Vâlcea. Parteneriat între Prefectura Vâlcea și Asociația Kogayon

***Vâlcea. Parteneriat între Prefectura Vâlcea și Asociația Kogayon***
Prefectul Sebastian Fârtat a semnat miercuri, 10.martie a.c., un parteneriat de colaborare cu Asociația Kogayon, pentru înființarea în partea central-nordică a județului Vâlcea a geoparcului „Oltenia de sub Munte” ca parte a Rețelei Globale a Geoparcurilor UNESCO.
Prin acest parteneriat, Instituția Prefectului –Județul Vâlcea se angajează să sprijine, în măsura posibilităților și a competențelor legale, derularea studiilor, demersurilor și activităților necesare obținerii statutului de sit internațional UNESCO pentru această zonă.
Asociația Kogayon a demarat încă de anul trecut procedura de înscriere a zonei în rețeaua de geoparcuri UNESCO, în luna noiembrie a acestui an urmând să fie inițiat procesul propriu-zis de aplicare pentru recunoașterea acesteia ca teritoriu de dezvoltare durabilă, cu valori naturale și culturale de importanță internațională. Încheierea acestui proces este preconizată pentru primăvara anului 2023, după vizita de evaluare a specialiștilor din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), așteptați să sosească în Vâlcea în vara anului viitor.
Protocolul de colaborare încheiat astăzi între Instituția Prefectului – Județul Vâlcea și Asociația Kogayon este valabil pe toată durata proiectului de înființare a geoparcului, cu posibilitatea de a fi prelungit, prin acordul părților, pe o perioadă de încă un an.
„Respectul față de natură reprezintă grija noastră față de noi înșine și față de copiii noștri. Să o ocrotim ca pe ceva neprețuit care ne hrănește dar nu ne aparține!”, a transmis prefectul Sebastian Fârtat la finalul întâlnirii cu Florin Stoican, președintele Asociației Kogayon.

Geoparcul „Oltenia de sub Munte” are o suprafață de peste 635 de kilometri pătrați și se întinde pe teritoriul localităților Vaideeni, Horezu, Costeşti, Bărbăteşti, Stoeneşti şi Băile Olăneşti, cu Parcul Naţional Buila-Vânturariţa în centru.
Asociaţia Kogayon este ONG deprotecţia mediului înfiinţatăîn 2004, cusediul în Costeşti-Vâlcea. Are în prezent peste 150 membri, toţi voluntari.Principalele realizări ale Asociaţiei Kogayon pânăîn prezent:- Înfiinţarea Parcului Naţional Buila-Vânturariţa.- Implicarea în administrarea parcului prin implementarea unui număr de peste 20 proiecte în valoare de peste 300000 euro. Domeniile de activitate ale asociaţiei sunt: managementul ariilor naturale protejate, conservarea biodiversităţii şi geodiversităţii, ecoturismul, educaţia ecologică informarea şi conştientizarea număr de peste 20 proiecte, învaloaredepeste300.000 euro, vizând amenajarea infrastructurii turistice a parcului, programe de educaţie ecologică (Ranger Junior), monitorizare, studii şi cercetări, promovare, informare şi conştientizare. Managementul Rezervaţiei Naturale Muzeul Trovanţilor ecologică, informarea şi conştientizarea, dezvoltarea durabilă, activităţi de cercetare.


Asociaţia îşi desfăşoară activitatea înspecial în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa Costeşti.
Implicarea în proiecte de informare-conştientizare la nivel naţional și în rezolvarea unor probleme la scară naţională (Campania împotriva vânătorii în parcurile naţionale), etc.la a cărui înfiinţare şi-a adus o contribuţie decisivă prin întocmirea studiului de fundamentare şi derularea demersurilor legale pentru înfiinţare, precum şi în zona adiacentă acestuia, dar şi la nivel naţional.
Asociaţia Kogayon este membră CERI – Carpathian Ecoregion Initiative-Coaliţia ONG Natura 2000-Coaliţia pentru Arii Protejate Comitetul de Bazin al Râului Olt.

Asociaţia este din 2005 partener al Romsilva la administrarea Parcului Naţional Buila-Vânturariţaşi din 2006 custode al Rezervaţiei Naturale Muzeul Trovanţilor Costeşti.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s