Nemulțumiri din cauza întârzierii votării bugetului de către Guvernul Cîțu

***Nemulțumiri din cauza întârzierii votării bugetului de către Guvernul Cîțu***
Se pare că bugetul pe acest an se lasă încă așteptat. Partidele care formează Guvernul Câțu încă nu au ajuns la un numitor comun. Miercurea trecută, premierul Câțu a încercat să acopere scandalul din Alianță, explicând că întârzierea se datorează faptului că proiectul legii bugetului este primul cu o abordare multianuală, respectiv că se analizează la pachet și raportul dintre veniturile și cheltuielile din 2022. ,,Suntem încă în pandemie, nu am scăpat de pandemie, la aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare, resursele suplimentare pentru plata vaccinului, bineînţeles, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deci bugetul de aici a pornit.”, a precizat premierul, Florin Câțu.


Anul trecut, statul român a cheltuit, potrivit datelor oficiale, cu aproape 100 de miliarde de lei mai mult decât a încasat. Practic guvernul se foiește în Patul lui Procust: România trebuie să se încadreze în ținta de deficit de 7, cel mult 7,2% din PIB, sinonimă cu tăieri și redimensionări de cheltuieli.
Potrivit lui Câțu, ar urma să fie corectate o serie de măsuri luate în trecut și care au avut un efect devastator asupra economiei, după cum a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern. Premierul transmite și că a avut discuții cu toți miniștrii, de la care așteaptă măsuri de restructurare, amintind de situația companiilor de stat sau de modificarea legii salarizării, astfel încât să fie eliminate cheltuielile ineficiente.


Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, este îngrijorat de de bugetul pregătit de Guvernul Cîţu, neștiind cu se va descurac cu UAT-urile din Olt, „Nu ştim dacă ne vom descurca”, afirmând că Alianţa PNL-USR PLUS-UDMR nu promovează proiecte de investiţii și că va fi doar un buget de austeritate cu multe lipsuri.
Acesta le-a recomandat celor din coaliția de guvernare bugetul prezentat de PSD ,,Ca de fiecare dată, PSD a avut măsuri și proiecte care au vizat marea majoritate a populaţiei. Eu cred că, în primul rând, perioada de austeritate pe care mai mult ca sigur ne-o va propune Guvernul Cîţu, este cauzată de faptul că de când sunt la guvernare n-au venit cu niciun proiect de investiţii. Este o regulă în economie, atât timp cât nu faci investiţii în infrastructură, nu există un motor care să pornească economia după o perioadă grea.” a precizat șeful administrativului oltean, Marius Oprescu.


Siminica Mirea, senator Olt: Cîțu, Hagi Tudose al României
Îngrijorată este și senatorul oltean, Siminica Mirea, care consideră că ,,austeritatea a devenit în guvernarea de dreapta o stare permanentă!
Dublată de nepăsare, își arată efectele: pensionarii și salariații ies în stradă, în plină iarnă, sătui de umilința cu care sunt tratați de către guvernanți.
Zeci de pensionari și oameni ai legii au pichetat, ieri ( joi 28 ianuarie- n.r.), Prefectura Olt, strigându-și disperarea. Prefectul însă, le-a răspuns în nota proverbială a incompetenței acestui guvern: ”că nu se poate să se poată!”.
Acești oameni vin în stradă și cer să se respecte legea, cer să lase deoparte afacerile oneroase și lupta pe putere și să se uite către ei și către prețurile alimentelor, care cresc de la zi la zi, invers proporțional cu veniturile românilor.
Cîțu, Hagi Tudose al României, vede în fiecare bănuț oferit creșterilor salariale, o risipă.”
a punctat parlamentarul PSD, Siminica Mirea.


Siminica Mirea consideră că ,,îngheţarea salariilor bugetarilor şi amânarea pensiilor şi alocaţiilor pot avea efecte contraproductive, şi vor genera pierderi în ceea ce privește puterea de cumpărare a cetăţenilor, fapt ce va întârzia revenirea economică a României.
Planul bugetului alternativ realizat de Partidul Social Democrat propune ca, de la 1 martie 2021, valoarea punctului de pensie să ajungă la 1.775 lei, iar de la 1 septembrie să ajungă la valoarea de 1.875 lei, alături de creşterea alocaţiilor, precum şi de cea a pensiilor şi salariilor profesorilor.

Aceasta a mai adăugat că, partidul din care face parte a făcut un buget alternativ, cu soluții pentru fiecare problemă. ,,modelul austerității, al înghețării sau tăierii de venituri, promovat de guvernarea actuală, ahtiată după funcții și privilegii, înseamnă nesiguranță, faliment, sărăcie și o viziune economică primitivă, pe care nici FMI nu o împărtășește.
PSD susține revendicările salariale, care sunt legitime, și vine în fața cetățenilor cu un buget alternativ, cu soluții identificate pentru cerințele lor.”


Simona Bucura Oprescu, deputat Argeș crede că soluția poate fi accesarea de Fonduri Europene!
Deputat PSD de Argeș, Simona Bucura Oprescu, a transmis la rândul său, că bugetul alternativ oferit de social- democrați este unul cât se poate de realist și care cuprinde măsuri concrete și surse viabile de finanțare.
Printre altele, aceasta a mai punctat, printre altele că principalele obiective ale PSD sunt protejarea populației în fața pandemiei, repornirea economiei, investițiile în infrastructură, creșterea numărului salariaților, majorarea – potrivit legii – a salariilor, pensiilor și alocațiilor, simultan cu reducerea deficitului.
,,În varianta PSD, bugetul este construit pe un PIB de 1.118,5 miliarde de lei, bazându-se pe o creștere economică realistă, de 4%, și un deficit de 7,26%.
PSD este adeptul impulsionării, sprijinirii economiei și populației. PNL și aliații săi de dreapta – USRPLUS și UDRM – văd soluții prin austeritate, prin înghețarea veniturilor populației – salarii și pensii.
Cum ar proceda PSD dacă ar fi la guvernare?
Conform bugetului alternativ al PSD, sursele majore de creștere a veniturilor ar fi:
1)Încasarea taxelor amânate la plată în 2020 – aproximativ 19 miliarde de lei;
2)Creșterea salariului minim și a numărului salariaților care va antrena venituri suplimentare, din impozitele și contribuțiile aferente, de alte 12 miliarde de lei;
3)Angajarea fondurilor europene – atât urmare a aplicării Planului Național de Redresare și Reziliență, cât și proiectelor finanțate din bugetul exercițiului financiar curent – încă 14,5 miliarde de lei.
În privința cheltuielilor bugetare totale, PSD pune accent pe Sănătate, Educație și stimularea economiei.”
a ținut să puncteze, pe pagina sa de socializare, Simona Bucura Oprescu.


Deputat Olt Marius Iancu: În vremuri grele, noi nu lăsăm pe nimeni în urmă!
Cu soluții viabile și concrete aflate în programul alternativ de buget în 2021, a venit și deputatul Marius Iancu de la Olt, care a menționat că România poate avea din nou creștere economică de 4% în acest an, conform estimărilor din Bugetul Alternativ al PSD.
Mai întâi, spune Iancu, că trebuie asigurată stabilitatea cursului valutar sub pragul de 5 lei pentru un euro și , de asemenea redus șomajul în acest an de la
5,3% la 4,5%, iar punctul de pensie ar trebui crescut de la 1.775 lei la 1.875 lei.
Totodată, alocațiile copiilor, în contextul bugetului alternativ pot fi dublate iar salariul mediu să fie majorat la 2460 lei și la 2600 lei pentru cei cu studii superioare.
,,Se poate, pentru că PSD a mai luat aceste măsuri bune pentru populație prin creșterea consumului, a investițiilor și stimularea exporturilor.
Se pot aduce bani mai multi la buget prin creșterea veniturilor, o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, reducerea risipei banului public, prioritizarea investițiilor și digitalizarea marilor sisteme publice.
Creștem veniturile angajaților cu salarii mici și medii până la 6000 lei salariu brut lunar.
Acordam facilitati firmelor care măresc substanțial veniturile angajaților
Programe de sprijin pentru companii și IMM-uri pentru menținerea și creșterea locurilor de muncă.” a precizat deputatul oltean.


Conform bugetului alternativ, parlamentarii PSD militează pentru creștere economică și pentru relansarea Programului ,,Fabricat în România” care va conține măsuri pentru susținerea industriilor autohtone.
,,Bugetul Alternativ al PSD are trei priorități – Sănătatea ( +30% din PIB), Educația ( +18% din PIB) și Învestitiile ( +18% din PIB).
Și pentru că premierul Cîțu „vrea să taie de undeva”, îi dăm și soluția – din cheltuielile Parlamentului, din Fondul de Rezervă al Guvernului care, din păcate, este folosit în scop electoral si din cheltuielile Ministerului Finanțelor.
Bugetul PSD a fost făcut de specialiști, a fost discutat cu reprezentații sindicatelor și ai mediului de afaceri și reprezintă singura soluție pentru că România să nu se afunde în cea mai grea criză economică.
De aceea, avem nevoie de o clasă de mijloc puternică și PSD vrea să continue consolidarea ei.
În vremuri grele, noi nu lăsăm pe nimeni în urmă și arătăm că se poate!”

a conchis deputatul Marius Iancu.


Adrian Chesnoiu, deputat Olt: Guvernul de conjunctură PNL- USR scoate oamenii în stradă

Printre cei care au mai luat atitudine a fost și deputatul PSD Adrian Chesnoiu. Acesta consideră că românii nu mai pot suporta abuzurile Guvernului Câțu și în plină iarnă, trecând peste pandemia care face ravagii în toată lumea, au ieștit în stradă să protesteze.
,,PNL și USR au picat testul guvernării și nu sunt în stare să facă un buget care să relanseze economia și să crească veniturile populației.
Creșterea salariilor este o soluție pentru relansarea economiei.
Creșterea salariului minim înseamnă creșterea veniturilor populației, a puterii de cumpărare, a producției și a vânzărilor, creșterea numărului de locuri de muncă și a bugetului pensiilor.
Este o viziune economică simplă și logică pe care o are PSD, la fel ca majoritatea Guvernelor UE sau SUA.”
a afirmat Chesnoiu.


Acesta consideră că majorarea salariului minim cu 3% nu este numai o bătaie de joc, ci un model de austeritate pe care nici măcar FMI nu îl mai accept, astfel că viziunea economică a Guvernului Cîțu este cu mult depășită de ceea ce se dorește la nivel global.
,,De aceea, PSD propune o creștere a salariului minim cu 10,3%, de la 2230 lei la 2460 lei , la fel ca în alte țări ale Uniunii Europene – Letonia -16% Ungaria- 9%, Polonia -8%, Bulgaria – 6,6% sau Slovacia- 7,4%.
În SUA, creșterea salariului minim variază în funcție de stat, de la 5% la 9%.
Și românii știu toate aceste lucruri și de accea ies în stradă împotriva unui Guvern de Conjunctura PNL- USR ilegitim pe care ei nu l-au votat!”
a conchis deputatul oltean, Adrian Chesnoiu.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s