File de Istorie. Căpitanul Nicolae Manzdraguna

*** Căpitanul Nicolae Manzdraguna***

S-a născut la 3 iunie 1909 în comuna Fălcoiu, azi județul Olt. A fost singurul copil al familiei de agricultori Matei și Joița. Urmează școala primară în sat apoi Liceul Ioniță Asan din Caracal. În 1930 a fost admis la Școala Militară de infanterie Sibiu, pe care a absolvit-o în 1932. Ca tânăr sublocotenent activ a fost repartizat la Reg 3 Infanterie ( 3 Olt) din Slatina. Între 20 septembrie 1934 – 1 septembrie 1935 a urmat Școala de aplicații Sibiu. A fost avansat locotenent la 16 octombrie 1937, iar în 1938 a fost numit ofițer cu aprovizionarea. S-a căsătorit cu domnișoara Smaranda Victoria Ionescu la 26martie 1936. Nu au avut copii.

La 22 iunie 1941 când s-a declanșat Campania din Est, Nicolae Manzdraguna a făcut parte din Reg. 3 Olt, P.A. la structura de operații în zona interioară, în funcția de ofițer cu armamentul și munitia. A luptat în Basarabia și Transnistria. Nu a intrat în Odessa, unitatea sa fiind oprită la circa 20 de km. A fost folosit și în linia întâi pentru recunoașteri. S-a intors în țară cu unitatea la 8 octombrie 1941. Pentru activitatea sa militară a fost decorat cu „Coroana României ” cu spade și panglică de Virtute Militară, clasa a 5-a. A fost înaintat la gardul de căpitan la 24 ianuarie 1942 și mutat la Reg 22 Infanterie din Târgoviște, unde i s-a încredințat comanda Companiei 11. La 5 august 1942 a plecat pe front la Don.

Victoria, soția eroului

A fost

comandantul unui eșalon de transport pe C.F. de la Târgoviște la Mariupol, pe care la condus în bune condiții. În marșul de peste 600 km, Mariupol- Kletskaia si-a condus compania în ordine și disciplină. Pe 15 septembrie 1942 a intrat pe poziții unde a stat până la 23 noiembrie 1942. În acțiunile de la Cotul Donului i s-a încredințat apărarea unui punct de legătură Klestkaia și Melo- Kletky, front de peste 4 km. La cota 160 (5 km est de Raspopinskaia a oprit mai multe atacuri inamice care țineau cu orice preț să ocupe cota, cel mai bun observator din regiune. A luat măsuri judicioase care au asigurat integritatea poziției. A fost luat prizonier la 23 noiembrie 1942. A stat în lagărul Nr 74 Oranki. Nu s-a înscris în Diviziile H C C și T V, fiind bolnav. A fost eliberat la 12 mai 1948. La venirea în țară a fost anchetat de Comisia de verificare și a fost găsit nevinovat. În rezervă a fost trecut cu gradul de căpitan. Pentru a-și întreține familia s-a angajat ca zilier la Balastiera C F R Slătioara. La 23 ianuarie 1953 a fost avansat la gradul de maior în rezervă. Nu stim din ce motive s-a mutat la Ploiești. A murit la 4 februarie 1954, la doar 44 de ani, în condiții neelucidate. În certificatul de moarte se menționează ” locomotivă din stația Ploiești-Tiraj l-a accidentat.

Cauza morții facturarea craniului, zdrobirea membrului inferior drept”. Nicolae Manzdraguna impresionează atât prin activitatea sa militară cât și prin misterioasa să moarte. A fost înmormântat la Ploiești ( de aici era soacra sa).

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Surse: Arhivele Militare. Mulțumesc pe această cale familiei Odoroagă care mi-a pus la dispoziție documente și fotografii.

Autor. Prof. Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s