Vâlcea. Orașul Ocnele Mari clădit pe ruinele cetății Buridava

Evantaiul
Imagine Ocnele Mari
hotel

***Reclamă publicitară.
Vâlcea. Istoricul orașului Ocnele Mari
***
Ocnele Mari este un oraş situat în partea central-estică a judeţului Vâlcea în partea central sudică a României, în zona Subcarpaţilor, de-a lungul văii Pârâului Sărat, la întretăierea paralelei de 450 si 8ꞌ latitudine Nordică si meridianul de 240 20 ꞌ longitudine estică.
În Ocnele Mari se poate ajunge folosind drumul DN 67, distanţa fată de Râmnicu Vâlcea fiind de 8 km. Oraşul Ocnele Mari, prin poziţia sa geografică, dar mai ales prin marea lui bogaţie a subsolului – sarea, a permis dezvoltarea comunităţilor omenesti înca din neoliticul final.
Exploatarea zăcământului de sare din zona, se face încă prima epoca a fierului, dar mai ales în perioada urmăSatoare, când geto –dacii construiesc în vecinatatea pârâului Sarat o importantă cetate dacică „ Buridava”având un pronunţat caracter economic, militar, comercial şi religios înscriind astfel acest spaţiu al Ocnelor în circuitul comercial spre Italia, în care sunt antrenate şi oraşele greceşti de la Adriatică.
Din 1881 se deschid primele băi sărate, iar în 1933 Ocnele Mari devine oraş, staţiune balneară şi turistică de interes national. Din acest moment până după cel de-al doilea război mondial oraşul cunoaşte o perioadă de înflorire.
De asemenea, vecinătatea imediată a municipiului Ramnicu Vâlcea şi oportunităţile economice ale acestuia l-au avantajat. În ciuda adversităţilor, Ocnele Mari întruchipează o istorie milenară ce trebuie valorificată şi continuată.
Prin noua organizare administrativ-teritorială oraşul cuprinde cartierele:
Buda, Cosota, Făcăi Gura Suhaşului (in care se include şi Ocnele Mari- centru), Lunca , Ocniţa , Slătioarele şi Ţeica.
Până în 1956 de oraş mai aparţineau şi satele: Copăcelu, Râureni şi Stolniceni şi se întindea până la râul Olt.
În limitele actuale oraşul Ocnele Mari se învecinează: la Nord cu comuna Pauşeşti-Măglaşi, la est şi sud cu Mun.Rm.Vâlcea, iar la vest cu comuna Mihăeşti şi comuna Buneşti.
Privit de sus teritoriul acestei localităti se aseamana cu o “căldare” în poziţie normală fiind inchisă pe margini cu şiruri neântrerupte de dealuri ce au inclinaţie pâna la 45 0 ( Licura, Buda, Dealul Morii,Căpăţâna, Dealul Inalt în Nord, Fulgerişului, Castanului şi Slătioarelor în Vest, Făcăi, Coasta Grecilor, Cosota şi Lacul Doamnei în Dealul Birnea, Dealul Ţiganilor, Dealul Bisericii, Buda, Dealul Cazărmii din Ocniţa.)
Cordonul de dealuri ce inconjoară Ocnele Mari, se deschide ca o potcoavă, în partea de Sud-Est în direcţia râului Sărat, care izvorăşte din Nordul cartierului Lunca şi se varsă în râul Olt.
Localitatea se afla într-un cadru natural încântător, staţiunea Ocnele Mari- Ocniţa , situându-se la altitudinea de 310-320m.
Ca urmare a constituţiei litologice, agenţii modelatori au creat o serie de forme de microrelief, din care amintim eroziunile liniare din punctul “ La Evantai “,alunecările de teren, marmitele, grotele , etc.
Masivul de sare are o dezvoltare maximă în porţiunea Ocnele Mari, unde are o grosime de circa 600 m .
Oraşul Ocnele Mari este străbătut de pârâul Sărat. Pe lângă apele curgătoare sunt specifice şi lacurile dulci şi sărate.
“Lacul Doamnei” cu apă dulce , de pe dealul Gura Suhaşului este amintit în documentele istorice încă de la 1 septembrie 1497.
Lacurile sărate au luat naştere în zona masivelor de sare, prin acumularea apei în fostele saline.
Toponimie .
Zăcământul de sare, deosebit de bogat a transformat acest loc într-un târg , ce a fost renumit încă din sec. al XV-lea pentru exploatarea și comercializarea sării. Din acea perioadă a fost menționat sub numele de ,,Târgul de la Ocne”, ,,Ocna cea Mare “, ,,Ocna de sus”, ,,Ocnele de la Râmnic”.
Denumirea de ,,Ocnele Mari “ datează din sec. al XV-lea când se deschide o nouă Salină la Târgoviște, care se va numi ,,Ocna cea Mică” în contrast cu cea de aici.
Sarea a fost exploatată în zona Ocnele Mari-Ocnița încă din neolitic, extragerea fiind ușurată de faptul că sarea se află la suprafața solului.
Alte denumiri toponimice ale următoarelor cartiere:
-Lunca, este așezat de-a lungul luncii pârâului Sărat;

  • Vorețe , derivă de la prima familie stabilită aici cu numele de ,,Vorețeanu “;
  • Goruniș era un sector cu intense păduri de gorun;
  • Trăistari, locuitorii se ocupau cu confecționarea trăiștilor din păr de capră.
    Sursa: Centrul de Informare Turistic Ocnele Mari
Centrul de Informare Turistică, Ocnele Mari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s