File de Istorie. 127 ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu

Biblioteca Județeană Olt ,, Ion Minulescu” din Slatina, a marcat , ieri 14 ianuarie a.c., 127 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, cercetaşă şi participantă la Primul Război Mondial, unde s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Povestea de viaţă a eroinei noastre este absolut reamarcabilă, deşi mai multe momente ale existenţei ei rămân încă neelucidate pe deplin. Cătălina Vasile Toderoiu, pe numele ei, la naştere, a văzut lumina zilei la 14 ianuarie 1894, la Vădeni, astăzi cartier al municipiului Târgu-Jiu, într-o familie cu adânci rădăcini în agricultură, Elena şi Vasile Toderoiu, care a avut cinci băieţi – Nicolae, Eftimie, Andrei, Ion, Vasile – şi trei fete – Ecaterina, Elisabeta şi Sabina. A parcurs studiile primare la şcoala din satul natal, ulterior a învăţat la şcoala româno-germană din Târgu Jiu, pe care a absolvit-o în anul 1909. S-a pregătit pentru o carieră de învăţătoare, motiv pentru care a urmat, la Bucureşti, un gimnaziu-pension, apoi a frecventat cursurile unei şcoli de infirmiere, absolvită în anul 1916. În această perioadă a intrat în contact cu primii cercetaşi din România.

La revenirea la Târgu Jiu află că tatăl ei este luat prizonier iar doi dintre fraţi – unul sublocotenent de rezervă la Regimentul 7 Călăraşi şi celălalt locotenent în Regimentul 5 Vânători -, au murit pe câmpul de luptă. La 6 octombrie 1916, după ce a aflat de moartea unui alt frate, caporal în Regimentul 18 Gorj, căzut în lupta de la Porceni, s-a înrolat ca voluntar tocmai în acel regiment din Gorj, pentru a participa la lupte. S-a remarcat în luptele de la Jiu şi Filiaşi, unde a fost rănită la ambele picioare.

Pentru faptele sale de vitejie Regele Ferdinand I i-a acordat la 19 martie 1917, personal, „Virtutea militară” clasa a II-a şi a fost avansată la gradul de sublocotenent (prin Decretul nr. 191 din 10 martie 1917, publicat în Monitorul Oficial nr. 292 din 16 martie 1917), primind comanda unui pluton din Regimentul 43/59 infanterie Lupeni.

Aflată în fruntea acestui pluton a căzut eroic în seara zilei de 22-23 august 1917, în timpul bătăliei de la Mărășești. Îndemnul ,,După mine, băieți!” , a rămas întipărit în inimile tuturor soldaților din subordinea sa, ca dealtfel toate faptele sale de vitejie.

A fost înmormântată iniţial pe valea Pârâiaşului, în locul numit „Poienele”, cu onoruri militare. La 9 iunie 1921, cu ocazia serbării centenarului Tudor Vladimirescu, rămăşiţele pământeşti ale eroinei au fost reînhumate la Târgu-Jiu.

Drept omagiu, la intrare în municipiul Slatina, aproape de Podul Olt, autoritățile oltene i-au ridicat ,,eroinei de la Gorj” un monument inaugurat la 31 mai 1925, în prezenţa M.S. Reginei Maria, a ministrului de Război, generalul de divizie Alexandru Lupescu şi a unei delegaţii de gorjeni, a părinţilor şi a unui numeros public. Mai mult, locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, comandantul Regimentului 43 Infanterie, a propus ridicarea în faţa cazarmei unităţii a unui monument al eroilor regimentului, pe care să fie înscrise numele eroilor căzuţi pe front în campania 1916-1918.

Monumentul ridicat în memoria Ecaterniei Teodoroiu a fost primul din țară de acest gen, fiind realizat de reputatul sculptor Dumitru Măţăoanu, originar din Câmpulung Muscel, în atelierul său din Calea Griviţei nr. 22 din Bucureşti. Măţăuanu începuse lucrul la statuie – primul monument din ţară ridicat în memoria eroinei – încă din 1921.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s