File de istorie. Apollo, zeul Soare născut pe tărâmul Istrului de jos

***File de istorie. Apollo, zeul Soare născut pe tărâmul Istrului de jos***

Apollo din curtea mea

Sunt pasionat de mic copil de istoria veche a poporului nostru și am încercat de fiecare dată, atât cât am putut să o scot la lumină și să transmit tinerei generații iubirea de neam și țară, să le demonstrez, lor dar și altora care mai cred că noi suntem urmașii Romei, că suntem o civilizație foarte veche, născută din cele mai mari și importante personaje istorice ale lumii, zeii și semizei.
În curtea casei de la țară, în comuna Izvoru Bârzii din Mehedinți tronează mai multe statui, printre care aș aminti pe cea a Zeului Apollo, despre care sunt întrebat de cei care îmi calcă pragul cine e și ce reprezintă.
După origine, Apollo a fost Hyperborean din regiunile din nord ale Istrului de jos. Mama lui a fost hyperboreană și se numea Latona, adică femeie de origine latina.
Diana sora lui Apollo, după cum ne spune poetul Pindar, trăia în țara de la Istru. Pe o inscripție romană de la țărmul Dunării de jos, ea este numită ,,Diana regina”.
Templul cel renumit al lui Apollo Hyperboreanul se afla în insula cea sfântă de la gurile Dunării, numită în vechime Leuce (Alba), astăzi insula Serpilor. Apollo, scrie Maniliu, a fost adorat cu o deosebită onoare în toate regiunile Pontului Euxin (Marea Neagră). Inscripțiile grecești și cele romane, amintesc de cultul său pentru orașele: Istros, Calatis și Tomis. Pastorii Hyperboreeni din munții Ryphaei(Carpați), îl sarbătoreau în fiecare an. Săgeata lui Apollo, cu care a ucis Cyclopii, a fost îngropată în munții Carpați, după cum spun legendele vechi.

Apollo din curtea mea


Apollo ca divinitate a soarelui, este reprezentat adeseori pe monedele nationale ale Daciei, sub numele de ,, Λ Π ΛVC – Aplus și ΛKV—LCU”. La greci, el era numit și Justus, Juris peritus, probabil avându-se în vedere originea sa din țările Daciei, (Dicia la Ulpian), după cum la Homer, Abil din nordul Thraciei.
Apollo, este înfățișat și pe patera cea frumoasa din tezaurul de la Pietroasa, cu grifonul Hyperboreu, odihnind lânga picioarele sale.
În orașul Apullum al Daciei, Apollo era zeul cel mai adorat după Jupiter optimus maximus. Aici el este invocat sub numele de ,,A p o l l o d e u s, A p o l l o p r a e s t a n t i s s i m u s, D e u s b o n u s p u e r p o s p h o r u s A p o l l o P y t h i u s, B o n u s p u e r, B o n u s d e u s p u e r p o s p h o r u s.”
Fără îndoială că Apollo era zeul tutelar al orașului Apullum, numit de Ovidiu-Apulus. Am putea chiar sa presupunem că reședința cea veche a lui Apollo se aflase la Apullus sau Apullun, cu atât mai mult, ca grifonul Hyperboreenilor care indica munții cei avuți de aur ai Daciei și care sunt în apropiere de de vechiul Apullum ( Alba Iulia).


Numele de Apollo, nu este grecesc, acest cuvânt aparține limbii pelasge ce se vorbea în Nordul Thraciei și a avut înțelesul la început de Albus, (adică Alb, art. albul, iar ca nume familiar-Albul). La Enniu, albul este un epitet al soarelui. Latinii, scrie Macrobiu, numeau pe Apollo ,,Soarele”, Sabinii, ne spune Festus, ziceau Alpus, în loc de Albus, iar la Etrusci, sau Turseni, Apollo era numit Apulu și Aplus, după cum ne apare și pe monedele naționale ale Daciei, putem zice ale Agathyrsilor. În părțile de sus ale Italiei , Apollo mai era numit si Bellis, un cuvânt ce avea acelasi înteles, cu albus.În vechea literatura greceasca Apollo mai avea si epitetul de ,,Luminos”, dupa cum la romani, Apollo era numit si deus lucoris, iar pe monedele vationale ale Daciei, ΛKV—L(U)CU.


Atributele sale caracteristice erau: Grifonul, simbol al domniei sale peste munții de aur Hyperboreeni, corbul lui Novac (Saturn) și șoimul lui Montu (Uranus).
Apollo, după cum ne spun tradițiile grecești, servise în tinerețile sale, ca păstor la regele Admet din Thessalia și păzise cirezile de boi ale regelui Laomedon din Troia.


Această tradiție o aflăm și în literatura populara română. Într-un cântec epic bătrânesc el figureaza ca cioban sau păstor de oi. În acest poem, se spune că în urma răzmerițelor, care se întâmplaseră în aceasta țară, a rămas făra părinți, astfel că a trebuit să se facă cioban. În aceasta calitate Apllo ar fi servit 9 ani la trei stăpâni. El este fratele lui Typhon și amandoi sunt fii lui Novac cel bătrân, Saturn.
În colindele populare românesti, Apollo este celebrat ca divinitate a Soarelui, și a luminii, ca ,,Bunul Zeu cel mititel și înfățisel”, numit ,,B o n u s d e u s p u e r” în inscripțiile Daciei și este invocat sub numele de:,,Leer și-a nost Domn”, ,,Ler Domn, Domn de-al nostru”, și ,,Leru-i Doamne, tinere”. Curțile în care se afla dânsul, sunt curți domnești, dalbe împărătești, înalte împărații. În aceste colinde, cuvântul Leer sau Ler, este numai un epitet arhaic, al lui Apollo. Forma cea veche a cuvântului era în limba latina ,,Liber” , cu înțelesul de ,,prunc”, sau copil mic.


După cum ne spune Cicero, Apollo mai era numit și Liber, în ținuturile grecești, adică in partile de rasarit ale Europei.Sub numele de Liber, figurează Apollo si pe o inscriptie romană, din Dacia, sora lui Apollo, Diana, încă este numită Libera.
Frigienii, după cum ne spune Macrobiu, celebrau la începutul primăverii, în ziua a 8-a, a calendarelor lui Aprilie, o sărbătoare solară sub numele de Hilaria.
Pe o inscripție romană, de la Naissus, din Mesia de Sus, Diana figurează sub numele de Hilara. O fiică a lui Apollo, are în Carminele cyprice numele de Hilaira. Se pare că aceste numiri, de ,, Hilaria”, ,Hilara” si ,,Hilaira” , sunt doar simple forme literare, ale unor invocații populare, ce se adresau divinităților luminei, după cum în colindele românesti, Apollo (Liber sau ,,Ler Domnul”), este invocat și sub formele de: ,,Hai Leru-mi Doamne”, ,,Aleroiu Doamne”, si ,,Eler Doamne”.
Dr. Ing. Aurel Grigore Sebeș

Apollo din curtea mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s