Argeș. 159 de ani de la nașterea dramaturgului Alexandru Davila

Argeș. 159 de ani de la nașterea dramaturgului Alexandru Davila
Născut la 12 februarie 1862, în localitatea argeșeană Golești, marele dramaturg român Alexandru Davila, a fost comemorat de autoritățile argeșene, marcând 159 de ani de la nașterea sa.
Alexandru Davila este fiul doctorului Carol Davila – întemeietorul învăţământului medical din Ţara Românească şi al Anei Racoviţă (născută Golescu). Prima parte a copilăriei, Alexandru Davila și-a petrecut-o în conacul familiei de la Golești.
În 1868-1872, Alexandru Davila a mers la școala comunală din Golești, aflată într-un pavilion al conacului familiei mamei sale. Mai târziu, a frecventat cursurile Școlii luterane din București. În primăvara anului 1871, s-a mutat împreună cu tatăl său în casa lor din Cotroceni, iar din toamna anului următor și până în 1874 a urmat cursurile gimnaziale la Institutul de băieți condus de V.A. Urechia.
Vacanțele școlare și le petrecea la Conacul Goleștilor, dar și la Băile Bughea, din vecinătatea orașului Câmpulung-Muscel, de unde corespondează cu familia: „fac nebunii toate ziua: sar, mă cațăr și ciupesc”.
În anul 1874, a fost trimis de tatăl său la Paris, la Liceul St. Louis, unde a studiat până în 1881. A frecventat în această perioadă cercurile literare și artistice din capitala Franței, cunoscând personalități din elita culturală pariziană precum Jean Richepin, Paul Ponchon, Paul Verlaine, André Gill, Mallot de Basillon, Edmond Haraucourt.
Davila face studii la Paris, după care se consacră activităţii de ridicare a teatrului românesc, în calitate de director al Teatrului Naţional.
Scrie şi publică cronicii dramatice prin care impune principii temeinice în privinţa repertoriului, a regiei şi a jocului actorilor. Şi-a cucerit un loc important în literatura română printr-o singură operă: drama istorică în versuri „Vlaicu Vodă” (1902). Piesa evocă un episod din lupta pentru independenţă a poporului român în a doua jumătate al secolului al XIV- lea. Acţiunea se petrece, după cum notează dramaturgul, pe la 1370, la Curtea de Argeş şi are ca protagonist pe domnitorul Ţării Româneşti, Vlaicu Vodă.
Alexandru Davila s-a stins din viaţă la 20 octombrie 1929, la vârsta de 67 de ani.
Judeţul Argeş şi-a manifestat preţuirea prin a da numele “Alexandru Davila” teatrului din municipiul Pitești, aflat în subordinea Consiliului Județean, care a fost cunoscut publicului încă din secolul al XVIII-lea, prin spectacole de păpuși, reprezentațiile fiind susținute la curțile domnești și boierești. De numele lui ne vom aminti ori de câte ori vom vorbi de Neamul Basarabilor, de Biserica Domnească, de Mitropolia Ţării Româneşti, de Curtea de Argeş şi de Goleşti.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s