Vâlcea. Proiecte ambițioase la Băbeni pentru promovarea tradițiilor locale

Primăria Băbeni

***Vâlcea. Proiecte ambițioase la Băbeni pentru promovarea tradițiilor locale***
Orașul Băbeni din județul Vâlcea, a fost până la reorganizarea teritorială din iunie 2002, a fost localitate rurală, dezvoltată destul de frumos pentru că aici extracția petrolului era principalul venit al locuitorilor din zonă.
Pe vremuri, această localitate era cunoscută ca reședință de plasă, apoi de raion, cu oameni cu diferite preocupări cum ar fi creșterea vitelor, oierit, agricultura, prelucrarea lemnului adus cu trenul de linie îngustă din munți dar și extracția petrolului.
De-a lungul timpului aici s-au așezat crescătorii de oi veniți din zona Sibiului, numiți de localnici ungureni, precum și prelucrători ai lemnului- rudarii.
Primarul Bogdan Ștefan, a declarat într-un interviu pentru VGtv Regional că are în plan realizarea unei zone de agrement pentru toți locuitorii orașului, modernizarea pieței centrale, dar şi o pistă de biciclete de 14 kilometri pentru care se așteaptă începerea lucrărilor, ce va putea fi putea folosită şi ca trotuar. Tot aici, pe marginea drumului DN 64, vor fi amplasate niște chioșcuri unde vor fi expuse produse tradiționale, în special cele lucrate manual de către meșterii populari din zonă.
Edilul orașului își dorește ca aici să fie permanent o zonă de prezentare și vânzare a produselor tradiționale din lemn, așa cum la Horezu sunt expuse cele din vestita ceramică.
,, În urma investițiilor făcute, s-au înființat mai multe societăți economice. Numai în ultimul an s-au înființat 25 de firme, cu fonduri europene pe start-up- ri, bani europeni nerambursabili. De asemenea, avem un Parc Industrial unde funcționează 35 de societăți. și așa cum vă spuneam inițial Băbeniul a revenit la viață, este viu! Sunt un primar implicat și îmi doresc ca Băbeniul să devină cu adevărat oraș! Încercăm să le creăm locuitorilor toate condițiile de care au nevoie.” a ținut să precizeze primarul Bogdan Ștefan.
Acesta ne-a mai dezvăluit că de curând a obținut fondurile necesare printr-un proiect demarat pe fonduri europene, cu mai mult timp în urmă pentru construirea unei grădinițe, ale cărei lucrări au fost începute deja. Tot din fonduri europene va mai fi construită și o creșă, însă începerea construcției a fost amânată din cauza din cauza contestațiilor făcute între firmele participante la licitație. Cele două obiective au costat peste un miliard lei vechi, iar primarul speră ca anul acesta, ambele obiective destinate tinerei generații să fie terminate și utilate complet.


,, Pe lângă aceste două grădinițe avem deja un proiect depus pentru 47 de străzi pentru asfaltare, care nu depășesc 4 km în totalitate. Ne dorim, printr-un proiect în parteneriat cu Guvernul Norvegian, cu fonduri norvegiene pe incluziune socială, pentru dotări medicale, pentru un aparat RMN, am semnat un proiect și trebuie să ne vină și o mașină de tip Salvare. Vom face și un Centru de Permanență, o Bază sportivă, o piață nouă, niște piste de biciclete…” a mai ținut să puncteze, primarul orașului Băbeni.
Bogdan Ștefan, ne-a mai spus că are o relație bună cu toți consilierii locali, cu care se sfătuiește în privința dezvoltării localității și, de asemenea, are un respect deosebit pentru administratorii firmelor locale care fac tot posibilul să își mențină domeniul de activitate și angajații.
Spre surprinderea noastră, în această localitate sunt foarte puțini asistați social (în jur de 20), însă primarul este disperat de faptul că sunt peste 200 de persoane cu handicap, pentru care trebuie să scoată din bugetul local peste 40 de miliarde lei vechi pe an. Speră, totuși ca presiunea bugetară să nu fie pe primărie, iar guvernul să susțină aceste persoane.
Mai multe amănunte într-un interviu la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro
Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s