Editorial. Eterna amăgire a nomenclaturii de partid și de stat

***Editorial. Eterna amăgire a nomenclaturii de partid și de stat***
Ideea acordării și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului este și astăzi un mijloc de amăgire și speranță. Eu înțeleg că amăgirea să fie purtată ca o cruce și nu vânturată ca un abur ce nu încălzește pe nimeni, ci doar desensibilizează. Toate momentele de schimbare consemnate de istorie până acum au fost într-o măsură mai mare sau mai mică o mare amăgire a omului de peste tot în lume.
Nu a făcut excepție nici momentul 1989 care a înlăturat comunismul dar ne-a lăsat moștenire nomenclatura de partid și de stat.
Otrava letală prevăzută în manifestul comunist-evanghelia roșie pentru întemeierea societății socialiste în lume o constituie programul prezentat de cei doi teoreticieni germani Marx și Engels în timpul revoluției de la 1948. În program au fost cuprinse două măsuri de acțiune eficientă: ura de clasa și desfințarea propietății particulare asupra bunurilor de orice fel.
La aceasta idee a aderat repede o mare parte dintre intelectualii vremii din Franța și, după terminarea razboiului, în Europa de răsărit, în Asia și America latină. Deși comunismul a părăsit scena istoriei, astăzi ne confruntăm însă cu ura de clasă, cu ura între toate categoriile sociale, cu atacul la categorii de tip capitalist precum: patron egal exploatator, proprietar de pământ egal boier, împrumuturi și bancheri egal imperialiști care cumpară țara, toate acestea sunt lansate în public de către anumite forțe politice.
Ca sa evit orice interpretări răutăcioase, mă rezum la cartea ,,NOUA CLASĂ”, scrisă de un om politic și teoretician MILOVAN DJILAS, în care arată că după victoria revoluției socialiste, aparatul de partid comunist se transforma într-o nouă clasă socială conducatoare cu birocrație proprie. Aceasta birocrație monopolizează puterea de stat și își aproprie toate bunurile prin naționalizare. Astfel, noua clasa devine și ea clasa exploatatoare, calcă în picioare orice morală și își instaurează dictatura prin teroare și control ideologic total.
Cei care au luptat pentru idealul revoluționar și mari libertăți, se transformă în reacționari oribili după ce dobândesc putere. Când și aceasta clasă va părăsi scena istoriei, ea va lasă în urmă mai puține regrete decât toate cele care au precedat-o. Această clasă ascunsă devine repede o clasa dominantă, o nouă aristocrație, deși provine din declarație tinde să devină o NOMENCLATURĂ ereditară, iar exploatarea ei duce la aceeași alienare a omului ca și capitalism. Noua clasă de privilegiați aspiră prin mijloace false și dictatoriale la puterea generală, în sfârșit aceasta clasa este o clasă parazitară, întrucât activistul de partid ca și revoluționarul de profesie nu produc nimic, nici o valoare, dar huzuresc pe spinarea celor naivi și manipulați prin programe și ideologii de partid.
Revenind la noi, în România după stingerea focarului revoluționar, nomenclatura românească și-a revenit foarte repede reușind să stăpânească momentul politic prin ocuparea posturilor cheie, cadrele în conducere au rămas aceleași în toate instituțiile, în intreprinderi, în viața civilă și militară. Mișcarea vechilor cadre de conducere a fost cea mai abilă și stupefiantă mișcare a nomenclaturii, astfel au fost dislocate nu înlăturate și mișcarea s-a făcut de jos în sus, în felul acesta vechile cadre au fost avansate.
Așadar, mă întreb: cine poate să prevadă ce acțiuni perfide există în mintea multor oameni din diverse straturi sociale și cum se poate explica expresia: MUTATIS MUTANDIS?
Dacă în viața reală așa stau lucrurile și probabil așa vor sta mereu, măcar să nu ne mai amăgim cu privire la ceea ce înseamnă așteptările pentru o schimbare reală.
Gheorghe Duduială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s