Olt. Deputatul Gigel Știrbu vrea restricții pentru votul cu viză de flotant!

***Olt. Deputatul Gigel Știrbu vrea restricții pentru votul cu viză de flotant!***
Pentru a se evita turismul electoral care ifluiențează în mod negativ alegerile într-o localitate, deputatul PNL Olt, Gigel Știrbu a anuțat, astăzi, 9 februarie că vrea să depună o inițiativă legislativă potrivit căreia vrea să restricționeze posibilitatea de a vota cu viză de flotant.
,,Așa cum am promis, am depus la începutul acestei noi legislaturi inițiativa legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidenta persoanelor şi actele de identitate ale cetățenilor români, în sensul prevenirii ”turismului electoral” și distorsionării rezultatului alegerilor.
Concret, nu mai pot vota pe listele electorale permanente persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de un an de zile înaintea datei scrutinului. De ce? Pentru că sunt cetățeni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate. Este inadmisibil ca prin votul astfel viciat din localitățile respective, de către cetățenii care nu locuiesc în comunitățile respective, să fie compromise programele de dezvoltare ale localităților! Stop turismului electoral!” a ținut să prcizeze parlamentarul oltean.


Acesta și-a motivat inițiativa legislativă privind prevenirea turismului electoral după ce a făcut o analiză la alegerile locale din 2016 și 2020, în 200 de localități unde s-a observat că în preajma scrutinului vizele de flotant au crescut considerabil. ”În urma unei analize făcute pe 200 de localități unde s-a observat o migrație suspectă la alegerile locale din anii 2016 si 2020, ocazie cu care s-a constatat că numărul de vize de flotant a fost de 20.000, evident, aproape toate emise în preajma alegerilor, în timp ce în anii fără alegeri, numărul maxim de vize de flotant care au fost emise în aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puțin. Concret, a fost obținută viza de flotant doar pentru a-l vota pe primar. Sunt oameni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, Apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate”.
În acest sens, Gigel Știrbu vizează și modificarea actului normativ privind evidența, reședința și domiciliul persoanelor, în sensul obligării celor cu viză de flotant să meargă la poliție din trei în trei luni pentru a confirma că locuiesc la adresa respectivă, dar și să declare pe proprie răspundere că stau în respectiva locație mai mult de 15 zile pe lună.
Nu în ultimul rând, proprietarul unei locuințe nu va putea permite la mai mult de două persoane să își stabilească reședința acolo.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s