrală. Avea 16 ani şi visa să ajungă pilot, dar renunţă la idee şi se reorientează. În ciuda împotrivirii mamei, care şi-ar fi dorit o profesie liniştită pentru cea mai mică dintre fete, Ana se înscrie la Facultatea de Medicină.

În timpul Primului Război Mondial, tânăra a îngrijit soldații din spitalele militare din spatele frontului de la Iași, unde se refugiase întreaga familie. După întoarcerea în București, în anul 1919, Ana Aslan a lucrat în echipa neurologului Gheorghe Marinescu. Trei ani mai târziu, a terminat Facultatea de Medicină pe care o întrerepsese din cauza refugiului şi a fost numită preparator universitar.

ANA ASLAN

Lucrează, pe rând, la Spitalul Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină din București, Clinica Medicală din Timișoara şi Spitalul CFR. Din 1949, devine șeful Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București. Aici începe cercetarea asupra efectelor procainei, primul ei caz fiind un student țintuit la pat din cauza unei crize de artroză. A continut apoi să lucreze într-un azil de bătrâni şi, atunci când a considerat că rezultatele ei sunt demne de a fi comunicate, s-a adresat Academiei Române.

În mai 1951, Ana Aslan şi Constantin Parhon au format un grup de cercetare din 14 pacienți din cămine de bătrâni şi 7 voluntari care aveau afecțiuni reumatice: artroze, artrite și poliartrite reumatoide, cărora li s-a administrat tratament injectabil cu procaină. S-a constatat că procaina, pe lângă efectele benefice în tratarea bolilor reumatice, a îmbunătățit starea generală și memoria bătrânilor. Ana Aslan însăşi s-a supus tratamentului, pentru a înțelege mai bine efectele acestuia.

Pe 22 ianuarie 1952 în România este înfiinţat primul institut de geriatrie din lume, condus inițial de C. I. Parhon și, din 1958 până la moartea sa, de Ana Aslan.

Clădirea care va găzdui institutul de griontologie fusese construită la sfârșitul secolului al XIX-la sub patronajul reginei Elisabeta şi era la acel moment un azil de bătrâni. Ulterior a fost transformată şi extinsă, apoi institutul a primit încă un sediu în Otopeni.

Devenită celebră, metoda inventată de Ana Aslan a atras atenţia multor personalităţi internaţionale care au venit la Bucureşti pentru a fi îngrijite chiar de ea. Printre ei, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali, Claudia Cardinale, Frank Sinatra, Ronald Reagan, Sophia Loren, Gina Lolobrigida, Pablo Neruda, Aristotel Onassis sau Jacqueline Kennedy.

După testarea pe un număr de 7.600 de pacienți, Ministerul Sănătății a omologat produsul inventat de Aslan, Gerovitalul H3, în anul 1957 și a aprobat trecerea la producerea acestuia în masă, sub formă de fiole, iar din 1962 sub formă de drajeuri, cremă și loțiune capilară. Acesta este considerat primul medicament de tip anti-aging, Aslan fiind cea care a preparat vitamina H3 a cărei bază este procaina, substanță ce fusese cunoscută până atunci doar ca anestezic local. Tratamentul avea să fie brevetat în peste 30 de țări.

După o internare de o săptămână la Spitalul Elias, Ana Aslan a murit la vârsta de 91 de ani, pe 20 mai 1988. Ultima sa dorință a fost de a fi înmormântată cu slujbă religioasă, alături de mama sa, Sofia Aslan. Dar regimul comunist a decis ca Ana Aslan să aibă o ceremonie funerară austeră, fără preoți.

Ana Aslan nu a avut moștenitori, iar bunurile sale au intrat în patrimoniul statului, iar în 5 august 1988, 145 de piese speciale ce au constat în distincții, bijuterii și alte obiecte de artă decorativă au ajuns în custodia Băncii Naționale a României,fiind cumpărate de această bancă în vara anului 1991.

Din păcate Institutul de Gerontologie din Otopeni care poartă numele celebrului medic, Ana Aslan, nu mai are strălucirea de altă dată, nu prea să mai preocupă nimeni de îngrijirea spațiilor, nu mai face nimeni investiții în aparatură, iar medicii și personalul medical sunt din ce în ce mai puțin pregătiți profesional. Aici nu mai ajung celebrități, nu se mai face reclama necesară, cu excepția faptului că în vara anului trecut a fost amplasat un spital militar de campanie, unde se face testarea COVID-19.

DR. ING. GRIGORE AUREL SEBEȘ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s