File de Istorie. Luptele din septembrie 1916 din Defileul Jiului

***File de Istorie. Luptele din septembrie 1916 din Defileul Jiului***
În luna septembrie 1916 în Defileul Jiului au avut loc lupte grele între Divizia 11 Infanterie română (din această divizie a făcut parte și Regimentul 43 Infanterie din Slatina) și Divizia 187 germană ajutată de Brigada 144 austro-ungara.
Luptele s-au dat la Buliga, vechiul punct de granița dintre Regimentul 43 Infanterie din Slatina, între 5- 18 septembrie. Reg 43 Infanterie a avut pierderi foarte mari. Pe Monumentul Ecaterinei Teodoroiu din Slatina (care de fapt este închinat eroilor Reg. 43) sunt amintiți 44 eroi.
Între ei, sublocotenenți în rezervă Popescu Vasile, de loc din Mehedinți și Toporoff Haralambie (acesta este numele corect) de loc din Silistra, Cadrilater.
Apoi, între 10-12 septembrie 1916, luptele s-au dat la Straja-Vulcan, urmat de Poiana lui Mihai 12-15 septembrie și Oboroca (vârf muntos) 20 septembrie-3 octombrie.
Reg. 43 Inf suferă și aici pierderi mari. Pe Monumentul Ecaterinei Teodoroiu din Slatina sunt amintiți 9 eroi.
La vârful Straja-Pasul Vulcan au căzut la datorie 1.524 eroi. Unii au avut parte de o înmormântare creștinească fiind îngropați în Cimitirul Eroilor din Lupeni, alții au rămas prin munți, rape neștiuți de nimeni. Pentru ei s-a ridicat la Mănăstirea Straja în 1999 o Cruce a Eroilor.
Avem datoria să ne amintim de ei și să-i facem cunoscuți!
Mulțumesc pe această cale doamnei Dumitrescu Valentina, fosta mea elevă de la Șc nr 7 Slatina (azi „Vlaicu Vodă „) pentru fotografiile trimise, fotografii care mi-au dat posibilitatea să amintesc luptele din septembrie 1916 din Defileul Jiului.
Autor: Prof. Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s