Vâlcea. Mihai Mateescu: Trebuie să lăsăm copiilor noștri istoria adevărată!

Primăria Băile Govora

***Vâlcea. Mihai Mateescu: Trebuie să lăsăm copiilor noștri istoria adevărată!***
Puțini știu că denumirea actuala stațiune Băile Govora, este cunoscută de peste 2.000 de ani, iar numele său vine din dialectul traco-dac, “govora” fiind o adâncitură, vale cu multe izvoare. Aici arheologii au descoperit urme ale așezărilor omenești din cele mai vechi timpuri.
Ca oraș și stațiune balneară s-a dezvoltat foarte târziu. Izvoarele cu ape minerale au fost descoperite abia în jurul anului 1860, când țăranul Gheorghe Ciurea le descoperă din întâmplare, săpând un puț. Aceste descoperă cu deziluzie că apa are o temperatură foarte mare și este sărată, prin urmare nu poate fi folosită pentru băut. De fapt, apa conținea țiței.
Despre istoria locului și investițiile ulterioare, am vorbit cu Mihai Mateescu, primarul orașului stațiune.

Mihai Mateescu, primar Băile Govora


,,E bine de știut că trebuie sa amintim despre două mari capitole ale istoriei acestei localități. Oamenii de bine de atunci, Brătienii au ajuns în vizită prin zonă datorită unor lucru total neplăcute. Vintilă Brătianu, fusese închis după revoluția din 1848, se îmbolnăvise și niște temicieri îi spusese că aici există un nămol special care l-ar face bine.
După aceea s-au făcut niște prospecțiuni, dar până să se ajungă la anvergura aceasta, au fost niște probleme și anume, medicul de atunci aviator dr. N Popescu Zorileanu, primește sarcina ca aceste ape minerale să fie analizate bine, la un laborator din Paris, unde se stabilește că sunt miraculoase, ulterior ajungându-se la concluzia că este cea mai importantă stațiune din Europa pentru tratarea căilor respiratorii, pentru că simultatn cu acestea s-a descoperit arealul binefăcător și anume că aerul este unic în Europa, după studiile făcute de dr. Cuzino”,
spune edilul din Băile Govora.


Mihai Mateescu a mai adăugat că cea mai importantă dezvoltare a acestei stațiuni a fost în perioada antebelică, când obștea țăranilor a fost cumpărată de Brătieni, când au începu să se construiască numeroase vile ale ,,potentaților vremii”, cei din anturajul Brătienilor.
După dezvoltarea stațiunii în acest sens, a fost necesar să fie înființată o societate economică să gestioneze afacere. ,, Pentru prima oară, aportul de capital era împăriț la jumătate , respectiv 50 % privat și 50% de stat. Ulterior vine perioada interbelică, când a fost o explozie turistică nu numai a stațiunii Băile Govora, dar și a tuturor stațiunilor din țară. (…) Lucrurile ar fi căpătat o altă conotație dacă nu ar fi intervenit regimul comunist. Din păcate, multe generații care au transferat acest lucru în negativ, fac o referire la faptul că era o abundență de turiști în Băile Govora. Este adevărat. dar nimeni nu a luat în considerație faptul că regimul comunist a închis granițele și a fost o politică de stat ca toată clasa muncitoare să meargă în stațiuni, un lucru extraordinar pentru toată lumea.” , a mai spus cu mândrie Mateescu, adăugând că astfel de acțiuni au fost benefice dezvoltării țării noastre, dar au contribuit și la sănătatea tuturor, indiferent de clasa socială din care au provenit, ,,Trebuie să lăsăm copiilor noștri istoria adevărată a acestor locuri.”, a conchis primarul Mihai Mateescu.


Cât privesc investițiile făcute în ultimii 20 de ani, decând Mihai Mateescu este primarul orașului, stațiune Băile Govora, sunt foarte multe, ceea ce a făcut ca această locație să nu își piardă calitatea de ,, stațiune balneoclimaterică” niciodată, așa cum, din păcate s-a întâmplat cu alte stațiuni de acest gen din Vâlcea, dar și din țară.
Între timp a fost extinsă rețeaua de gaze naturale, au fost refăcute punțile pietonale, iar sediul primăriei a fost reabilitat termic. Primarul Mihai Mateescu a făcut și o solicitare de modificare a procedurii de introducere a tuturor bunurilor în inventarul domeniului public al orașului Băile Govora (modificare, completare) – o procedură, pe care primarul o consideră foarte complexă.
De asemenea, în ultima perioadă a fost făcută dotarea Centrului Cultural ,,Virginia Andreescu-Haret” cu aparatură și echipamente audio-video pentru proiecția de filme, dar și dotarea acestuia cu calculatoare și mobilier de birou pentru organizarea unor activități pentru copii, precum și modernizarea infrastructurii stradale din Băile Govora și localitățile componente Curături și Gătejești.
Mai multe amănunte într-un interviu la VGtv Regional.
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș, http://www.vgtvregional.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s