Picătura de cultură. Lecția Sfinției-Sale

Mihai Petrescu

***Picătura de cultură. Lecția Sfinției-Sale***
Într-o seară mohorâtă în Clujul anului 1968, când, pe la sfârșitul lui noiembrie începea sesiunea de toamnă a studenților f-f-iști care veneau ca să-și susțină examenele trimestriale, sau erau programați să presteze orele de asistență la clasă cei din anul I, pe când cei din anul terminal să-și facă practica pedagogică predând, jucam poker în separeul de lângă „cambuza” domnului Mârza, Dorel, Genică, eu și un popă cam de 30 de ani, de pe lângă Ruginoasa – Aghireș, care nu mai dorea parohie ci dăscălie.
Ne hotărâsem la o partidă de poker în patru unde să-l băgăm pe Taica Popa la mijloc, știind că are „foloase” din parohie și era pe bune cu banii. Stabilisem să jucăm la 1 leu deschiderea, cu posibilitate liberă la „blaint” sau „ ober”.
Câștigător era jucătorul care deținea mâna cu cea mai mare valoare în conformitate cu ierarhia cărților de joc, sau cel care rămânea cu cărțile în mână după ce toți ceilalți jucători au renunțat să joace turul respectiv.
Poker-ul are mai multe variante de joc, toate fiind însă similare. În funcție de varianta jucată, mâinile pot fi formate folosind cărți care sunt ascunse față de adversari, sau dintr-o combinație de cărți ascunse și cărți arătate.
Alt aspect specific acestui joc este cacealmaua. Se spune că un jucător bun de poker nu are nevoie de un noroc ieșit din comun pentru a câștiga, deoarece, în timpul jocului, îi poate analiza pe ceilalți jucători de la masă și își poate da seama cine are cărți bune și cine nu, drept care poate supralicita sau se poate retrage, judecându-și mai degrabă adversarii decât propriul succes, de a fi obținut o mână de calitate.


Primele cinci-șase mâini au mers ca unse, foarfeca noastră dând rezultate.
Cam după miezul nopții, am oprit jocul purcedând la o pauză de refacere. După ce am făcut, gustativ, inventarul rezervelor alimentare aduse de popă, și am degustat pălinca de Sălaj, care, ușor agitată, făcea mărgeluțe cât ai spune Crezul, (așa spunea sfinția-sa că se cunoaște o palincă de Sălaj adevărată), s-a schimbat calimera. Popa începuse să recupereze.
La un moment dat, când Genică îmi servise un ful de valeți cu dame și Dorel avea o chintă mare, îl auzim pe „nevinovatul” popă că ne întreabă cu glas moale….
-„Taică, da când ai patru ca mine, cum se numește?.. Al dracu popă, avea careu de popi și a lustruit masa, râzând și spunându-ne…
-„ Mă taică, jocul ăsta îl fac acasă aproape în fiecare seară, cu cantorul, primarele și notarul. Credeți că nu m-am prins că vreți să mă băgați la mijloc? De data asta, vă iert numai cu atât, dar ar trebui să vă „litrosesc” de puținii bani pe care-i aveți….și…. ne-a mai servit o pălincă din provizia de udătură, spre iertarea păcatelor noastre și bineînțeles, dacă nu mai mult, ale lui.
Mi-e dor de anii „ studenției…


Uneori mă copleșește tristețea când îmi dau seama că acele clipe nu se mai întorc…De aceea spun că trebuie să profitam de fiecare etapă a vieții, dată de Cel-De-Sus fiecăruia, după mare mila Sa, pentru că este specială….
Clipele frumoase rămân întipărite cu litere ronde, așa cum ne cerea Domnul Constantinescu zis și „Klaps” la orele speciale de caligrafie, litere frumos conturate în suflet, pentru totdeauna….Mi-e dor nespus…
Stau de vorbă cu mine, acum, după cinci zeci și ceva de ani și privind detașat spre trecut, îmi dau singur sfaturi…Eu cel de ieri sunt Tu cel de azi… Tu ești creatorul propriului tău destin și, pentru binele tău, ar trebui să te gândești la asta în fiecare zi. Paradisul pe care îl vei trăi în această viață este proiecția a ceea ce tu ești, este un fel de paradis portabil. Acest paradis dispare însă imediat dacă permiți chiar și celor mai mici gânduri negative să pătrundă în el. Misiunea ta este să aperi acest paradis de intrușii periculoși: delăsarea, neîncrederea, frica, nerăbdarea. Deci, ai grijă…stă în puterea ta să-ți croiești viitorul…
Autor: Mihai Petrescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s