Prima muncă a lui Hercule -Uciderea leului din Nemeea

***Prima muncă a lui Hercule -Uciderea leului din Nemeea***

Scriam în numărul trecut despre cele 12 porunci pe care legendarul nostru Hercule le-a primit de la Euristeu, sub care a slujit timp de 12 ani.
Legenda ne spune că Hercule era fiul lui Zeus și al Alcmenei, o frumoasă pământeacă de pe meleagurile Mehedințiului de azi. Pentru a se uni cu Alcmena, Zeus a luat chipul și înfățișarea soțului ei, Amfitrion, plecat să lupte împotriva teleboenilor. Din iubirea lor s-a născut Hercule, iar din unirea Alcmenei cu Amfitrion, sosit imediat după aceea, s-a născut Ificles, frate vitreg cu Hercule.
Prima poruncă a lui Euristeu ( vărul său) pe care Hercule a dus-o la bun sfârșit a fost uciderea Leului din Nemeea- o fiară înspăimântătoare care teroriza ținutul respectiv. Hercule se luptă cu el, îl sugrumă, apoi îl jupoaie de pielea îngrozitoare la vedere, blana sa a devenit o pradă de lupta și a fost declarată a fi impenetrabilă. Eroul s-a înfățișat, mai apoi îmbrăcat în această piele înspăimântătoare lui Euristeu. Acesta, de frică, nu-i îngăduie să pătrundă în cetate ci îi poruncește să-și depună prada înaintea porților, iar cu această ocazie eroul înființează Jocurile Nemeiene.
Leul din Nemeea a fost un monstru vicios din mitologia care a trăit în Nemea, fiind, în cele din urmă, ucis de către Hercule. Leul a fost considerat, ca fiind puiul lui Tyfon cu Echidna, despre care se mai spune că ar fi căzut din lună ca urmaș al lui Zeus și Selene.
În mitologia greacă se spune că leul din Nemea luat forma unei femei frumoase pentru a atragere oamenii din satele vecine, care doreau să salveze domnișoara aflată în primejdie. După intrarea în peșteră omul vedea o femeie, de obicei care se prefăcea că e rănită și se grăbea s-o ajute. Odată ce acesta era foarte aproape, femeia se transforma în leu și-l omoară. Leul devora apoi omul, oferindu-i oasele lui Hades, Zeul Morții.
Orașul Neméa a fost întemeiat în anul 1840, în cadrul încercării generale de reînviere a vechilor denumiri. Cuprinde două bazine: bazinul mic al Nemeii, unde se află ruinele templului lui Zeus, și bazinul Sfântului Gheorghe – care mai este numit și vechiul câmp Fliásio, denumire păstrată din timpul dorienilor – astăzi câmpul Nemeii. Aceasta din urmă este cea mai mare câmpie din județul Korinthía, fiind situată cam la 290 metri înălțime. Întemeietorul orașului este considerat a fi Flías, fiul lui Dionisie. În acest oraș s-a născut drama satirică, predecesoarea tragediei. Din cele mai vechi timpuri, câmpul Fliásio era traversat, ca și astăzi, de râul Asopós, care se varsă în golful Corint.
Autor: Dr. Ing. Aurel Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s