Hercule și uciderea hidrei din Lerna ( Cerna)

***Hercule și uciderea hidrei din Lerna ( Cerna)***
O altă poruncă pe care Hercule a primit-o de la Euristeu, a fost să ucidă hidra, despre care se spune că ar fi existat într-o peșteră din zona Mehedințiului, mai precis pe râul Cerna din Cheile Corcoaiei.
Povestea prezenței lui Hercule pe meleagurile noastre, mi-a fost spusă de bunica mea, pe când eram copil, însă mai toți bâtrânii din zona satul meu, Răscolești, din Izvoru Bârzii știu despre faptele de vitejie ale acestui mare semizeu. Tot ei spuneau că Hercule și Iorgovan sunt unul și același și, mai ales, că a trăit în Șvinița, unde au fost descoperite vestigii ale uneia dintre cele mai vechi civilizații din lume.
Scriam despre Hercule, într-un număr al revistei din iule anul trecut, cercetând scrierile lui N. Densușianu în ,,Dacia Preistorică” că, legendarul erou, în drumul său spre Caucaz, în căutarea lânii de aur împreună cu argonauţii săi ar fi trecut prin zona Severinului, urcând pe Dunăre în sus. Pe vremea aceea Dunărea avea un alt curs faţă de cel de astăzi, astfel că o parte trecea prin Iugoslavia curgând către Marea Adriatică, iar o altă parte către Pontus Euxinus, sau Marea Neagră, de astăzi.


Născută din Typhon și din Echidna, hidra era un balaur monstruos, a cărui răsuflare ucidea pe oricine îi simțea duhoarea. Ea avea șapte capete, care pe măsură ce erau retezate creșteau la loc. Unul dintre capete era nemuritor.
Balaurul de durere, și aproape pe moarte, se zvârcoli aşa de tare încât reuși să iasă din strâmtoare și a intrat în locul unde își avea vizuina. Eroul nostru a ocolit muntele ieșindu-i în cale, s-a proptit atât de tare să-i dea lovitura de grație încât piciorul i-a intrat în stâncă, urma fiind vizibilă și astăzi. Legenda mai spune că, Hercule a urmărit hidra și, aplicându-i ultima lovitură cu paloșul său, a omorât-o! Sângele dihaniei s-a transformat în apă și a țâșnit cu putere, formând izvoarele de la Izbucul Cernei, iar ultima suflare ieşindu-i într-un vârf de munte, în locul ştiut astăzi de Grota cu aburi, dar şi în cavernele și peșterile din jur.
În locul lui au rămas urmele luptei, muntele despicat în două, scobiturile rotunde din pereţii de pe stâncă şi despicătura verticală prin care abia se întrevede un colţ de cer, undeva sus de tot, e lăsată de măciuca legendarului Hercule.
Autor Dr. Ing. Aurel Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s